Preikestolen

NoorwegenStavanger, Noorwegen: een unieke en complete stedentrip

Op zoek naar een unieke en complete stedentrip? Dan zit je wat mij betreft goed in de Noorse stad Stavanger. Je bent er in een poep en een scheet en wordt op je wenken bediend: de gezelligheid van een stad én heel veel cadeautjes van moeder natuur.

Trek een dag of twee uit voor Stavanger zelf en duik dan de omliggende natuur in. ‘s Avonds ligt er weer een gezellig stadje op je te wachten met volop eet- en drinkgelegenheid. 

Stedentrip Stavanger - RonReizen

Stedentrip Stavanger

Stavanger is klein, maar bruist van de bedrijvigheid én is goed bewandelbaar. Je wandelt in één dag langs de haven, door de oude binnenstad met witte houten huizen langs kronkelende straatjes en de kleurrijke wijk Øvre Holmgate. Onderweg zijn er ontelbaar veel verleidingen in de vorm van cafés en restaurants om even op adem te komen. Een verkeerde keuze lijkt mij lastig te maken, maar toch verzamelde ik een paar hotspots tijdens mijn trip. Je vindt ze hier. 

Lees meer: 

Wat is er te zien en doen in Stavanger, Noorwegen?


Scenic Route Jæren - RonReizen
 • Mooie plaatjes schieten onderweg.

Norwegian Scenic Route Jaeren

Tijd om de stad te verlaten en de natuur in te gaan. Wij huurden een hybride auto bij Hertz en stuurden richting Norwegian Scenic Route Jaeren. Tip voor als je tijd hebt: trek hier twee dagen voor uit en boek onderweg een tussenovernachting. Wij deden dat niet en hielden daardoor een race tegen de klok. Zonde! Laat je niet ontmoedigen, want het eerste stuk is teleurstellend. Maar geloof me: het wordt echt ‘met open mond’-prachtig, 'ik geloof niet wat ik zie’-prachtig, ‘heb ik hier echt maar een uurtje voor gevlogen?’-prachtig.

Scenic Route Jæren strand - RonReizen
 • Surfers op Boretunet strand.

  Boretunet strand

  Onze roadtrip bracht ons langs de zuidwestkust van Noorwegen. Een veelzijdige route langs de Noordzee. Het is bergachtig en bochtig en wordt omlijst door immense rotsen en veel water (aan weerszijden!). We stapten even uit op het Boretunet strand. Een superbreed strand met duinen, à la Texel, maar ook met een baai-achtige uitstraling. Het was helaas geen strandweer, maar ook niet koud, dus we bleven even hangen om naar de surfers te kijken die de dag van hun leven hadden.

  egersund fietsroute - RonReizen
  • In Egersund kun je mooie wandel- of fietstochten maken.

  North Sea Route door Egersund

  De route gaat dwars door het lieflijke stadje Egersund, dat uitnodigend tegen de berg op je ligt te wachten. Het ligt aan het water en langs een oude spoorbaan. Dit zou bijvoorbeeld een fijne plek zijn voor je tussenovernachting, want het stadje zelf is romantisch en een mooie uitvalbasis om te wandelen of e-biken. Dat Scandinaviërs een gelukkig volk zijn, blijkt vooral uit de uitzonderlijke vriendelijkheid. We konden het startpunt van onze fietsroute niet vinden en stonden appelig naar de kaart van Egersund te kijken. Een meneer kneep in zijn remmen en vroeg of hij kon helpen. In plaats van ons de weg te wijzen, fietste hij ons voor. Voor hem een omweg van twee keer 10 minuten!

   E-biken in Egersund

   Je kunt e-bikes huren in Grand Hotel Egersund, een prachtig historisch gebouw uit 1878 met een goed restaurant: Eigra. Een tip voor je lunch of diner na je fietstocht. Wandel naar binnen en voor 30 euro krijg je voor de hele dag een fiets mee. Wij kozen voor de route Hellvik-Egersund, door bosrijk gebied langs de kust en over een oude spoorbaan (de Jærbanen). Het is een prachtige heuvelachtige tocht van 12 kilometer over een geprepareerde weg en onderweg zijn er veel prachtige vergezichten en andere fotostops. De oude Jærbanen is veelzijdig: heide, vijvers, bossen, keien, en rotsen.

