Salou welkom.

SpanjeSalou: zon, zee en uitgaan... en meer!

Op zoek naar een authentieke niet door het toerisme overspoelde Spaanse stad? Dan is Salou zeker niet de plek waar je moet zijn. Deze vlakbij Barcelona, Tarragona en Montserrat gelegen stad is een levendige badplaats voor jong en oud waar zon, zee en uitgaan centraal staat. Maar er is meer zo ontdekten wij!

Als visser Jordi - welke andere naam had hij kunnen hebben hier in dit deel van Spanje? - de inktvis aan ons laat zien, lacht hij als een boer met kiespijn. Het beestje heeft hem namelijk net venijnig in de hand gebeten, terwijl de jonge visser ons uitleg geeft over hun vangst van vandaag. We zijn aan boord bij kleine zelfstandige Jordi en zijn kompaan Ramon op hun traditionele houten vissersboot, zoals die in heel Spanje dag en nacht uitvaren om de toeristencentra langs de kust dagelijks van verse vis voorzien. Wij mochten een ochtendje mee de zee op om te kijken hoe dat in z’n werk gaat.

Vissers op zee.
  • Op zee krijg je uitleg van de vissers over hun vangst.

Goed smeren in Salou

Jordi legt het weekdier snel weg en gaat verder met z’n intensieve werk. Bij het binnenhalen van de ingewikkelde nettenstructuur wordt de bijvangst gescheiden. Wat interessant is wordt meegenomen, wat niet wordt teruggezet. En de inktvissen worden op grootte gecontroleerd, waarna de boel weer wordt klaargemaakt voor de volgende vangstronde.

Zo’n ochtendje met de vissers mee betekent overigens wel goed smeren, want de zon is zeker op het water meedogenloos. Ook in het noordelijk gelegen Salou, waar we een aantal dagen vertoeven om stad en omgeving te verkennen en een tripje boekten bij een van de lokale vissers.

Salou: ook voor niet feestgangers! 

Het stadje van zo’n 27.000 inwoners, een aantal dat dankzij de populariteit in de zomer vele malen groter is, kennen wij in ons land wellicht het beste door de film en tv-serie ‘Costa!’ die daar werd opgenomen. Het is een van de populaire bestemmingen aan de Costa Dorada. Salou staat voornamelijk te boek als feestbestemming, maar voor wie een beetje verder kijkt valt er meer dan genoeg aan cultuur, geschiedenis en entertainment te vinden. En vergeet de culinaire liefhebber niet, want de inktvissen die ‘wij’ die ochtend hebben gevangen, proeven we niet veel later tijdens de lunch in een van de vele leuke restaurants in het stadje.

Vis bereiden in restaurant.
  • Ook te boeken: de versgevangen vis zelf bereiden in een van de aangesloten restaurants in Salou.
Rons tipRons tip

Nou kan het best wel eens druk zijn op de stranden van Salou. Wil je dat vermijden? Boek dan een dagje op een catamaran. Je zeilt lekker voor de kust, kunt heerlijk zonnen aan boord of je gaat lekker snorkelen in de heldere zee voor de stranden. Voor de inwendige mens wordt gezorgd...

Bolwerk van piraten

“Zo, en nu wordt het tijd om de calorieën er weer af te lopen”, lacht Maria. De lokale gids neemt ons die middag mee op een tochtje door de stad om zo de bezienswaardigheden te leren kennen. “De natuurlijke haven en de bijzonder kustlijn hebben de historie van Salou bepaald”, legt ze uit. “Na de Grieken en de Romeinen werd het hier namelijk een bolwerk van piraten waarbij niemand zich veilig voelde. Tot aartsbisschop Pere Cardona van Tarragona het genoeg vond en in 1530 de Torre Vella liet bouwen.” Vanuit de verdedigingstoren werd de stad gewaarschuwd als er weer een bende piraten in aantocht was om de boel eens even lekker te plunderen en op stelten te zetten. Het exterieur is origineel, maar dienstdoende als museum voor moderne kunst heeft het binnenwerk de nodige modificaties ondergaan.

Populair Salou.
  • Salou is een van de populairste badplaatsen voor Nederlanders in Spanje.

Promenade langs het strand van Salou

“Nog veel mooier”, vindt Maria terwijl we door de stad lopen, “is de kerk Santa Maria del Mar. Die is namelijk gebouwd door de vissers van het stadje.” Het was dan ook een eenvoudig bouwwerk toen het in 1776 werd ingezegend. Tussen 1930 en 1950 is het vergroot en de muurschilderingen van Josep Maria Güell en Joan Garriga maken het zeker de moeite waard om te bekijken. We tikken nog de Capitania (havenmeesterskantoor) en Nova Duana (douanekantoor) aan en slenteren dan aan het einde van de middag over de promenade, de Passeig Jaume I, die direct langs het grootste strand van de stad loopt, het Llevant-strand.

Jaime I.
  • Jaime I loopt langs het strand en je kunt er heerlijk flaneren.

