Heerlijk golfen op Mallorca

SpanjeHeerlijk golfen op Mallorca

Maar liefst negentien golfcourses telt het Spaanse vakantie-eiland Mallorca. Van eenvoudige, betaalbare resortbanen tot exclusieve Europese toppers. Ik was te gast op vijf uiteenlopende banen op dit grootste eiland van de Balearen. Zin in een mooi lente-uitje? Dan val je je hier zeker geen buil aan. Om in de stemming te komen heb ik er een wagonlading aan prachtige sfeerfoto's bij gedaan!

Stel je voor, je heet Hans-Peter Porsche en stel je maakt deel uit van een beroemde familie van autobouwers. Over geld hoef je je geen zorgen te maken, zeker niet na het samengaan van Volkswagen en Porsche, waar miljarden mee gemoeid waren. Wat doe je dan in vredesnaam met zoveel geld? 

Droomwerk en een golfbaan

Dan geef je lekker gas met het verzamelen van talloze modeltreinen en blikken speelgoed; zo’n beetje alles dat de laatste 150 jaar wereldwijd is gemaakt en nog in goede staat verkeert. En dan bouw je er een museum omheen, Traumwerk. Oh ja, en je laat ook nog een golfbaan op Mallorca bouwen. 

Spanje Mallorca Golf RonReizen.nl Traumwerk spoorbanen
 • In Traumwerk kun je je laven aan kinderspeelgoed in alle soorten en maten.

Heerlijk speelgoed

Het museum, dat in het Duitse Anger vlak bij de Oostenrijkse grens ligt, willen we zeker eens bezoeken, gewoon uit nieuwsgierigheid. Want met zo’n goed gevulde portemonnee kun je natuurlijk de meest exclusieve antieke en authentieke speeltjes ter wereld kopen. Een beetje kind zijn we altijd gebleven…

Spanje Mallorca Golf RonReizen.nl Porsches
 • Natuurlijk vind je ook Porsches in het museum.

Exclusief op Mallorca

Maar spelen op Alcanada, de volwassen Mallorcaanse golfbaan van Hans-Peter, willen we het liefst morgen alweer! Alles aan deze exclusieve course aan de noordelijke kust van Mallorca ademt golf in z’n puurste vorm.

Spanje Mallorca Golf RonReizen.nl Alcanada
 • Alcanada, geweldige golfcourse.

Een advies om niet in de wind te slaan

De ontvangst is allerhartelijkst en bijna beschamend dienstbaar. De caddiemaster is een vrolijke twintiger die ons uiterst behulpzaam de shop in leidt om een en ander te regelen. De buggy’s zitten vol met water en een state-of-the-art GPS-systeem. Maar niets, echt niets, kan je voorbereiden op de baan zelf. Ook niet de vrolijke Britse starter die zelfs nog wat goedbedoeld advies meegeeft voor we afslaan op de eerste hole, een par 5. “Speel alsjeblieft op rechts en ga met je tweede schot zeker niet voor de green, want je bal verdwijnt geheid in de hindernis ervoor!”

Spanje Mallorca Golf RonReizen.nl Alcanada
 • Een plaatje van een baan...

Strafslagen en een par

De eerste vier van ons gezelschap driven de ballen al dan niet bewust op links en tot we zelf aan de beurt zijn weten we pas dat dát inderdaad niet heel handig was. Want vanaf de teebox verspert een fiks glooiende heuvel je uitzicht op wat daar dan achter zou liggen en met een redelijke drive rechts kun je tenminste nog een beetje zien waar je naartoe moet. De mannen die op links hebben geslagen zoeken inmiddels na hun tweede slag in het rotsige kloofje, dat bewaakt wordt door tal van bomen ervoor. De starter had gelijk, want ze pakken allemaal een strafslag. Ik houd m’n bal met de derde slag keurig rechts van de green. En sluit de openingshole af met een par. 

Spanje Mallorca Golf RonReizen.nl Alcanada
 • Ook dit is Alcanada...

