De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al is reizen op dit moment niet mogelijk, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op voor de toekomst!
Food Cart

CanadaMet Harmke Edmonton verkennen: culi-tips te over!

Edmonton in de Canadese provincie Alberta is aan het uitgroeien tot een culinair mekka. De leukste eetadressen, koffiebranderijen en whiskystokerijen openen er hun deuren. Ook qua architectuur kreeg de stad een boost dankzij futuristische gebouwen als de Art Gallery.

Zoals New York Broadway en Off Broadway heeft, heeft Edmonton Whyte en Off Whyte. Whyte (82 Avenue NW) is een straat in de wijk Old Strathcona zuidelijk van de North Saskatchewanrivier. Je vindt er eigenzinnige boetiekjes als cadeaushop Vivid en modezaak The Plaid Giraffe. Whyte wordt wel het tweede Downtown genoemd. Het échte Downtown met zijn skyline zit noordelijk van de rivier. 

Skyline
 • De skyline van downtown Edmonton, gezien vanaf Whyte.

Culi-Tips in Whyte

’s Avonds komt Whyte tot leven. Lampjes verlichten de bomen en de terrassen stromen vol. Om de hoek van mijn comfortabele boetiekhotel Metterra on Whyte zit restaurant Meat. Ik eet er malse pulled pork met spruitjes. Eh, spruitjes? Jawel! Ze zijn in sliertjes gesneden en erg smakelijk. Ook sluit ik aan in de rij bij ijssalon Made By Marcus. Deze zit verstopt in een steegje, maar heel Edmonton weet de zaak te vinden. Nog nooit zulk bijzonder roomijs geproefd! Off Whyte is koffiebar Ace aan 80 Ave NW (nr. 10055) een aanrader. Ze branden er hun eigen koffiebonen.


Downtown Edmonton

Ook in Downtown Edmonton staan de ontwikkelingen niet stil. Tussen de soms grauwe betonnen hoogbouw verrijzen steeds meer architectonische blikvangers. Zo prijkt naast ijshockeystadionRogers Place de glimmende skyscraper van vijfsterrenhotel JW Marriott, met holistische gym en spa. Op het plein ervoor kun je in de winter schaatsen. Ook opmerkelijk is het Royal Alberta Museum. Eind 2018 verhuisde de collectie naar een nieuw pand en het is werkelijk een heel mooi museum. De sectie Human History toont hakbijlen, vuurstenen en andere gebruiksvoorwerpen. 

Skeletten...

Boeiender vind ik de afdeling Natural History met mammoetskeletten en vitrines met opgezette dieren zoals grizzlyberen en bevers. Nog een eyecatcher Downtown is het futuristische gebouw van de Art Gallery of Alberta. Hier bekijk ik bronzen beeldjes en een wandvullende projectie van een stoet muzikanten, een creatie van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge.

Rons tipRons tip

Noord-Amerika en shoppen, je ontkomt er niet aan. Breng dan ook zeker een bezoekje aan The West Edmonton Mall. Je zult je verbazen want dit is niet zo maar een winkelcentrumpje... Het is bijna 500.000 vierkante meter groot met zo'n 800 winkels en daarmee de grootste van Noord-Amerika. Meer dan 32 miljoen mensen bezoeken het winkelparadijs, niet alleen om te shoppen, maar ook voor de attracties. Zo zijn er diverse themaparken, een waterpark, mini-golf, vier bioscopen, een entertainmentdeel voor shows en een grote schaatsarena in het hart! 

Nog meer culi-tips

Het aantal goede restaurants blijft maar groeien in Edmonton. Om de beste adressen te ontdekken neem ik deel aan een Food Tour. Gids Howard is van Oekraïense afkomst, zoals veel mensen in Alberta, de provincie waar Edmonton de hoofdstad van is. Producten uit Alberta zijn bizon, honing en mosterd, vertelt Howard. We maken een wandeling door Downtown Edmonton rond Jasper Avenue en proeven bij diverse adressen heerlijke hapjes. 

Gids
 • Gids Howard neemt je mee op een foodtour door de stad.

Op ontdekking met een food tour

De tour start bij restaurant The Marc met Franse keuken. We smullen van een hartig pasteitje met abrikozenjam. Erbij Franse pinot noir. Ook de Puff Pie bij kookstudio Kitchen by Brad gaat erin als koek, net als het gestoomde broodje rundvlees bij Aziaat Baijiu. Tussendoor vertelt Howard over de historie van Edmonton. De stad bestaat pas sinds 1904 en telt meer dan een miljoen inwoners. De tour eindigt bij hotel Macdonald – en niet bij de McDonald’s zoals ik tot mijn schrik versta! – een klassiek hotel uit de prille begintijd.

Boerenmarkten in Edmonton

Op zaterdag bezoek ik de Farmers Market in Downtown Edmonton, op de kruising van Jasper Avenue en 104 Street. Ik tik er sappige gele Rainier-kersen op de kop. In mijn ‘eigen’ buurt rond Whyte is er elke zaterdag de Old Strathcona Farmers Market. Op deze overdekte markt kun je onder meer terecht voor de eerder genoemde bizon, honing en mosterd. Elk jaar in de tweede week van juli is er in de wijk Old Strathcona het International Street Performers Festival. Overal staan Food Carts opgesteld en straatartiesten vertonen hun kunsten.