Compleet strand

Je voelt direct aan alles dat de horeca en retail die evenwijdig aan de lange boulevard zitten, zich opmaken voor weer een drukke avond, terwijl het strand nog lekker vol is. “Het is bijna een kilometer lang en eigenlijk het meest complete strand van de stuk of zeven die we hier hebben”, verklaart onze gids. Ze heeft niets teveel gezegd, want naast volop douches, wasbakken, toiletten, tal van (water)sportfaciliteiten zijn er zat chiringuito’s, van die leuke Spaanse strandtentjes, waar je met de voeten in het zand onder een parasol met een lekker drankje in de hand bijkomt van weer een stranddag.

Strand Salou.
  • De populairste attracties blijven de stranden.

Waterspektakel in Salou

Bovendien loop je de promenade volgend dan vanzelf tegen weer een bijzonderheid op, de Luminosa Fontein. Bij de opening in 1973 een hoogstaand voorbeeld van bouwkunde en nog steeds in het zomerseizoen, iedere avond als de zon onder is, een bijzonder feestje van licht, geluid en dansende waterstralen. In 2007 overigens aangevuld met de Cybernetic Fontein, waar je tussendoor kunt lopen en meer dan 1000 krachtige waterstralen uitmonden in een kleurrijke show.

Zoek exclusieve strandjes

Een ander populair strand is Poniente, of Ponta de Ponent zoals de Catalanen het liever noemen. Ook hier weer volop faciliteiten met als bijzonderheid een klein woud aan palmbomen op het strand. Platja Larga, La platja del Capellans, het zijn dé stranden van de stad… Maar nog leuker misschien zijn die verborgen bijzondere inhammen aan de kust voor Salou, beschermd door hoge rotswanden, met kleine exclusieve strandjes als Cala Penya Tallada of Llenguadetses, Cranc Creek, Cala Font en Vinya Cove waar je de massa vermijdt, pijnbomen voor schaduw zorgen en het kristalheldere water even fijn is.

Capellans beach.
  • Een van de populaire stranden in Salou: Capellans beach.
Een ochtendje met de vissers mee betekent goed smeren! 

Uitgaan

De avond is gevallen en het jongere deel van de toeristenschare meldt zich. De winkeltjes langs de boulevard en in de straatjes van het oude deel van de stad zijn tot laat open en de ontelbare hoeveelheid restaurants mogen zich al vroeg op klandizie verheugen. Maria had het ons nog verteld die middag, wie zoekt vindt nog genoeg leuke authentieke Spaanse tapasbars en restaurants. En daarna is het simpelweg een leuke kroeg opzoeken met live muziek of karaoke. De dancings en nachtclubs laten we aan ons voorbijgaan.

Salou by night.
  • In de avond valt er in Salou genoeg te beleven.

Er op uit!

Naast uitstapjes naar Reus (de geboorteplaats van architect Gaudi van wie in Barcelona prachtige werken te vinden zijn) en Barcelona zelf, liggen ook Tarragona (prachtig historisch centrum met ruïnes uit de Romeinse tijd) en Montserrat (berg en Benedictijns klooster) binnen ‘schootsafstand’. 

Voor de avonturiers en met kleinkinderen

Een bezoekje aan Salou is niet compleet zonder Port Aventura aan te doen. Het is een van Europa’s meest populaire attractieparken. Sinds 1995 is het park uitgebreid met een waterpark en vier hotels en het attractiepark zelf bestaat uit, hoe kan het haast anders, allerlei themagebiedjes als China, Mexico, het Wilde Westen, de Méditerranée en Polynesië.

Port Aventura.
  • Port Aventura biedt veel vertier voor elke leeftijd.

In een Ferrari in Salou

Veel van de welvaart van Salou is ontstaan na de opening van Port Aventura. Voor slechts een paar euro word je er met de bus naartoe gebracht en kun je genieten van allerlei wilde, maar ook minder enerverende attracties. In het aanpalende Caribe Aquatic Parc wacht een 50.000 vierkante meter grote waterwereld op de liefhebber. Met de hoogste glijbaan van Europa en elf andere slides biedt het een berg aan vertier om af te koelen. In het nieuwe Ferrariland is er onder andere de Red Force van 112 meter hoog waarbij je gelanceerd wordt naar 180 km/u in vijf seconden en een kracht ervaart van 1.3 g.

Ferrariland.
  • Ferrariland, voor ultrasnelle attracties.

Een ander waterpark dat ook vlakbij Salou ligt is Aquapolis en dat biedt vertier voor het hele gezin. De attracties zijn verdeeld in ‘hoog opwindend’, ‘gemiddeld’ en ‘kinderen’ en bovendien biedt het een paar maal per dag een dolfijnen- en zeeleeuwenshow. Aquapolis is een van de grotere waterpretparken in Spanje. 

Vliegen op Reus

  • Vlakbij Salou ligt het vliegveld van Reus. Het ligt op slechts 25 minuten rijden van Salou. Maar je kunt het helaas alleen aanvliegen vanaf Barcelona. Dat ligt op anderhalf uur en heeft natuurlijk ook nog het nodige te bieden voor een waanzinnige stedentrip. Een combi zou leuk zijn! 

Meer over