Gambia RonReizen Land van de glimlach

GambiaGambia: voor een vakantie met een glimlach

Gambia afficheert zichzelf als de Smiling Coast van Afrika. En dat klopt. Ondanks de schrijnende armoede is het juist die glimlach die de Gambianen op de been houdt. Want leven in het armste land van Afrika is geen pretje. Toch bleek het na ons bezoek een verrassend vakantieland te zijn, dat het verdient om meer bezoek te trekken dan louter resortgangers die nooit van hun verblijf afkomen en overjarige Britse vrouwen op zoek naar een weekje ‘vertier’…

Al tijdens ons eerste strandwandelingetje in Gambia in de vroege ochtend worden we talloze malen aangesproken. De een is gids, de ander fruitverkoper. De lieftallige Moussa probeert ons te laten ontbijten in het net geopende strandrestaurant Roots. Jimmy Fixer, zoals we hem moeten noemen, werkte drie jaar als tuinman bij Seafront Residences, ons verblijf hier in Gambia, maar ‘verdiende geen reet en werd als slaaf behandeld’. Nu bezit hij, dankzij gulle Nederlandse gevers die hem ooit 250 euro schonken, een strandhokje en een parasol waar hij vers fruit verkoopt. Maar, net als elke ander die we spraken, is hij ook gids en heeft een taxi. Een politieman staat eenzaam midden op het strand en zegt dat ‘ie er is voor ons, de toeristen. Omdat er wel eens een vervelend individu zou kunnen zijn...

Gambia RonReizen strand
 • Op het strand vind je onder andere fruitverkopers...

Gastvrij Gambia 

Iedereen in het land is bezig een centje bij te verdienen. Allemaal met een grote glimlach op het gezicht en immer vrolijk. ‘De Gambianen zijn zo gastvrij’ hoor je het meest van elke Nederlandse toerist die je aanspreekt. Als je ‘s ochtends wakker wordt en je balkonnetje opstapt, zwaait wie er ook al aan het werk is uitbundig en begroet je uitgebreid en vrolijk.

Wat een verschil met Noord-Afrika, dat ‘om de hoek’ ligt. Waar ze het geld letterlijk uit je zak kloppen. Waar ze tot op het bot toe vervelend en aanhoudend kunnen zijn. Nee, dan Gambia, waar de gids, beveiligingsman, barman en kamerschoonmaker een dagloon verdienen waarvoor jij niet alleen je bed niet uit komt, nee, waar je niet eens je grote teen voor beweegt. Maar ze gunnen het jou, hoe knap is dat?

Rons tipRons tip
Kijk op Videoland naar de afleveringen van RonReizen. In het eerste seizoen is het vlog-verslag te zien dat ik maakte van mijn reis naar Gambia. Verder in deze aflevering bezoek ik het Bastogne War Museum in Wallonië en gaat mede-presentator Bert Kuizenga op bezoek in Innsbruck en Terschelling. 
Gambia RonReizen voetbal
 • Dolblij waren ze met hun nieuwe voetbal!

Huur een local in

Wat doe je als je er vanuit je verblijf wél op uit trekt? Allereerst huur je een gids en chauffeur. Buiten elk vakantiecomplex wachten ze op je. Je maakt een deal en vertrekt. Het handige is dat ze als local jou op plekken kunnen brengen waar je alleen nooit zou kunnen komen. En het kost een habbekrats. Daarnaast blijkt dat ze op de hoek bij een parasolletje moeten stoppen, want daar wordt vastgelegd met wie je meerijdt en waar je logeert. Nog iets verderop vlak voordat je de geasfalteerde weg opdraait, is er een politiepost met dienders die vrolijk naar je zwaaien. 

Gambia RonReizen weg
 • Huur een lokale gids in en ga op pad het land verkennen.

Rij niet zelf in Gambia

Het verkeer is een heerlijk Afrikaans ongeregeld zooitje. Iedereen doet maar wat. Zelf rijden is dan ook uit den boze. Wandelende mensen, koeien, geiten, honden en soms ook katten lopen op straat en vogelen overal dwars doorheen. Je komt om de haverklap checkpoints tegen, iets wat wij associëren met gevaar. Hier is het om rijbewijzen, verzekeringen, aantal passagiers in busjes etc. te controleren. Of ze staan op een strategisch punt omdat er in het verleden teveel dodelijke ongelukken zijn gebeurd.

Gambia RonReizen weg
 • Zelf rijden? Is niet verstandig met dit soort wegen en het chaotische verkeer.

Tip

 • Reken alles direct af. Ook in je hotel, want de administratie laat te wensen over. Zorg voor voldoende cashgeld, want pinnen is niet eenvoudig. En neem voldoende handgel mee vanwege het bacterierijke en overvloedige papiergeld. 

Een grote vrijmarkt

Het uitzicht vanuit je taxi als je op een van de paar geasfalteerde hoofdwegen rijdt (de rest is hobbelige bruinrode aardewegen) is die van Koninginnedag in ons land. Langs de hele weg zie je stalletjes of kleedjes met spulletjes voor de verkoop als één grote vrijmarkt.

Gambia RonReizen markt
 • Het lijkt op een grote vrijmarkt...

Tussen de krokodillen in Gambia

Een van de bekende attracties is Kachikally Crocodile Pool. Een piepklein meertje dat wemelt van de krokodillen en waar een museumpje aanhangt dat de geschiedenis en cultuur van Gambia met hele simpele voorwerpen en foto’s belicht. Het ligt op zo’n 16 kilometer van de hoofdstad Banjul en is een van de drie heilige krokodillenpoelen die worden gebruikt als locaties voor vruchtbaarheidsrituelen. Je loopt overigens gewoon met je gids tussen de krokodillen door! Ze ogen niet hongerig, voor zover je dit van die pre-historische koppen kunt zeggen. We hopen het maar. 