Ingebed in natuurlijke omgeving

De opdracht van Hans-Peter Porsche aan de architecten Robert Trent Jones senior én junior was om gebruik te maken van de natuurlijke omgeving en daar nauwelijks tot geen aanpassingen aan te maken. Dus speel je vanaf de eerste tee richting de steile heuvels van de bergen van de Sierra de Levante, waar het rustgevende geklingel van de bellen van berggeiten en schapen door de bossages van dennen-, olijven- en eikenbomen heen klinkt. Het mooie, onaangetaste landschap herbergt een keur aan dier- en bijzondere vogelsoorten en de holes die er tussendoor meanderen kennen lastige, maar eerlijke teeshots; bijna 60 verraderlijk geplaatste fairway- en greenside bunkers en snelle, uitdagende greens, met breaks die je amper ziet. 

Spanje Mallorca Golf RonReizen.nl Alcanada
 • Het natuurlijke landschap is zoveel mogelijk behouden...

Trotse golfdirecteur

Kristoff Both (41), de manager van Alcanada, kent alle verhalen inmiddels wel over ‘zijn’ baan. Al sinds de opening is hij betrokken bij dit project van ‘meneer Porsche’, zoals hij zijn werkgever steevast benoemt. Hij maant ons om een volgende keer toch vooral in het voorjaar te komen, want dan schijnt deze toch al bijzondere baan op haar mooist te zijn. “Logisch, want we hebben net een lange hete zomer achter de rug”, vertelt de golfdirector op het terras van het prachtig gelegen clubhuis. Hier heb je zicht op de baai van Alcudia en de markante vuurtoren die in het logo van de baan is terug te vinden. “We gebruiken een speciale Bermuda grassoort, Paspalo, die erg goed bestand is tegen hitte en zout. Probleem is alleen dat we door wetgeving verplicht zijn afvalwater te gebruiken voor de irrigatie. De zuiveringsfabriek hier in Alcudia is nooit gerenoveerd. De installatie kan water zuiveren voor 20.000 mensen, maar in de zomer verblijven er hier 60.000. Dus dan wordt het zuiveringsproces versneld en loopt de kwaliteit zienderogen terug. Daar hebben we last van.” 

Spanje Mallorca Golf RonReizen.nl Alcanada
 • Hole 13 speel je richting de vuurtoren.
Spanje Mallorca Golf RonReizen.nl Alcanada

  Door cycloon opnieuw beginnen

  Porsche verwierf de grond al in de jaren tachtig en liet Trent Jones senior de eerste schetsen maken. Tot bleek dat het verkrijgen van de vergunningen wel even zou duren. Veertien jaar maar liefst. “Tegen die tijd was senior niet meer in staat om naar Europa te reizen, dus kreeg Trent Jones junior de opdracht. Van ’99 tot 2000 is er gebouwd en we zouden in 2001 open gaan”, vertelt Both. “Tot er in ons openingsjaar een tropische cycloon over Mallorca raasde. Tienduizenden bomen knakten alsof het lucifershoutjes waren. We konden weer van vooraf aan beginnen…”

  Spanje Mallorca Golf RonReizen.nl Alcanada
  • Strakke greens...

  Natuurlijke schoonheid

  Ondanks de tegenslag werd de baan in 2003 geopend en sindsdien hebben velen Alcanada geroemd om haar natuurlijke schoonheid. “Dat was de enige voorwaarde die meneer Porsche had gesteld”, legt Both uit. “Omdat de baan zo in het bestaande landschap is verweven vind je bijvoorbeeld geen meertjes op de baan, omdat die niet bestaan op dit eiland. Niet teveel aarde verplaatsen, de bomen daar laten waar ze zijn, maak er een natuurlijke course van.”

  Spanje Mallorca Golf RonReizen.nl Alcanada
  • En strakke fairways...

  Ongestoord genieten op Mallorca! 

  Last van de flight voor of achter je zul je ook niet snel hebben. Maar liefst twaalf minuten zitten er tussen de teetimes. Minder spelers op de baan betekent ook minder divots, pitchmarks en andere beschadigingen, waardoor Alcanada in een betere conditie verkeert dan vele andere banen op het eiland. En je dus ongestoord kunt genieten van het geweldige design van deze 6125 meter (geel) lange baan.