   • Onderweg lijken de vijvers wel spiegels!

   Sogndalstrand

   We vervolgen de weg door Magma UNESCO Global Geopark naar Sogndalstrand. Vanaf hier wordt de natuur surrealistisch. Het lijkt wel geanimeerd. Je gelooft echt niet wat je ziet. En wat een leuk stadje is Sogndalstrand! Hier hebben ze het woord pittoresk voor in het leven geroepen. Mooie straatjes met aan weerszijden goed onderhouden witte houten huizen.

   Sogndalstrand Kulturhotell - RonReizen
   • Sogndalstrand Kulturhotell.

   Sogndalstrand Kulturhotell

   We nemen wat lekkers en een kop koffie in het Sogndalstrand Kulturhotel. De eigenaresse (Elly) knoopt een praatje met ons aan. Ze vertelt dat ze het stadje begin jaren ‘80 vervallen aantrof, terwijl het in de achttiende eeuw een bloeiende en levendige handelsstad was geweest. Toen de industrie verdween, verdween ook de weg, de bars, de shops, en de mensen. In de jaren ‘90 kwam ze terug en begon ze een klein café toen de overheid besloot de stad en het landschap te beschermen. De spookstad van toen is een prachtig gezellig stadje geworden, met culturele evenementen, restaurants, bars en veel outdoor mogelijkheden.

    Roadtrip door Magma UNESCO Global Geopark

    We verlaten de kustweg 44 en rijden de 501 op. Een smalle tweerichtingsweg. Normaal gesproken ben ik geen fan van dit soort wegen, vooral niet als er zoveel bochten langs bergen in zitten, zonder zicht op tegemoetkomend verkeer. Maar de Noren zijn relaxed en rijden rustig, dus we hebben geen last van Italiaanse scheurijzers die uit de bocht vliegen. Deze weg is waarachtig (een woord dat ik nooit gebruik, maar gewoon echt de lading dekt) nog mooier dan de kustweg! Er is veel water en omdat het windstil is, fungeren de meren als spiegels voor de bosrijke heuvels. Na elke bocht krijg je weer een nieuwe traktatie voor het oog. Het. Is. Niet. Normaal.

     Richting Byrkjedal

     Als we op de 503 naar Byrkjedal belanden wordt de natuur nog ongeloofwaardiger. Overal zwarte rotsachtige bergen, hoog en ruig, afgewisseld met water. De keurige weg ligt als een soort rustig baken tussen ruig natuurlandschap. De avondschemer is ingezet en dat maakt dit landschap nog mystieker, bijna eng.

     Byrkjedalstunet in Byrkjedal - RonReizen
     • Byrkjedalstunet in Byrkjedal.

      Byrkjedalstunet in Byrkjedal

      Byrkjedalstunet is een soort wegrestaurant, maar dan in the middle of nowhere. In de winkel verkopen ze lokale producten, maar wij lopen direct hongerig het restaurant binnen. Want ons is verteld dat de tenderloin hier niet te versmaden is. Je bestelt je eten aan de kassa en kunt aan tafel op je bestelling wachten. De tenderloin (van hun eigen koeien) wordt in een sissende pan geserveerd, met veel aardappelen en verse gebakken groenten. Er is een haardvuur, op tafel staan kaarsen en aan de muur hangt wild. Misschien goed om te weten: de keuken sluit om 19:00 uur. En er zit ook een hotel bij, dus je kunt blijven slapen. Maar wij rijden terug naar Stavanger, in het aardedonker.

      Lees ook:

      6 x lekker eten en drinken in Stavanger

      Cruise Lysefjord - RonReizen
      • De elektrische boot is muisstil.

      Lysefjord cruise en hike naar Preikestolen

      Ook een must tijdens je bezoek aan Stavanger: de Lysefjord cruise. Wij combineerden de cruise met een hike naar het Preikestolen plateau. Tussen oktober en april kost de combinatie ongeveer 170 euro. In de zomer is het 110 euro. Een dure grap, maar het was een ervaring die ik nooit meer zal vergeten (en dat wil echt wel wat zeggen met míjn geheugen). Wij boekten het hier.

