Veelzijdige vakantie in het Italiaanse Zuid-Tirol

ItaliëVeelzijdige vakantie in het Italiaanse Zuid-Tirol

Geloof het of niet: 300 dagen zon per jaar, 19 Michelin sterrenrestaurants, een heerlijke omgeving voor wandelaars, fietsers en gezinnen en dat alles midden in een Unesco Werelderfgoed. Dat is Zuid-Tirol, de meest noordelijke regio van Italië.

Daar moet vast iets mis zijn, zul je al snel denken bij zulke superlatieven? Nou, laten we de zaken eens even doornemen. De Italiaanse provincie Zuid-Tirol, die grenst aan Oostenrijk en Zwitserland, ligt deels in de Dolomieten. In 2009 werd de bergketen toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. Er worden drie talen gesproken, Italiaans uiteraard, maar ook Duits en door nog maar 4 procent van de bevolking de oude taal Ladinisch. Door de mix van bergen en het mediterrane heeft het landschap, de cultuur en zeker ook de gastronomie een bijzondere uitstraling gekregen. 

bergen
  • Sasso Piatto en Sasso Lungo vanaf de Seiser Alm.

Gastronomie met sterren in Zuid-Tirol

Dat is vooral goed te merken in dat laatste, de gastronomie. De landelijke producten krijgen door de mediterrane invloed net wat meer smaak mee en onderscheiden zich van wat er in de rest van het land wordt aangeboden. Het heeft er voor gezorgd dat Zuid-Tirol met 19 sterrenrestaurants en 25 Michelin-sterren op gastronomisch gebied de meest onderscheiden provincie van Italië is. 

Spaghetti
  • Spaghetti...
Berg
  • De Peitler-Kofel.

Veelzijdige activiteiten

Hou je van wandelen, biken en hiken? Dan is Zuid-Tirol jouw provincie. In het decor van machtige bergpieken, betoverende uitzichten op de valleien gevuld met wijngaarden, vormt de vakantieregio Seiser Alm het hoogtepunt. Dit plateau van zo’n 56 vierkante kilometer is het grootste bergplateau in Europa en is naast een populaire wintersport-bestemming, juist voor wandelaars en hikers in de zomer een geliefde vakantieplek. 

Lees hier alles over de vakantieregio Seiser Alm. 

weiland
  • Mooie natuur in de Dolomieten.

13.000 kilometer wandelen in Zuid-Tirol

De wandelroutes in Zuid-Tirol zijn er voor elk niveau. Van ontspannende wandeltochtjes tot aan een trekking langs schitterende bergmeren en gletsjers. De regio telt acht natuurparken met in totaal 13.000 kilometer natuurlijke maar gemarkeerde wandelpaden. Er zijn themaroutes te over. Wil je het stoerder, dan zijn er bij onder andere de Tre Cime di Lavaredo, de Catinaccio/Rosengarten, het Sella Massif en Mount Kreuzkofel voor de klimmers uitdagende mogelijkheden. 

Alta Badia
  • Alta Badia.
Val Gardena
  • Val Gardena

Een waar vakantie-genoegen...

Voor de wandelaars en fietsers is het dan nog even goed te weten dat je je halverwege of aan het einde van je tocht in de berghutten of de restaurants in de valleien uitstekend terecht kunt om weer aan te sterken. Sowieso lokken de aroma’s je al naar binnen en zo combineer je al twee speerpunten van Zuid-Tirol tot een waar vakantie-genoegen…

hut
  • Oberholz Hut ValDEga

Info

  • Voor meer info over Zuid-Tirol klik dan hier!

Meer over