11 november is ook in Zwitserland start van het carnavalseizoen.

Zwitserland5 x Carnaval in Zwitserland

Carnaval vier je natuurlijk in Nederland, waar onder onze rivieren elk jaar het feest niet op kan. Smaakt het naar meer? Ga ook eens naar Zwitserland, want daar dompel je je tijdens vijf bijzondere carnavalsevenementen onder in Zwitsers feestgedruis.

  1. De Basler Fasnacht

  De grootste carnavalsviering van Zwitserland staat sinds december 2017 op de culturele werelderfgoedlijst van Unesco en is het belangrijkste protestantse carnavalsevenement ter wereld. Het begint op maandagochtend ná Aswoensdag. Tijdens de ‘drey scheenschte Dääg’ (de drie mooiste dagen) in Basel vieren zo’n 20.000 mensen actief carnaval op straat, met muziek en prachtige lantaarns op straat.

   2. Tschäggättä in Walliser Lötschental

   Tussen Lichtmis en "Gigiszischtag" (de dinsdag voor Aswoensdag) dwalen de Tschäggättä-personages met zelfgemaakte houten traditionele carnavalsmaskers op rond in het Walliser Lötschental. Elke avond jagen deze carnavalsfiguren de bewoners, die 's avonds laat nog op straat rondhangen, schrik aan. De Tschäggättä zijn gehuld in oude kleren die ze binnenstebuiten dragen. Daarover hebben ze schapen- of geitenvellen die vastgemaakt zijn met een een lederen ceintuur waaraan vaak de trichla (een koebel) vast hangt.

   Ook in Zwitserland vieren ze Carnaval.

    3. Carnaval in Luzern

    Bizarre figuren met gekke maskers en kostuums maken hun optocht door de straten van Luzern op de tonen van de Guggenmusigen, typische fanfares uit de regio. Vader Fritschi, een oudere man, Fritschene, zijn vrouw, en hun zoon Fritschi, zijn de hoofdfiguren van het carnaval in Luzern dat de volledige stad in zijn greep houdt. Duizenden feestvierders dansen door de straten tot de ochtendgloren en verjagen zo de winter uit de stad.

    Met RonReizen vier je niet alleen onder de rivieren carnaval.

     4. Carnaval des Bolzes

     Al vijftig jaar lang worden de straatjes van de oude stad van Fribourg tijdens de carnavalsperiode gevuld met kleurrijke optochten, lachende gezichten, vrolijke muziek en prachtige verklede mensen. In alle bars, wijnkelders en restaurant heerst een uitgelaten sfeer. Met de naam Bolzes wordt verwezen naar de inwoners van de benedenstad, die voornamelijk Duitstalig zijn.

     Carnaval in de Alpen.

      5. Rabadan in Bellinzona

      Tijdens de carnavalsweek Rabadan wordt Bellinzona omgetoverd tot de hoofdstad van vertier. De carnavalsviering start op donderdag wanneer de sleutels worden overgedragen aan koning Rabadan en hij de carnavalsweek officieel opent. Op het programma staan maar liefst drie carnavalsoptochten, een wedstrijd voor de best verklede persoon, een gigantische risotto voor iedereen en touwtrekken. Het evenement trekt ieder jaar zo'n 150.000 bezoekers en is daarmee één van de grootste carnavalsvieringen van Zwitserland.

      Meer over