De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
RonReizen

KroatiëRaymond ontdekt met zijn gezin Istrië

Kroatië is hot! Na veel positieve verhalen aangehoord te hebben was het de hoogste tijd om dit land aan de Adriatische kust zelf te ontdekken. Want zeg nou zelf: mooi weer, prachtige stranden, interessante steden én goedkoop. Dat wil de Nederlandse vakantieganger best wel.

De auto is voor ons nog steeds het ideale vervoer in de zomervakantie. Dat geeft een gevoel van vrijheid. Maar dan hou je met het plannen van de vakantie wel rekening met de afstanden die moeten worden afgelegd. De regio Istrië is mede daarom de ideale bestemming. Via Oostenrijk en een piepklein stukje Slovenië is het goed aan te rijden.

Ons ‘kamp’ sloegen we op vlak buiten de populaire badplaats Porec. Het centrum is authentiek, maar de omgeving is echt ingericht op het toerisme. Dus vind je hier tal van campings, resorts en hotels. De een nog groter dan de ander en alles oogt netjes en nieuw. Dat komt waarschijnlijk door de recente opleving van het toerisme.

RonReizen
 • Op de veranda nagenieten van een mooie dag.

Afwisselend relaxen en cultuur snuiven in Istrië

Door het fraaie weer en de uitnodigende Adriatische Zee kun je je dagen vermaken op een strandbedje met een boek. Ook op het water is genoeg te beleven. Huur een boot, surfplank, ga paragliden of leef je uit op een van de vele speelparken op zee. Genoeg geluierd en wil je er op uit? Dat kan gelukkig ook volop. Zo zijn er in Istrië genoeg interessante stadjes.

RonReizen
 • Istrië staat garant voor heerlijke zomerse dagen én avonden.

Porec

Istrië is een schiereiland en ligt in het noordwesten van Kroatië. Porec ligt aan de westkust en het stadje is langgerekt. Er zijn veel vakantie-resorts, de een nog luxer dan de ander. Het historische centrum is gesitueerd rond de haven en leuk om een dagdeel doorheen te struinen. Er zijn verschillende bezienswaardigheden, zoals de hoofdstraat Decumanus met zijn vele winkeltjes, restaurantjes en ijssalons. Er zijn restanten te zien van de oude stadsmuren en nog drie originele torens uit de 15e eeuw. Alle drie de torens zijn te betreden; de centraal gelegen ronde toren herbergt zelfs een restaurant op de top. Maar vergeet vooral de Euphrasius-basiliek niet. Deze in Byzantijnse stijl gebouwde religieuze overlevering stamt uit de zesde eeuw en staat op UNESCO werelderfgoedlijst.

RonReizen
 • Centrale plein van Porec.
RonReizen
 • Ook het centrum van Porec ligt aan het water.
RonReizen
 • De Euphrasius-basiliek staat in een drukke winkelstraat.

Novigrad

Novigrad ligt op 15 kilometer van Porec en is een kleine stad gebouwd op een eiland dat voor het eerst in de 18e eeuw met het vasteland werd verbonden. De auto parkeer je aan de rand van het centrum bij een haventje. Het stadje heeft een prachtig ontwikkelde kust met verschillende strandjes van kiezelsteen. Voor de cultuurliefhebbers biedt Novigrad diverse historische bezienswaardigheden. Zo vind je er onder andere het Novigrad Lapidarium (een rijke museumcollectie), de parochiekerk van Sint Pelagije en Sint Maksim, het Rigo paleis, de stadsmuren (gebouwd in de 13e eeuw), Sint Agata kerk (romantisch gebouw dat stamt uit de 9e eeuw) en het Dajla kasteel. 


Wil je meer reuring dan zijn er in de zomer diverse feesten en manifestaties. Enkele van de meest bekende zijn: de culturele zomer van Novigrad (entertainment en cultuur van half juni tot eind augustus), Gnam Gnam festival (een gastronomie-festival van een dag in juli), de Novigrad muziekavonden (in juli), vissersnacht en de Sint Pelagije-festiviteit (eind augustus). 


Ook de smulpapen komen in Novigrad aan hun trekken. Het stadje herbergt vele restaurants en bars verdeeld langs de kust en verspreid in het hart van het centrum. Voor regionale specialiteiten zijn restaurants Santa Maria, Amphora, Mandrac en Sidro aanraders.


RonReizen
 • Even bijkomen in de haven van Novigrad.
RonReizen
 • Het centrum van Novigrad.

Rovinj

Last but not least... Tot slot de parel van Istrië en misschien wel van heel Kroatië: Rovinj. Ook deze plaats ligt aan de zuidwestelijke kust van Istrië, omgeven door 22 eilanden en eilandjes. Vanaf Porec is het een klein uurtje rijden, maar oh zo de moeite waard. Het belangrijkste deel van deze stad ligt op een rondvormig schiereiland. De hele kust van Rovinj is beschermd erfgoed. De oude stad is vol culturele en historische monumenten en wordt getypeerd door zijn vele smalle straatjes en pleinen. De stadsmuren en -poorten stammen uit de 7de eeuw. De kerk van St. Euphemia torent hoog boven de stad uit en is zeker een bezoek waard. 


Andere bezienswaardigheden zijn het Franciscaner klooster, het kasteel op het eiland St. Andrew en de kerken St. Agatha, het Heilige Kruis, en de heilige Benedictus. Geniet van een ijsje aan het haventje of een drankje op een van de vele gezellige pleinen. De natuur in de omgeving biedt ook veel schoons, zoals het Lim Fjord, Limska Draga en de Fantazija steengroeve.


RonReizen
 • Het centrum van Rovinj ligt op een schiereiland.
RonReizen
 • Op één van de vele terrasjes is het heerlijk vertoeven.
 • Het Lim fjord buiten Rovinj.

Praktische tips

 • * Vergeet de auto vignetten voor Oostenrijk en Slovenië niet. Vooraf aanschaffen bij de ANWB is handig, maar bij de grens zijn ze ook te koop. Let op: in Slovenië wordt streng gecontroleerd of het vignet daadwerkelijk op je raam zit.

  * De nationale munteenheid is de Kuna. Pinnen kan bijna overal. In sommige souvenirwinkels accepteren ze alleen cash.

  * Met Engels red je je een heel eind en doordat dit deel langere tijd Italiaans was, kun je je ook in deze taal goed verstaanbaar maken.

De mooiste natuurparken

Kroatië herbergt enkele prachtige natuurparken zoals Krka, Mljet, Paklencia en de Plitvicemeren. Dat laatste park staat bij veel mensen hoog op de bucketlist. Wij koppelden een bezoek aan nationaal park Plitvicemeren daarom aan een vakantie aan de kust van Istrië. Mijn verhaal over de betoverende schoonheid van dit park lees je hier.


Meer over