  Spanje Mallorca Golf RonReizen.nl Alcanada
  • Hoe mooi wil je het hebben?

  Eindeloze par 5

  Na een stevig begin met op twee en drie doglegs naar links richting de heuvels, is 7 een van de signature holes. Met 561 meter van de gele teebox dendert deze par 5 eindeloos de heuvel af richting het dal. Vergeet niet te genieten van het uitzicht op zee en vuurtoren. De tweede negen zijn iets toegankelijker, met hole 13 als uitschieter. Met ook nu weer een par 5 heuvelaf richting Middellandse Zee, waardoor je de laatste paar holes langs het strand afwerkt.

  Spanje Mallorca Golf RonReizen.nl Alcanada
  • Het uitzicht op zee en vuurtoren is prachtig.

  Nagenieten...

  Afsluiten doe je op het heerlijke terras om nog even te genieten van alle gastvrijheid. En ja, dat komt tegen een prijs: greenfee van 105 tot 165 euro. 

  Rons tipRons tip

  Van de heerlijkste stranden tot aan de leukste rooftopbars. Van toprestaurants tot lekkere strandtentjes. Van avontuurlijke uitjes tot ontspannen genieten op de stadse terrasjes. Mallorca is zo oneindig veel meer dan golf. Dus combineer de twee en maak er een topvakantie van op dit heerlijke Spaanse eiland. 

  Son Muntaner: sjiek en statig

  En dan te bedenken dat ons rondje Mallorca al zo prachtig begon, op Son Muntaner. Samen met de oudste baan van het eiland, Son Vida en jongere broer Son Quint onderdeel van Arabella Golf. Dus aanpalende hotels en de bijkomende voordeeltjes bij het boeken. Son Muntaner echter is een typische ledenbaan. Met een chique, eindeloze oprijlaan aan weerszijden geflankeerd door die typische Mallorcaanse gestapelde stenen muurtjes. Een statig clubhuis, fraai verzorgde tuinen er omheen en ruime driving range. 

  Spanje Mallorca Golf RonReizen.nl Son Muntaner
  • Son Muntaner vroeg in de ochtend...

  Lengte nodig...

  De course verleidt je direct tot het nemen van risico’s. En daar zit ‘m de kneep in deze lastigste van de drie Arabella-courses. Waar je bij Son Vida die we later speelden, juist veel accuratesse nodig hebt, tikt Son Muntaner de 6000 meter aan vanaf geel, dus je hebt lengte nodig. Bij de eerste vier holes is er water in het spel, terwijl de vijfde, een par drie van dik 180 meter heuvelop tegen de wind in, weer een behoorlijke hijs van de gemiddelde golfer verlangt. De tweede negen van deze in 2016 nog gerenoveerde baan, is wat compacter, toont parkland-achtiger en is vergevingsgezinder. Maar nog steeds moet je je best doen om hier met een redelijke score het clubhuis te bereiken. Waar dan weer prima eten voor je klaarstaat dat je op de tee van de 18e via de GPS-display in je buggy hebt kunnen bestellen… 

  Son Muntaner

  • Mallorca Golf RonReizen.nl Son Muntaner golfdirecteur

   Francisco Ruiz, pr-manager Son Muntaner, Son Vida, Son Quint: “Arabella Golf is eigenaar van banen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. En dus drie banen in Mallorca. Als je lengte hebt speel je Son Muntaner prima. Maar voor de gemiddelde golfer is dit een uitdagende course. Son Vida is wat dat betreft korter, maar vergis je niet, door de vele smalle holes niet eenvoudiger. We houden de rough speelbaar. Het moet wel leuk blijven. Verblijf je in de hotels van Arabella dan kun je allerlei speciale pakketten boeken. Bijzonder: op hole 15 (par 5, 515 meter) van Son Muntaner vind je midden in de fairway een olijfboom van meer dan 1000 jaar oud. En hole 7 (par 3, 130 meter) vind ik de leukste hole, maar misschien alleen maar omdat ik er een hole-in-one heb geslagen…”

  Mallorcaanse zomer laat sporen na

  Dan was de voorlaatste van ons kwartet, Son Antem West, net even wat minder. Net als de oostelijke tegenhanger vallen de Son Antem-banen onder auspiciën van Marriott. Typische resortcourses dus, waarvan West nog de meest uitdagende is. Maar de lange hete zomer had duidelijk haar sporen nagelaten. Matige, stroperige greens, uitgedroogde fairways die veelal langs elkaar lopen, gescheiden door lange rijen pijnbomen. Vol vakantiegolfers die ‘ook wel eens een rondje willen lopen’ in dit enorme hotel- en timesharing-complex. 

