De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Kasteel

FrankrijkWendelijn tipt: Amboise en Leonardo da Vinci

2019 is onbetwist het jaar van de jubilea: Vlaanderen eert Breugel, Nederland viert Rembrandt en Frankrijk doet dat met Leonardo da Vinci. Want dit jaar is het exact 500 jaar geleden dat deze beroemde wetenschapper en kunstenaar overleed. Dat deed hij niet in Italië, maar in Amboise, het kloppende hart van de Franse renaissance. En daarom herdenken de Fransen deze grootheid en dat kun je meevieren met prachtige tentoonstellingen, lichtshows en diners. Om maar wat te noemen.

In het schattige stadje Amboise vind je het graf van de grote renaissance-meester en homo universalis Leonardo da Vinci. Da Vinci kwam hier op respectabele leeftijd terecht voor een nieuw avontuur, nadat hij was ingegaan op de invitatie van de Franse koning Frans I. Hij bood hem aan om in Amboise in alle rust te komen wonen en werken. Da Vinci liet het door oorlog geteisterde Italiaanse gebied graag achter zich en vestigde zich in Amboise. Dat was echter niet van lange duur. Binnen drie jaar overleed Da Vinci hier.

kasteel
 • Amboise en het kasteel van Leonardo da Vinci.
Buste
 • De buste van Leonardo in zijn tuin.
kasteel
 • Leonardo's kasteel in volle glorie.

Amboise: kloppend hart van Frankrijk

Je zou het eigenlijk niet direct vermoeden dat dit zo heerlijk aan de Loire gelegen stadje voor geruime tijd tot het kloppend hart van Frankrijk heeft behoord. Maar de Franse koningen vonden het heerlijk hier! In de vijftiende eeuw al vestigden zij zich hier nadat het kasteel door Karel VII confisqueerd was van een stoute aristocraat die hem uit het zadel had willen wippen. 

In de Loire-vallei stikt het werkelijk van de mooiste kastelen. Lees er alles over in het verhaal va RonReizen-blogger Harri Theirlynck!

Uitzicht
 • Uitzicht op de Loire vanuit het kasteel.

Renaissance naar Frankrijk

Zulke plannen liepen meestal niet goed af en zo ook niet voor Lodewijk van Amboise die zijn leven en kasteel moest afstaan aan de Franse kroon. De koningen maakte al snel hun residentie van het kasteel en bouwden naar hartenlust aan zowel kasteel als tuin. Frans I was daar wellicht de beroemdste van, omdat hij het was die uiteindelijk de renaissance naar Frankrijk haalde. En dat startte dus allemaal hier, in Amboise, met Da Vinci.

Tuinen
 • De tuinen werden door diverse koningen naar hartelust uitgebreid.

Leonardo naar Amboise

Maar hoe kwam Da Vinci nou hier terecht? Dat kwam onder andere doordat Italië, dat in die tijd nog geen eenheid was, een grote puinhoop was. Het bestond uit losse gebieden die elkaar maar wat graag bevochten. En Europese vorsten zoals Frans I hoopten schalks gebruik te maken van deze chaos en delen in te pikken. Tijdens de militaire campagnes die ook Frans I ondernam kwam hij echter ook in contact met de prachtige Italiaanse kunst die hier gemaakt werd en hij, bevangen door de renaissancekoorts, besloot dit ook naar Frankrijk te brengen.

Clos Lucé is een heerlijke plek om te zijn...

Artistieke overwinning

Hij nodigde menig kunstenaar, hovenier en architect uit naar en al snel werd zo de Franse tak van de renaissance geboren! De grootste overwinning van Frans was dan ook niet een militaire, maar een artistieke: in 1516 verruilde de grote Leonardo da Vinci zijn thuisbasis Rome voor het Franse Amboise van Frans I. 

Feestelijk jaar

Hoewel Amboise – dat wel een tikje veritaliaanst is - en haar regio eigenlijk altijd heel leuk zijn om te bezoeken, is het dit jaar wel extra feestelijk met alle vieringen rondom Leonardo. Amboise heeft prachtige zaken op het programma staan, zoals exposities, muzikale shows, historische opvoeringen met lichtspektakels (dat kunnen de Fransen fantastisch!) en bijvoorbeeld een banket in de ondergrondse tunnels om maar wat te noemen. 

