Culinair Stavanger - RonReizen

Noorwegen6 x lekker eten en drinken in Stavanger, Noorwegen

Is lekker eten en drinken voor jou ook onlo-smakelijk verbonden met reizen? En heb je plannen voor een trip naar Stavanger in Noorwegen? (Doen!) Bekijk dan deze fijne hotspots in de Noorse stad. Een ding was voor ons meteen duidelijk: die Stavangers weten de weg in de keuken.

1. Lunch of diner bij Fisketorget

Ik zou hier nooit naar binnen zijn gelopen als het restaurant me niet was aangeraden. De buitenkant van het gebouw pal aan de haven van Stavanger verdient namelijk geen schoonheidsprijs. Toch is Fisketorget (een restaurant én vismarkt) een hotspot voor local én toerist. Reserveren is daarom geen overbodige luxe. Loop vooral naar binnen, want het restaurant is sfeervol ingericht en vanaf hier heb je alleen maar mooi uitzicht: op de haven.

Vissoep in restaurant Fisketorget in Stavanger - RonReizen
 • Fisketorget staat bekend om de verrukkelijke vissoep!

Het menu van Fisketorget

Volgens de locals is de vissoep van Fisketorget meer dan uitstekend en gezien de vele goede reviews, mogen we dat ook wel geloven. Wij hebben heerlijk gegeten voor een schappelijke prijs. Terwijl je bij deze locatie toch een iets mindere prijs-kwaliteitverhouding zou verwachten. Niets is minder waar. Het menu staat op een krijtbord, in het Noors. Dus laat je vooral bijpraten door de vriendelijke bediening, zij leggen je graag uit wat ze voor je in de aanbieding hebben. En wat bijvoorbeeld de catch of the day is. De keuken is open en de vis komt rechtstreeks van de aangrenzende vismarkt.

Lees meer:

Wat is er te zien en doen in Stavanger, Noorwegen?

2. Dineren bij Fish & Cow

Nog een restaurant waar ik zelf aan voorbij zou zijn gelopen. Het ziet er wel mooi uit van buiten, maar het lijkt een doorsnee toeristentent. Ook weer niet waar. Ik zou het na mijn bezoek toch meer als bistro beschrijven. Het personeel is heel vriendelijk, lief bijna, en leidt je naar de juiste plek. Het gebouw huisvest namelijk twee restaurants: Tango gaat voor een Michelinster en Fish & Cow is iets minder pretentieus. Toch is ook Fish & Cow van binnen veel luxer dan we hadden verwacht. Luxe, maar wel laagdrempelig. Hier kun je jezelf avondvullend culinair verwennen. Een aanrader. Vanwege de goede service, de locatie (grote ramen bieden uitzicht op de haven) en het eten, dat echt verrukkelijk is en met zorg wordt gepresenteerd. Tip: vergeet niet een lekkere wijn uit te kiezen. Ze zijn prijzig, maar met zorg uitgekozen door de sommelier van duur zusterrestaurant Tango...

Ostehuset Øst in Stavanger
 • Ostehuset Øst.

3. Lunchen bij Ostehuset Øst

Ik vind het altijd leuk om juist de buitenwijken van een stad te ontdekken. Een wandeling van twintig minuten vanuit het centrum brengt je naar de wijk Storhaug Øst. Vijftig jaar geleden ging je hier nog niet voor je plezier naartoe. Er stond alleen een oude blikfabriek en het was er eng. Maar in de afgelopen decennia is de wijk opgebloeid tot een bedrijvige en levendige buurt waar locals graag komen. Dé plek waar de locals naartoe gaan om te lunchen of koffie te drinken is Ostehuset Øst. En ik vind nu: dat moet jij ook doen.

Ostehuset Øst in Stavanger - RonReizen
 • Ostehuset Øst is ook een Deli.