Fijne kwaliteit

Na het zien van vuurspuwers en clowns drink ik een mojito bij de Mexicaanse bar El Cortez en eet er een smeuïge maïskolf met ricottakaas bij. De kwaliteit van het eten in Edmonton blijft me verbazen! Het terras van El Cortez kijkt uit op een gigantische muurschildering in alle kleuren van de regenboog. Het is een kunstwerk uit 2018 van de Spaanse schilder Okuda San Miguel en bedekt de hele muur van een flatgebouw.

Lees ook: 

het verhaal van Ron over zijn ontdekkingsreis door de provincie Cariboo

Mural
 • De gigantische mural bij Bar El Cortez.
Mural
 • Door de stad heen vind je nog veel meer murals.

Sterke drank...

Strathcona Spirits is een piepkleine stokerij van wodka en gin in een roze garage aan 81 Avenue, op loopafstand van Whyte. Het is de eerste legale distilleerderij van Edmonton en de kleinste van Noord-Amerika. Kleine alcoholproducenten hadden geen bestaansrecht, tot in 2014 de wet werd aangepast. Voorheen was alleen massaproductie van sterke drank toegestaan. Strathcona Spirits maakte in 2016 een bliksemstart. Nog geen drie jaar later exporteren ze hun wodka en gin – gerijpt in vaten van White American Oak – naar landen als Japan.

Drankenhandel
 • Opvallend: het roze gebouw van Strathcona Spirits...
Producten
 • De producten worden op eiken gerijpt.

Het beste graan voor de drank

“Alberta heeft fantastisch graan”, zegt medewerkster Chelsea. Het hoge distilleerapparaat, dat bijna door het plafond steekt, komt van een obscuur adres in Southern Missouri in de VS. “Het was even schrikken toen we daar gingen kijken”, vertelt Chelsea in geuren en kleuren. “Een boomlange cowboy kwam met een revolver op ons af.” Inmiddels zijn ze dik bevriend met deze goedaardige reus die hun de machine leverde.

Drank
 • De drankjes van Strathcona Spirits gaan inmiddels de hele wereld over.

Paddestoelen zoeken! 

Kevin Kossowan is geen onbekende in Canada. Hij maakt films over eten uit de vrije natuur en organiseert culinaire workshops in River Valley in Edmonton, het grootste stadspark van Canada. Ik mag met hem mee op paddenstoelenjacht. Het seizoen loopt van mei tot november. Ook Blair Lebsack gaat mee, chef van restaurant RGE RD (Range Road). 

Kevin Kossowan
 • Harmke toog met natuurgids Kevin Kossowan de bossen rond Edmonton in om paddestoelen te zoeken.
Paddestoel
 • Het waren geen kleine jongens die ze tegenkwamen...

Manden vol

Paddenstoelen in overvloed! We vinden weidechampignons en andere eetbare soorten in het bos en slaan ijverig aan het plukken. Ook fruit en noten doen het goed in dit gebied langs de North Saskatchewanrivier. Verder stuiten we op de roze bloemetjes van Wild Rose. Country of Wild Rose is de bijnaam van Alberta. Kevin komt uit een familie van jagers. Als kind at hij vaak eland. Met manden vol komen we aan bij Blairs restaurant. Blair en zijn brigade weten er wel raad mee. Ze verwerken de paddenstoelen in wildschotels. “Blair moet wel creatief zijn, want elke dag is de oogst anders”, betoogt Kevin.

Aanschuiven bij The Old Red Barn

Ten zuiden van Edmonton ligt The Old Red Barn. Hier rijd ik naartoe voor een Long Table Dinner. Vanaf een stille landweg draai ik het terrein op waar letterlijk een oude rode schuur staat. Buiten is een lange tafel gedekt naast een weide met paarden. Nieuwsgierig steken de dieren hun hoofden over het hek. De tientallen gasten worden door gastvrouw Melissa Schur en haar man Matthew verwelkomd met prosecco.

Melissa
 • Melissa Schur is de gastvrouw van The Old Red Barn.
The Old Red Barn
 • Bij The Old Red Barn wordt een Long Table Dinner voor tal van gasten georganiseerd. Aanschuiven dus!

Eten bij de boer...

Melissa’s vader Rudy Gengler blijkt uit Nederland te komen! Zo’n dertig jaar geleden verruilde hij Groningen voor Canada. Met zijn vrouw Karen bezit hij een boerderij met 110 melkkoeien. We gaan aan tafel. Ik zit naast hun zoon Garrett – een van de twee broers van Melissa – die een aardig woordje Nederlands spreekt. Voor de gelegenheid is chef Brad Smoliak van Kitchen by Brad uit Edmonton aangetrokken om te koken. Grote schalen met BBQ-vlees, aardappelen, salade en groente gaan rond en flessen wijn worden ontkurkt. Family Style Dining!

Paard
 • Tijdens de lunch komen de paarden nieuwsgierig kijken...

Hoe kom ik er?

 • Er zijn diverse aanbieders. Ik vloog met KLM rechtstreeks van Amsterdam naar Edmonton/Canada. Vluchtduur ca. 9 uur. 

  Meer weten over over Edmonton? Kijk op: exploreedmonton.com

Meer over