Pizza
 • Amboise veritaliaanste en dat kun je zeker ook culinair nog merken.

Bijzondere geschiedenis

Het kasteel zelf is ook zonder dit programma zeker de moeite waard. Het is niet al te groot, wat doorgaans best prettig is zeker met kinderen, maar het interieur, de architectuur - en niet te vergeten de tuinen - geven samen een prachtig inkijkje in de bijzondere geschiedenis van deze plek.

Graf Leonardo

En natúurlijk moet je er zeker heen om het graf van Da Vinci te bezoeken! Je vindt Leonardo in de Chapelle Saint-Hubert aan de rand van de tuin uitkijkend over Amboise. Hier werd hij begraven op eigen verzoek. Veelzeggend, aangezien wij Da Vinci toch onvermijdelijk aan Florence koppelen. Blijkbaar voelde hij zich thuis. Bijzonder detail is dat hij vanuit de tuin van zijn eigen kasteel Clos Lucé, even verderop gelegen, uitzicht had gehad op deze kapel. 

Graf
 • De graftombe van Leonardo da Vinci, die per sé hier begraven wilde worden.

Inkijkje in zijn leven

Het woonkasteel(tje) van Da Vinci is gelukkig ook te bezoeken. Dit is echt een aanrader voor wie het verder de leef- en denkwereld van Leonardo in wil duiken. Clos Lucé is namelijk totaal gewijd aan Leonardo’s leven hier en laat mooi zien hoe veelzijdig hij was. Vooral in zijn werkkamers voelen super persoonlijk, doordat er allerlei privé spulletjes zijn uitgestald. Zijn notitieboekjes, zijn studiematerialen, schitterende objecten die hem inspireerde; er is van alles te zien.

Wendelijn was ook te gast bij RonReizen TV en vertelt hier in beeld over haar belevenissen in het Loire-dal. 

Werkkamer
 • Hier werkte een van de grootste wetenschappers en kunstenaars uit de renaissance.
Studieboeken
 • Studie- en notitieboeken van Da Vinci.

Replica's van zijn uitvindingen

Ook zie je enkele werken (nou ja, replica’s uiteraard. Voor de echte moet je naar het Louvre) die hij uit Italië had meegenomen zoals de Mona Lisa om hier de laatste hand aan te leggen. Eenmaal in Amboise blijkt hij zich echter nog meer dan ooit te zijn gaan toeleggen op het ontwerpen van machines en wapens, en de botanie. Dit is prachtig te zien door de replica’s op ware grootte die je overal in het kasteel en de tuinen vindt.

Tuin
 • In de tuinen vind je replica's van Leonardo's uitvindingen op ware grootte.
Replica
 • Je vindt er ook replica's van onder andere de wapens die hij ontwierp.
Uitvinding
 • Werken van Da Vinci op ware grootte.

Heerlijke plek

Clos Lucé is hoe dan ook een heerlijke plek om te zijn. Er zijn drie fijne restaurants, goede voorzieningen en de tuin, daar kun je je heerlijk in verliezen. Aangelegd als de studietuin die Leonardo ervan had laten maken, is het ook nu nog een heerlijke rustige en schaduwrijke plek om je even te onttrekken aan het (feest)gedruis. En als je vanaf de binnenplaats omhoog kijkt, kun je nog net de Saint-Hubert kapel zien liggen.

Info

 • Een agenda van de festiviteiten in Amboise vindt je op hier

  Wil je een fijn huisje huren als je in Frankrijk bent? Ik vertoefde in een van de heerlijke gites van Les Bocages. De eigenaren zijn Brits, ongelooflijk aardig en zeer bereid je bij je verblijf te helpen.

  In de regio zijn vele kastelen in de regio zoals Chenonceau, Blois en Chambord. Een Pass Chateau is dan wel handig.

Meer over