  Son Antem West

  • Mallorca Golf RonReizen.nl SOn Antem West Yago Gonzalez

   Yago Gonzalez, golfdirector Golfclub Son Antem: “Son Antem East werd geopend in 1994, nog voordat het Marriott hier zat. In 2011 werd West geopend. De East-course is makkelijker, voor beginners en hogere handicappers. De West-course is wat uitdagender. Meer bunkers, waterhindernissen en de greens zijn meer geonduleerd. Ik vind vooral het einde van West zeer uitdagend: 16 is een makkelijke par 5, tenminste als je op de fairway blijft. En dat is niet eenvoudig. 17 is een mooie par drie en 18 een flinke par vier met water links en out of bounce aan de rechterkant. Als je je score op peil wilt houden moet je goed afsluiten. We hebben een paar jaar geleden 500.000 euro geïnvesteerd om het sproeiwater dat we aangeleverd krijgen, van betere kwaliteit te maken. Want dat is bedroevend soms.”

  Vall d'Or twee gezichten

  Gelukkig hadden we Vall d’Or als afsluiter nog tegoed. Een subtopper, met veel hoogteverschillen, uitdagende afwisselende holes en, volgens de vele winterse overblijvers, heeft het met Maxime het beste restaurant van alle golfbanen op Mallorca. De vrijdagavond barbecue schijnt steevast uitverkocht te zijn. De eerste negen werden in 1986 afgeleverd. Ze vormen nu de afsluitende lus, want in 1993 werd Vall d’Or een volwaardige achttien holes course, met nu als eerste negen spannende holes in het gebied tegen de bergen aan. Ook hier weer eindeloze afdalingen richting kust, met hole 3 als absolute topper. Een hoog gelegen teebox vraagt erom eindeloos de vallei in te driven, maar dan zijn er tal van obstakels tot aan de green die het je lastig maken om er met een goeie score vanaf te komen. De originele holes bieden echter een totaal ander aangezicht. Open, redelijk vlak en kansen op een uitstekende score.

  Vall d'Or

  • Mallorca Golf RonReizen.nl Vall d'Or

   Communicatie-manager Julia Litten, Vall d’Or: “Vall d'Or opende in 1986 als een 9-holes course op het privéterrein van de eerste voorzitter van de club, Antonio Lladó. In 1993 werd de tweede lus geopend, die nu dus de eerste negen vormt, en werden we een volwaardige achttien holes golfcourse. Het zijn eigenlijk twee verschillende banen, horen we vaak. De eerste negen is beduidend smaller, heuvelachtiger en lastiger dan de open tweede negen. Als je het over uitzicht hebt is drie (par 5, 450 meter) de signature hole. Maar technisch gezien is 16 (par 4, 342 meter) de uitdaging. Het laatste jaar hebben we de toegang tot ons complex en de driving range aangepakt. We zijn een greenfee course en afhankelijk van het seizoen betaal je hier 112, 93 of 86 euro.”

  Golf op Mallorca: veel variatie

  De variatie is de grote kracht van het golf op Mallorca. De vele banen bieden alle weer wat anders. Zeker ook qua prijs, maar daar valt meestal door vooraf te boeken, via de reisorganisatie of via hotel of ander verblijf het nodige aan te sleutelen. Voor ons was het een aangename kennismaking die zeker voor herhaling vatbaar is…

  Info

  • Om je alvast te oriënteren kun je veel meer vinden op deze site van het Mallorcaans toeristenburo. 

   En klik hier als je nog meer te weten wilt komen over golf op Mallorca. 

  Meer over