Gambia RonReizen Crocodile Pool
 • Krokodillen aanraken? Ik dacht het niet...
Gambia RonReizen Crocodile Pool
 • Of toch even voelen...

Koeien op het strand

Als je naar het zuiden rijdt kom je steeds meer in het echte Afrika. Iedereen loopt hier langs de weg. Zo is het voor onze barman ‘s avonds heel gewoon om naar huis te gaan door eerst twee keer een taxi te nemen van in totaal zo’n 10 minuten om vervolgens bijna drie kwartier in het pikkedonker – en dan zie je ook echt geen hand voor ogen – naar huis te lopen. Maar hij heeft een baan en is er blij mee. Stop onderweg bij Paradise Beach, een leuk strandje met de Rainbow Beach Bar als stralend middelpunt en waarschijnlijk tref je er koeien aan op het strand. 

Gambia RonReizen koeien
 • Koeien op het strand!

Vermaak met slangen

Eindpunt is de Snakefarm in Kartong, het uiterste zuiden tegen de grens met Senegal. Ook dit is weer zo’n allerschattigst, onbeholpen en ultra-eenvoudig opgezette tentoonstelling met voornamelijk slangen en schildpadden uit het land of geïmporteerde exoten. Zoals de 3,5 meter lange python die door onze slangengids af en toe vriendelijk op z’n lijf wordt gepetst. 200 dalasi entree (3 euro) en je hebt een heerlijk half uurtje vermaak.

Gambia RonReizen Snake Farm
 • De Snake Farm, goed voor een half uurtje prima vermaak!
Gambia RonReizen python
 • Een enorme python ontbeekt niet.

Markt in de hoofdstad van Gambia

Banjul is een typische, Afrikaanse hoofdstad met de ferry als belangrijk startpunt. De Albert Market mag je niet missen. Een grote chaotische markt waar kraampjes vol kleren, tassen, elektronica, kruiden, groenten, fruit en alles wat je nog meer kunt bedenken in donkere gangetjes kriskras door elkaar staan. Op de eerste etage maken kleermakers op antieke Singer-machientjes kleren na of op maat. En er is een levendige zwarte handel gaande waar honderden mannen in mobieltjes handelen, simkaarten uitwisselen, reparaties verrichten of wat dan ook. 

Gambia RonReizen Serekunda
 • In de grote steden vind je overdekte markten, zoals de Royal Albert in de hoofdstad.

Houtsnijwerken

Zeker een bezoekje waard is de Brikama Craft Market nabij het gelijknamige levendige stadje. Hier vind je ambachtslieden die uit hout werkelijk van alles maken. Er tegenover is de veemarkt zeker ook de moeite waard. 

Gambia RonReizen Brikama Market
 • Brikama Market is houtsnijwerk ten top. Ook op bestelling...

De rivier op

De Gambia rivier splijt het land en speelt een grote rol. Het is mooi vertoeven bij de Lamin Lodge van Duitser Peter Loosen. Hier vandaan maak je prachtige boottochtjes door de mangroves, de kraamkamer van de oceaan, waarbij je veel vrouwen tegenkomt die oesters steken die zich aan de wortels van de mangrovebossen hebben vastgezet. Wil je meer, boek dan een safari stroomopwaarts de rivier op. 

Gambia RonReizen Lamin Lodge
 • De Lamin Lodge aan de Gambia-rivier.

Vismarkt op het strand

In Tanji vind je de beroemde vismarkt. Hier komen alle schepen aan op het strand en wordt ter plekke alle vis verhandeld en wat niet naar restaurants gaat, wordt direct in de erachter gelegen keten gerookt of anders behandeld. Wapen je wel tegen de vislucht, want die is onuitstaanbaar stevig.

Gambia RonReizen vissers
 • De vissers brengen versgevangen vis naar het strands.

Vogelen in Gambia! 

Ben je een vogelaar? Maak dan je borst maar nat. 660 vogelsoorten zijn er in Gambia geteld. IJsvogels, bluebellied roller, nimmerzat, slangenhalsvogel, krokodilwachter en ga zo maar door. De een nog mooier dan de ander. En top te fotograferen door de natuur met z’n vele bomen en louter laagbouw. 

Gambia RonReizen Sahelscharrelaar
 • Deze prachtige Sahelscharrelaar zat zo maar in onze voortuiin.

Heerlijk eten

Moe van dit alles, dan kun je genieten van een fiks aantal restaurants in bijvoorbeeld de toeristengebieden Kotu en de Senegambia Strip in Kololi. Sea Shells, Scala, Gaya Art Cafe, Gidas Garden Restaurant, het zal je nog verrassen hoeveel leuke en goede eetgelegenheden er zijn. Ook onderweg, maar daar kan je ingehuurde gids je bij helpen. 

Gambia RonReizen bordjes
 • Ga zeker uit eten...

Gambia: feestje om te bezoeken

En nu is dit alles nog maar een kleine opsomming van wat er in het relatief kleine land te vinden is. Gevoegd bij de vrolijkheid en vriendelijkheid van de inwoners, het lekker weer en de veiligheid is het een topbestemming om een keer te bezoeken. Bekijk zeker nog de selectie foto's in de slider hieronder. 

Info

 • Gambia RonReizen werken op het land
  Wil je meer weten over dit fascinerende landje op slechts zes uur vliegen van Europa? Ga dan naar de officiële website hier
Meer over