Favoriete eettent van de locals

Ostehuset Øst is begonnen als kaashuis en klein café in het centrum van Stavanger. Maar toen ze uit hun voegen dreigden te barsten, verhuisden ze naar Storhaug Øst. Nu is het een ruim opgezette, hippe, maar toegankelijke, bakkerij, eettent en deli. De sfeer is hier echt goed en je komt helemaal tot rust. Alsof je níet op je schopstoel zit omdat je op stedentrip bent en nog veel meer wil zien. Hier zou ik met gemak een hele dag door kunnen brengen. Tussen de andere gasten: locals die gezellig bijkletsen, een beetje werken of lekker lezen.

Eigenaar Ostehuset Øst - RonReizen
 • De eigenaar schoof even bij ons aan.

Verse ingrediënten

De ingrediënten proberen ze zo dicht mogelijk bij huis te vinden (de kaas komt van drie huizen verderop en de groente van hun eigen stuk grond bij de buurtmoestuin). Alles is vers. Je kunt ter plekke eten, maar ook bij de deli iets meenemen voor thuis of onderweg. Toen wij er waren, was de Nederlandse kok net aan zijn eerste werkdag begonnen. Als hij door zijn proeftijd heen is gekomen, tref jij hem misschien ook. Hij maakt graag een praatje met je!

Koffiebar Steam in Stavanger - RonReizen
 • Lekker bakkie koffie.
Koffiebar Steam - RonReizen
 • Lekker mensen kijken aan de bar bij het raam.

4. Koffie bij Steam Kaffebar Stavanger

Voor als je even een korte koffiestop wil maken: koffiebar Steam. Een lekker plek met goede koffie en lekkere gebakjes en koekjes om tijdens je wandeling door Stavanger of tijdens het shoppen even op adem te komen. Zoek een lekker plekje aan de immense tafel in het midden van de zaak. Of nog beter: aan de bar aan het raam met uitzicht op de drukke straat. Lekker koffieleuten en mensen kijken (toevallig twee van mijn lievelingsbezigheden).

Lees ook:

Stavanger: een unieke en complete citytrip

Bøger og Børst - RonReizen
 • Gezellige lampjes bij Bøger og Børst.
Boger og Borst in Stavanger - RonReizen

  5. Borrelen bij Bøker og Børst

  Keuzestress. Dat heb je als je het kleurrijke Øvre Holmgate in loopt. Vooral ‘s avonds als alle lichtjes je uitnodigend toeschijnen. Bars en restaurants zover je ogen kunnen zien! Wij kozen voor Bøker og Børst omdat we daar de lichtjes het mooist vonden en we voor de ‘bibliotheek’ in de etalage vielen. Ook in oktober kun je hier nog lekker buiten zitten. We bleven zelfs droog toen het met bakken tegelijk uit de hemel kwam vallen. Voor ons een absolute treffer voor een speciaalbiertje en goede sfeer. Maar de koffie schijnt ook heel lekker te zijn en binnen kun je een boek uit de etalage pakken of een van de bordspellen spelen.

  Salon du Nord - RonReizen
  • Salon du Nord zit in het prachtige Victoria Hotel.

  6. Cocktails bij Salon du Nord

  Een hidden gem in Stavanger. Tenminste: voor mij dan. Want als ik mag kiezen, dan ga ik eerder voor een gemoedelijk cafeetje, dan voor een onpersoonlijke hotelbar, waar ik opgedirkt rechtop moet zitten. Maar Salon du Nord in het Victoria Hotel is een uitzondering. De bar heeft wel de grandeur die ik al verwachtte, maar met een vrijblijvende gezelligheid. Dat komt denk ik door de uitstraling: een goede mix van modern en klassiek. De historische bar is gemoderniseerd zonder oog voor de geschiedenis te verliezen.

   Op de website van Fjord Norway vind je meer informatie over dit deel van Noorwegen. Of ga naar boek.fjordnorway.com voor informatie over een reis of pakket. KLM vliegt drie keer per dag in vijf kwartier van Schiphol naar Stavanger. 

   Meer over