De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Antwerpen en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

BelgiëCitytrip: 48 uur in Antwerpen

Een stad aan het water heeft bij voorbaat al een streepje voor. En die voorsprong geeft Antwerpen geen seconde weg, want ook de andere ingrediënten van deze sfeervolle spot in België liegen er niet om: verbluffende gastronomie, mooie musea en diverse architectuur. Lekker compact én beregezellig.

Escher & Harry Potter

Station Antwerpen-Centraal schuurt tegen het bruisende hart van de stad aan. Maar voordat je van het perron stapt, uitcheckt en de gezelligheid van het centrum ontdekt, is het handig nog heel even de bagage naast je neer te zetten en om je heen te kijken. Want… Wat. Een. Mooi. Sta. Tion.

Een soort Escher meets Harry Potter meets Gaudi. Vloeren met prachtige patronen die overlopen in stevige en soms ook schattige trappetjes. De stalen perronoverkapping doet machtig, maar ook schilderachtig aan. Maar het stenen stationsgebouw is, zowel qua interieur als exterieur, het absolute paradepaardje. Lichtjes geïnspireerd door het Pantheon van Rome - zie de grote koepel. Niet voor niets werd Antwerpen-Centraal al meerdere malen verkozen tot één van ‘s werelds mooiste.

De grootste kerk van België

Je hoeft niet eindeloos te puzzelen voor een degelijke overnachting. Want zowel qua hotels als Airbnb’s is het aanbod (prijs/kwaliteit) prima en veelal op wandelafstand van het centrum. Wij verbleven in het NH Collection aan de Pelikaanstraat. Een strak, sfeervol en verzorgd hotel met een uitgebreid ontbijt (incluis cava!), fraaie kamers en uitmuntende service.

Een speciale shout-out naar Paters Vaetje


Op vijf minuten loopafstand ligt Meir: de bruisende winkelstraat van Antwerpen. De historische binnenstad die in het verlengde ligt, kenmerkt zich door de aanwezigheid van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal: de grootste kerk van België. Dit machtige bouwsel is elke dag open en voor een prikkie (8 euro) te bezichtigen. Wel even doen, want het uitzicht is fenomenaal. Rondom vind je enkele leuke cafeetjes. Een speciale shout-out naar Paters Vaetje, waar je de lekkerste pilskes van de streek proeft en ook een uitstekende uitsmijter geserveerd krijgt.

Diamantmuseum DIVA

Loop richting de Schelde en stop even bij DIVA. Dit diamantmuseum neemt je mee in de wereld van glamour en luxe, een planeet vol juweliers en edelsmeden. Het laat de indrukwekkende geschiedenis van Antwerpen als diamantstad, met interactieve ruimtes en toffe tentoonstellingen, boeiend zien. Tot 16 februari 2020 kun je nog de expositie van Wouters & Hendrix bezoeken.

Voor deze tweede Wonderkamer kreeg het ontwerpersduo Wouters & Hendrix volledige vrijheid om te onderzoeken en te verbeelden wat hen verwondert en inspireert. Wat uitmondt in drie kleine zalen en drie centrale thema’s: goud, zilver en hedendaagse curiosa.

Dineren aan de Schelde

Time for diner! Binnen vijf minuten lopen, over het Steenplein, sta je voor RAS. Met, waar je ook zit, uitzicht over de Schelde. Let op: wel even reserveren, want deze spot wordt steeds populairder. Over het eten én de bediening kunnen we kort zijn: voortreffelijk. Back to basics, zonder dat het simpel lijkt. Sterker nog, de presentatie is keer op keer prachtig.

Alles is vers en veel komt uit de streek


Iedereen kan hier terecht. Want op de kaart staan klassiekers, maar ook heel originele gerechten. Met één gemene deler: alles is vers en veel komt uit de streek. Wij bestellen vooraf de tonijn en de gerookte paling. Als hoofd bestellen we hert en tarbotfilet. Ook erg goed. O, en hadden we het al over het uitzicht gehad?


Lees ook: 

Onze blogger Eva is ook gek op België. Lees hier haar verhaal over Luik...

en klik hier voor haar belevenissen in Brussel! 

Brouwerij De Koninck

Reserveer genoeg tijd in je agenda voor een leuke activiteit op dag twee. De keuze is reuze. Want tegen het station aan vind je de grote ZOO, maar ook het Chocolate Nation, waar je alles leert over chocolade en zelf bonbons kunt maken. Wij nemen een iets andere afslag en duiken op aan de Mechelsteenweg.

Hier vind je op nummer 291 De Koninck, waar je door middel van een fonkelnieuwe experience alles leert over de vele biertjes van de brouwerij. En… zelf ook nog het een en ander kunt proeven. Bij binnenkomst krijg je een Bolleke (een donkerbruin biertje met een hint van karamel) en ergens in het midden van de tour tap je je eigen Tripel D’Anvers: een sterke blonde rakker. Helemaal op het eind kun je in de hippe De Koninck-bar nog een proeverij doen. Proost!

De pleinen van Antwerpen

Loop je lichte roes eruit op de Grote Markt, waar het stadhuis prijkt en eigenlijk altijd wel iets te beleven is. Verderop, meer richting de Schelde, vind je nog het Vleeshuis. Dit gildehuis uit de zestiende eeuw is een van de architectonische hoogtepunten van Antwerpen. De gotische stijl met lichtrode bak- en witte zandsteen is een lust voor het oog.

Genoeg amai-momenten in Antwerpen!


Hoe nog af te ronden? Hippe tip: bij Marolus. Een tof theehuis waar je de lekkerste gebakjes krijgt, maar ook leuk kunt lunchen of gewoon leuten. Om de hoek bewonder je de Sint-Carolus Borromeuskerk, een voormalige jezuïetenkerk in barokke stijl. Gevestigd aan weer zo’n Antwerps knus pleintje. Kortom: genoeg amai-momenten!

Tekst & foto's: Oane Born

Meer over