Italië Toscane actief RonReizen.nl

ItaliëActief in duurzaam Toscane

Duurzaam toerisme is in Toscane al zo oud als de weg naar Rome. Pelgrims doorkruisen de regio al eeuwen te voet, bijvoorbeeld op de Via Francigena die loopt van Canterbury naar Rome. Vandaag de dag zijn er vele fietsevenementen en wandelroutes, waarbij men vaak na de inspanning ontspannend geniet van de regionale gastronomie en wijncultuur.

Pak je fiets of wandelschoenen en ga er op uit in Toscane! Elk jaar plannen fietsliefhebbers van over de hele wereld hun actieve vakantie in Toscane. Je kunt je duurzame vakantie in Toscane zo uitdagend maken als je zelf wilt: wandelen en fietsen kan in vlakke gedeelten, te midden van golvende heuvels of in de bergen. Voor wie de handschoen oppakt, zijn er uitdagende fietsroutes zoals de Eroica en de Strade Bianche. 

Italië Toscane actief RonReizen.nl landschap

  Historische herbergen en oude kuuroorden 

  Een van de mooiste routes is de Via Francigena. De Toscaanse route van de Via Francigena kent 16 etappes door gevarieerde landschappen en langs oude kuuroorden, die vaak al bekend zijn sinds de Etruskische en Romeinse tijd. De kuuroorden bieden een uitstekende balans tussen sportieve activiteiten of excursies naar de vele bekende kleine en grote kunststeden in Toscane. Zelfs historische recensies vertellen over de hoogtepunten van de Via Francigena (Frankenstrasse): in de reisdagboeken van bisschop Sigeric leest men zijn enthousiasme voor de adembenemende landschappen, vestingstadjes en herbergen langs de route. 

  Italië Toscane actief RonReizen.nl vesting
  • Je komt langs prachtige vestingstadjes met eeuwenoude dikke stadswallen...

  Bron met zwavel

  De eerste Toscaanse etappe van de Via Francigena, etappe 22 van de gehele route, komt Toscane binnen via de Cisapas nabij Pontremoli. Het zwavelhoudende water van de Terme della Lunigiana gutst uit de bron van het kleine dorpje Cavezzana bij een temperatuur van 18°C ​​en biedt traditionele drink- en inhalatiebehandelingen, modderbaden en meer verkwikkends.

  Italië Toscane actief RonReizen.nl pas
  • Bij deze pas begint het Toscaanse deel van de via Francigena.

  Rustgevende behandelingen

  Etappe 30 begint in San Miniato en bereikt het kuuroord Gambassi Terme, al genoemd door Sigeric, over de heuvels van de Val d'Elsa, die bezaaid zijn met kastelen, forten en oude abdijen. In Gambassi biedt de Terme della Via Francigena kuurbehandelingen die gebruik maken van de broom-jodium eigenschappen van het water dat opborrelt bij een temperatuur van 15°. Een feel-good reis tussen koud- en warmwaterbaden en rustgevende behandelingen die goed zijn voor mens en geest.

  Italië Toscane actief RonReizen.nl Gambassi
  • Gambassi.

  Unesco kuuroord

  Etappe 36 doorkruist de UNESCO-site van Bagno Vignoni, beroemd om het indrukwekkende thermale waterbad in de Val d' Orcia. Het water, rijk aan koolzuurhoudende zouten en sulfaten, is zo'n 39 °C en wordt toegepast bij wellnessbehandelingen in de (gratis!) Terme Bagno Vignoni of in Hotel Albergo Posta Marcucci.

  Italië Toscane actief RonReizen.nl Bagno Vignoni
  • De thermen van Bagno Vignoni.
  Italië Toscane actief RonReizen.nl Val d'orria
  • Badderen in een schitterende omgeving.

  Water vol waardevolle mineralen

  Bij etappe 36 passeren pelgrims en wandelaars de stad Bagni San Filippo, bekend om zijn warme water dat indrukwekkende kalksteenformaties, kleine watervallen en poelen heeft gecreëerd in het midden van het bos. Het melkachtige, troebele water is niet alleen heerlijk warm, het bevat ook veel waardevolle mineralen zoals zwavel, sulfaat, calcium(carbonaat) en magnesium, die een helende werking hebben op gewrichten, botten, huid, neusholtes, bronchiën en longen.

  Italië Toscane actief RonReizen.nl Bagni San Filippo
  • Prachtig kuren bij Bagni san Filippo.

  Toscaanse kust, meer dan zwemmen

  In Toscane bieden eilanden als Elba, Giglio en Giannutri ook tal van buitenactiviteiten. De lange kust van Toscane tussen de Tyrrheense Zee en de Apuaanse Alpen biedt een geweldige route, de Via della Costa Toscana, met uitzicht op de Costa Etrusca, de Costa Maremmana en de Costa Versiliana. Populaire plaatsen zijn onder meer Forte dei Marmi, Pisa, Castiglioncello, Castagneto Carducci, Suvereto, Castiglione della Pescaia en Capalbio.

  Italië Toscane actief RonReizen.nl Elba
  • Ook op Elba is het prachtig fietsen.

  Historisch overnachten

  Wie eens op een originele manier wil overnachten, is in Toscane op zijn plek. In vele historische gebouwen kan overnacht worden, plaatsen waar al eeuwen pelgrims en wandelaars hun hoofd te rusten leggen. Santa Maria della Scala in Siena bijvoorbeeld is een van de oudste Europese 'ziekenhuizen' en tegenwoordig een belangrijk museumcomplex. Hier zijn de fresco's van de majestueuze Sala del Pellegrinaio uit de 15e eeuw te bewonderen. Minder bekend is dat het klooster nog altijd onderdak biedt aan reizigers.

  Italië Toscane actief RonReizen.nl Siena
  • De oude stad van Siena, met het klooster Santa Maria della Scala.
  Italië Toscane actief RonReizen.nl Santa Maria della Scala
  • De beroemde fresco's in het Santa Maria della Scala.

  Gastvrijheid in de kloosters

  In Monteriggioni, een middeleeuws vestingstadje bij Siena, ligt het klooster Abbadia Isola uit het jaar 1001. Achter de dikke muren gaat een prachtige jeugdherberg schuil. Een ander buitengewoon suggestief klooster, met uitzicht op het panorama van de Apuaanse Alpen, is de abdij van San Pietro in Camaiore aan de kust van Versilia. Vanuit de jeugdherberg in Lucca zie je de stadsmuren uit de 16e eeuw. Hoe oud je ook bent, iedereen is hier welkom. Even buiten Fucecchio is er zelfs een hostel op een Medici-brug. In Altopascio is de gastvrijheid van pelgrims een ware traditie. Het gaat terug naar de oude kloosterorde van de Ridders van Tau.

  Italië Toscane actief RonReizen.nl Monteriggioni
  • Wat een schitterend stadje is dat Monteriggioni!

  Siena: duurzame kunststad

  Siena is wereldberoemd als stad van de Palio, de spectaculaire paardenrace op een van de mooiste pleinen van het land, de Piazza del Campo. Siena is een van de parels in de kroon van Toscane, met haar wirwar van middeleeuwse steegjes, unieke sfeer en bijzondere gebouwen. In maart kreeg Siena er nog een predikaat bij: de stad werd door de Global Sustainable Tourism Council (GSTC) erkend als de eerste 'Duurzame kunststad' in Italië.

  Italië Toscane actief RonReizen.nl plein
  • Het Piazza del Campo in Siena.

  Info

  • Italië Toscane actief RonReizen.nl brug
   Meer weten over deze prachtige Italiaanse regio? Klik dan hier
  Meer over