      Lysefjord cruise - RonReizen

      Lysefjord

      De Lysefjord cruise met een elektrische ferry duurt ongeveer 3 uur. Binnen kun je in luxe stoelen zitten en aan de bar snacks en drinken bestellen. Maar wie niets wil missen, blijft natuurlijk op het dek. Als het weer meezit, tenminste. Wij hadden prachtig weer. Al waaide het wel hard. Heel hard. ‘Aan-het-einde-van-de-cruise-zat-er-geen-haar-meer-in-mijn-staart’ hard.

      Lysefjord cruise waterval - RonReizen
      • De elektrische boot komt overal héél dichtbij.
       Uitzicht op Preikestolen - RonReizen
       • Uitzicht vanaf de boot op het plateau Preikestolen.

       Cruise

       Ik val in herhaling, maar het kan niet anders: Lysefjord is prachtig. De elektrische boot vaart muisstil door het adembenemende landschap. Je wordt getrakteerd op de mooiste vergezichten. Maar het mooiste is: de kapitein beheerst zijn stuurkunsten. Eerst vaart hij ‘een steegje’ in – Fantahålå – waar je aan beide kanten van de boot de muren van de berg kunt aanraken. Daarna stuurt hij recht op een waterval af en vliegen de waterdruppels je om de oren. We stonden letterlijk ónder de Hengjanefossen-waterval! En 604 meter boven de boot prijkt Preikestolen, waar we straks naartoe gaan wandelen.

       Hike naar Preikestolen - RonReizen

       Hike

       Aan wal staat onze gids ons al op te wachten. Hij brengt de hikers in een busje naar het startpunt van de hike naar Preikestolen, waar we allemaal (8 man) een hoofdlamp krijgen. Voor de zekerheid, zeggen we lachend terwijl we de lamp in onze rugzak stoppen. We beginnen de klim. Die is pittig, maar te doen (als ík het kan, kan iedereen het), omdat regelmatig wordt gestopt en steile hellingen worden afgewisseld met vlakkere stukken.

          Wandeling naar Preikestolen

          De tocht zelf schijnt ook mooi te zijn, maar ik was zo druk met kijken waar ik mijn voeten neerzette, dat ik weinig van de omgeving heb gezien. Dus ik was blij met de ingelaste fotomomentjes. Weet je nog dat ik zei dat deze dag een dure grap was? Dankzij deze tocht zal ik ‘m me herinneren. Dit was echt een ervaring, een avontuur. En ik zou het zo nog een keer doen!

           Wanneer hiken naar Preikestolen?

           Wij deden de hike in oktober en in de middag, wat betekende dat het vrij rustig was onderweg. Eerlijk gezegd: in het hoogseizoen zou ik het misschien wel afraden, want de paden zijn smal en je moet zo goed opletten waar je loopt dat elke tegenligger een stoorzender is. En volgens onze gids is het in het hoogseizoen hartstikke druk. Ben je er wel in het hoogseizoen? Kijk eens of je ‘s nachts al kunt vertrekken of misschien pas in de namiddag.

            Dit vond ik van Preikestolen

            Na 2,5 uur is het zover: we staan op het plateau. En wat een cadeau: we zijn de enigen. Onze gids is uitzinnig: “Geef me jullie camera’s, dan maak ik mooie foto’s.” Hij rent naar een rots, klimt er als een soort spiderman tegenop en maakt van iedereen mooie totaalplaatjes op het verlaten plateau. Als het plateau en het uitzicht van alle kanten is gefotografeerd, krijgen we warme bessensap en een zakje nootjes en maken we ons klaar voor de terugtocht. De zekerheid in ‘voor de zekerheid’ klopt: het schemert al. Een kwartier later lopen we met hoofdlamp op het voorhoofd in het pikkedonker over een verlaten pad terug naar beneden. Trots. Voldaan. Gelukkig.

               Op de website van Fjord Norway vind je meer informatie over dit deel van Noorwegen. Of ga naar boek.fjordnorway.com voor informatie over een reis of pakket. KLM vliegt drie keer per dag in vijf kwartier van Schiphol naar Stavanger. 

               Meer over