Beste tailor in Vietnam Ronreizen

VietnamDe beste kledingmaker van Vietnam? Die vind je in Hoi An

Bi Bi Silk is de naam. Een klein zaakje in het oude centrum van de kleurrijke havenstad Hoi An. Deze tailor is al tientallen jaren een begrip, maar van een enorme toeloop van toeristen is (gelukkig maar) geen sprake.

Of tenminste, er lijkt geen sprake van. Want als je de drempel van deze winkel overstapt dan staan de werknemers met alle rust en deskundigheid voor je klaar. Op welk moment dan ook. De slogan ‘klant is koning’ is hier niet alleen in het achterhoofd geprent, het wordt ook daadwerkelijk uitgevoerd.

Winkelen in Vietnam Hoi An Ronreizen

  De kledingmakers

  Voor jullie begrip: in Hoi An laten vele, vele mensen kleren op maat maken. Ten eerste omdat het spotgoedkoop is en twee: omdat ze het er nu eenmaal steengoed kunnen. Een goede tailor vinden, is echter een sinecure. Het aanbod is reuze, maar ook heel wisselend. 

  Bi Bi Silk kledingmaker Hoi An Ronreizen

   Prijs versus kwaliteit

   Bij Bi Bi Silk betaal je (zo hoorden wij) iets meer, maar dat gaat wel gepaard met keiharde kwaliteit. Voor de duidelijkheid (en de portemonnee): een compleet pak is zo’n 75 euro. Voor een jurk betaal je 40 euro. Nogmaals: helemaal handgemaakt.

   Beste tailor in Hoi An Vietnam Ronreizen

    Je wens

    Hoe dat proces verloopt? Nou, je gaat met een van de tailors aan tafel en bespreekt je wensen. Dat betekent: kleuren kiezen, stofjes voelen, lengte bespreken. Je kunt er ook gewoon een foto bij pakken van iets waar je online wild van werd, dat via WhatsApp doorsturen en vragen of ze het exact kunnen namaken. En ja, dat kunnen ze. 

    Kledingmaker Bi Bi Silk in Vietnam Ronreizen

     Aan de slag

     Staan alle wensen op papier dan kan het meten beginnen. Van hoofd tot schouders en van knie tot teen. Een dag later kun je vaak al een eerste keer passen. Reken erop dat de kleding dan iets ruimer zit dan je zou willen. Misschien is je pantalon een paar centimeter te lang. Wat de feedback ook is, geef het aan en zij lossen het op. Hoe onmogelijk het soms ook lijkt.

     Tailoring in Vietnam Ronreizen

      De afronding

      Op dag drie worden de puntjes op de i gezet en tenslotte de rekening betaald. Je kan ervoor kiezen alles mee te nemen, maar opsturen naar Nederland is ook een optie. Een tip is verzending via vliegtuig. Dat duurt een kleine maand en kost, afhankelijk van het aantal kilo’s kleding, een paar tientjes.

      Kleding sturen vanuit het buitenland Ronreizen

       Doen!

       Resumé: kleren op maat laten maken, is niet alleen tof vanwege het eindresultaat. Nee, het proces zelf is net zo gaaf. Zorg er wel voor dat je voldoende nachtjes (liefst vier) Hoi An ervoor reserveert. Je wil tijdens deze ervaring heel veel, maar niet haasten.  

       Bezoek Hoi An Vietnam tailor Ronreizen

        Tekst en foto's: Oane Born. 

        Meer over