Witte alpaca - RonReizen

PeruDeze 7 bijzondere dieren kun je in Peru spotten

Peru heeft niet alleen een grote variatie aan verschillende landschappen, maar ook een enorme diversiteit in dieren. Een aantal dieren kun je maar op weinig plaatsen op de wereld zien. Van de roze dolfijn in het tropische regenwoud tot de condor in het hooggebergte van de Andes, en van de brilbeer in de bergwouden of op de steppen tot de Humboldtpinguïn op de Ballestas Eilanden in de Grote Oceaan. Dit zijn zeven bijzondere dieren die je in Peru kan en wil spotten.

1. De roze dolfijn 

Deze rivierdolfijn komt alleen voor in Latijns-Amerika, waaronder in de Peruaanse Amazone. Het intelligente dier valt op door de lange spitse snuit en de roze kleur, die pas zichtbaar wordt als de dolfijn volwassen is. 

Waar kun je de roze dolfijn spotten?

Eén van de beste plaatsen om de prachtige roze dolfijn te bewonderen (of met ze te zwemmen) is het Pacaya Samiria National Park in de regio Loreto. De roze dolfijn is een bedreigde diersoort.  

Roze dolfijn - RonReizen

  2. Oog in oog met de jaguar

  Je zult maar oog in oog staan met een Peruaanse jaguar! De beste kans om de jaguar in Peru te spotten heb je in het tropisch regenwoud van Manu Nationaal Park in de regio Madre de Dios in het oosten van Peru. 


  Waar spot je de jaguar?

  De meeste mensen spotten de jaguar ontspannen liggend op de zanderige oevers van de rivier of op een boomtak. Om het dier op jacht te zien, moet je echt geluk en geduld hebben. 

  Jaguar - RonReizen

   3. Peru's bekendste dier: de Alpaca

   Als één dier kenmerkend is voor Peru, dan is het wel de alpaca. Ook wel berglama genoemd. Ze leven in de hoge Andes en worden vooral gehouden vanwege de warme wollige vacht. Je vindt dit fotogenieke dier vooral in de regio’s Cusco en Puno, op een hoogte tussen de 3.500 en 5.000 meter.

   Lees ook:

   5 hoogtepunten in Peru

   Alpaca's - RonReizen

    4. Oranje-boven: Cock of the Rock

    Een van de iconische vogels in de Peruaanse Andes is zonder meer de Cock-of-the-Rock (rode rotshaan). Opvallend zijn de fel oranje verentooi, grote kuif en zwarte vleugels. Je vindt deze prachtige soort in tropisch en subtropisch regenwoud bij rotsachtige gebieden.

    Cock-of-the-Rock (Rotshaan) - RonReizen

     5. Brilbeer bij Machupicchu

     De beschermde brilbeer is de enige berensoort die van nature in Peru voorkomt. Het dier leeft vooral in bergwouden op 2.000 meter hoogte, maar hij kan ook voorkomen op de steppes of zelfs in woestijnachtig gebied. In Peru zijn verschillende projecten om deze diersoort te steunen. 

     Hier kun je de brilbeer spotten

     Om een brilbeer te spotten, die opvalt door de bijzondere tekening van zijn vacht rond de ogen, moet je veel geluk hebben. Enkele van de plekken waar je het dier kunt tegenkomen, zijn in de bossen rondom Machupicchu en in het droge bos van het Chaparri Ecologisch Reservaat in Lambayeque.

     Brilbeer - RonReizen

      6. De majestueuze condor

      Wanneer de condor met zijn volledige vleugspanwijdte van 3 meter boven je zweeft, kun je niet anders dan ademloos toekijken. Dé plek om de machtige Andescondor in het wild te zien, is Cruz del Condór in Colca Canyon, 160 km van de stad Arequipa in het zuiden van Peru.

      Condor - RonReizen

       7. Humboldt pinguïns Stille Oceaan

       Voor de kust van Ica, in het Paracas Nationaal Park liggen de Islas Ballestas, een beschermde eilandengroep in de Stille Oceaan. Een uniek stukje natuur. Op deze ruige rotsformaties in zee hebben talrijke zeevogels, zeehonden en zeeleeuwen zich verzameld, waaronder ook een kolonie Humboldt-pinguïns. 

       Waar spot je de Humboldt pinguïn?

       Deze bedreigde diersoort leeft in warmere wateren, en is het hele jaar door op de Ballestas Eilanden te zien. Vanaf Lima is het zo'n 3,5 uur rijden tot het haventje van Paracas, waar de boottours starten.

       Humboldt pinguïn in Peru
        Meer over