De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
St. Valentin kerk.

ItaliëVakantie vieren op het grootste bergplateau van Europa: Seiser Alm

De vakantieregio Seiser Alm in de meest noordelijke provincie van Italië, Zuid-Tirol, is de topper onder de bergplateau’s van Europa. Het is met z’n 56 vierkante kilometer niet alleen de grootste van Europa, maar dankzij de uitstekende sneeuwcondities in de winter en de vele wandel- en fietsmogelijkheden in de zomer ook nog eens een heerlijke vakantie-bestemming.

Als je de vakantieregio Seiser Alm bezoekt met wandelen in je achterhoofd, bereid je dan maar voor op het ergste: adembenemende uitzichten, geweldige wandelroutes, bergweides vol bloemenpracht, intimiderende bergpieken, meanderende heuvels, toprestaurants waar je weer lekker kunt aansterken na je activiteiten en dat alles volop in de zon. Want met 300 zondagen per jaar hoef je je daar geen zorgen over te maken. 

Uitzicht
 • Wandelaars kunnen hun hart ophalen op de Seiser Alm.

Grootste bergplateau

Het bergplateau Seiser Alm ligt in de Dolomieten, dat in 2009 werd toegevoegd aan de Unesco werelderfgoed-lijst. Het laagste punt bevindt zich op 1850 meter en het hoogste op 2350 meter boven de zeespiegel. Karakteristieke hoogtepunten zijn de Catinaccio-piek van zo’n 3000 meter (de Rosengarten in het Duits) en de majestueuze Monte Sciliar (Schlern) van 2500 meter. 

Wandel-vakantie

Voor de wandelaars is het een walhalla. Maar liefst 450 kilometer aan routes ligt er klaar. Voor elk niveau overigens. Want je kunt het lekker rustig aan doen met een bergcabine-tour of je daagt je zelf uit om wat meer de pieken op te zoeken. Je wandelt van boerderij naar boerderij, maakt een culinaire tocht aan de voet van de Seiser Alm, of waagt je al dan niet met een gids aan een van de vele thema-routes zoals de Geologen-trail, de Boerderij-trail of het Path of Legends sagen-trail. En er zijn unieke thema-trails die prima bij het gezin passen of om met de kleinkinderen te wandelen. 

Seiser Alm Zuid-Tirol Italië wandelen
 • Thema-routes verleiden je vaak om vaak op pad te gaan op de Seiser Alm.
Wandelkids
 • Ook de kids komen aan hun wandel-trekken met leuke thema's speciaal voor hen.

Natuurreservaat Schlern-Rosengarten

Dit alles speelt zich af in het natuurpark Schlern-Rosengarten, of Sciliar-Catinaccio zoals de Italianen het noemen. Een natuurreservaat waar alles wat vakantieregio Seiser Alm te bieden heeft samenkomt. Ook voor fietsers overigens! 

Uitzicht
 • Betoverende uitzichten...

Fietsen rond Europa's grootste bergplateau

Rond de Seiser Alm bevindt zich een uitgebreid netwerk aan fietsroutes van alle niveau’s. Of het nou heerlijke rondjes zijn zonder al te veel klimmen en dalen of een uitdagende trip naar 2500 meter hoogte; of het nou een uurtje is of een hele dag of zelfs een paar dagen; of je het nou zelf onderneemt of met een gids op pad gaat die je alles kan vertellen over de flora en fauna onderweg: het is er allemaal. 

Fietsen
 • Je kunt op de Seiser Alm ook geweldig fietsen.

Accomodaties die het snappen

Ook de accomodaties zijn ingesteld op wandelaars en fietsers. Voor die laatste categorie zijn de fiets-vriendelijke hotels ingesteld om je te helpen bij je tochten. Ze brengen de bagage naar de volgende bestemming, de fiets kan worden afgespoeld, ze halen je op als het weer omslaat, hebben gezonde gerechten op de kaart staan en verhuren vaak ook fietsen in alle soorten en maten. Van kinderfietsjes tot stoere mountainbikes en natuurlijk de e-Bike.

Fietsen
 • Vanuit Seis am Schlern kun je vele kanten op met je fiets.

De Seiser Alm van boven

Voor wie het nog hogerop wil zoeken… ga paragliden. In zo’n tandemvlucht met een ervaren piloot zie je de vakantieregio Seiser Alm van een totaal andere, maar prachtige kant. Dat gebeurt allemaal bij Spitzbühl, waar de juiste thermische omstandigheden zijn voor een vlucht. Je krijgt eenmaal in de lucht een prachtig zicht op de Sciliar/Schlern, de bergtop die in het logo van Zuid-Tirol voorkomt. Eenmaal in de vallei geland word je weer teruggebracht naar de Seiser Alm.

Voor meer over Zuid-Tirol, klik dan hier

Paragliding
 • Wie durft? Maak een tandemsprong en bekijk de Seiser Alm van een heel andere kant!

Vakantie vieren in gezonde berglucht

De Seiser Alm is eenvoudig te bereiken via Laghetto di Fiè (Völser Weiher). Ook Castelrotto (Kastelruth) en Siusi allo Sciliar (Seis am Schlern) liggen in de buurt en zijn leuk om te bezoeken. Vanaf Siusi kun je met de gondel naar de Seiser Alm. Het dorp Fiè allo Sciliar (Völs am Schlern) staat bekend als kuuroord. De gezonde berglucht lokte ooit vele rijke handelaren uit Bolzano die zo aan de hitte uit de stad ontsnapten. De camping is een geliefde plek voor vele vakantievierders. Tires allo Catinaccio is een klein bergdorp dat populaire is onder klimmers.

Bergen
 • Imponerende bergen...

Heerlijkheden van de vakantieregio Seiser Alm

Maar waar je ook voor kiest, een stevige trekking langs de bergtoppen of een ontspannende wandeling, de vakantieregio Seiser Alm en de Dolomieten bieden iedereen van elke leeftijd ongeacht fitheid of ervaring alles wat je van een heerlijke zomervakantie zou wensen. En stop dan zeker regelmatig bij een van de berghutten of de zogenaamde Buschenschank, een boerencafé. Want hier vind je de eerlijke lokale gerechten en ontspan je tussendoor of na afloop van je wandeldag van de heerlijkheden die Zuid-Tirol en de vakantieregio Seiser Alm te bieden hebben. 

Prachtige landschappen in Zuid Tirol Italië
 • Wandelen, fietsen of gewoon lekker niksen en genieten van de schitterende natuur in Zuid-Tirol...

Tip 1

 • Een ontspannen middagje picknicken aan de voet van de Catinaccio! Dat kan op 3 juli tijdens de Bergler Harass Picnic in Tires al Catinaccio (Tiers am Rosengarten). Op de bergweide Wuhnleger spreid je je dekentje uit en open je de houten krat die gevuld is met tal van lokale producten. Er is muzikale omlijsting om het plaatje compleet te maken.

Tip 2

 • Het 'Genussfestival Dolomites' is er voor de fans van de lokale heerlijkheden. Van 26 mei tot 9 juni vindt in de vakantieregio Seiser Alm voor de eerste keer het Festival delle delizie Dolomites - Secret Kitchen Stories plaats. De deelnemende partijen serveren een ruime variatie aan door de lente geïnspireerde groene gerechten. 

Tip 3

 • Tip: kijk voor alle informatie over deze bijzondere Italiaanse regio op deze website!

Meer over