Tsjechië onontdekte parels RonReizen.nl Loket

Tsjechië5 onontdekte Tsjechische pareltjes

Je zou denken dat er in deze wereld nauwelijks nog plekken te vinden zijn waar je het gevoel hebt dat maar weinig mensen je voor zijn gegaan. Maar de reiziger die een beetje moeite doet en van de gebaande banen durft, vindt de meest bijzondere plekjes. Naast trekpleisters Praag, Boheems Zwitserland en Karlovy Vary valt er ook in Tsjechië genoeg te ontdekken. We tippen 5 bijzondere plekken en hun verborgen pareltjes. Maar niet verder vertellen hoor!

1. Kokořínsko 

In het Kokořínsko-gebied, op ongeveer een uur rijden van bruisend Praag, komen sprookjes tot leven. Angstaanjagend zijn ze, de rotsformaties Čertovy hlavy, ook wel de duivelshoofden. Verscholen in het dennenbos van Liběchov bij Želízy vind je deze twee angstaanjagende duivelskoppen van ongeveer negen meter hoog. Ze zijn gemaakt door kunstenaar Václav Levý in de periode tussen 1841 en 1846.

Ondanks zijn elegante verschijning behoorde het Kokořín-kasteel tot een van de vervloekte kastelen van Tsjechië. De Oostenrijkse keizer Ferdinand besloot na plunderingen in de Dertigjarige Oorlog dat het kasteel vervloekt was en daarom niet meer hersteld mocht worden. 

Zijn het reusachtige paddenstoelen of lijken het toch potdeksels? De 12 meter hoge kalkstenen rotsen van Kokořínské pokličky prikkelen je fantasie. Eeuwenlange erosie zorgde voor deze bijzondere vormen. Zorg dat je ze gauw gaat bekijken, want door de verwering kunnen ze er over een paar jaar niet meer zijn.

Tsjechië onontdekte parels RonReizen.nl Kokorin kasteel
  • Het prachtige Kokorin-kasteel.
Tsjechië onontdekte parels RonReizen.nl duivelshoofden
  • De duivelshoofden van kunstenaar Václav Levý.

2. Loket 

In West-Bohemen op steenworp afstand van het bekende kuuroord Karlovy Vary vind je het middeleeuwse Loket. Een aanrader wanneer je van romantiek en spannende verhalen uit vervlogen tijden houdt. De Duitse dichter Johann Wolfgang von Goethe was zo gecharmeerd van Loket dat hij het stadje vaak bezocht en het een waar kunstwerk noemde. Een van de hoogtepunten van Loket is de 13e eeuwse burcht dat midden in de stad op een rotsplateau is gebouwd. De burcht wordt aan drie zijden omringd door de Ohře-rivier (Eger) en is zo mooi dat het doet denken aan het decor van een Disney-sprookje. Geen wonder dat er regelmatig markten, riddertoernooien en druivenoogstfeesten worden georganiseerd. Verblijf je in Karlovy Vary, huur dan een fiets en volg de Eger-fietsroute naar Loket. De route is ongeveer 10 kilometer lang en voert je langs de Svatoš-rotsen. Eenmaal aangekomen in Loket trakteer je jezelf natuurlijk op een lokaal biertje, gebrouwen in de kleine brouwerij op het plein. Na zdraví!

Tsjechië onontdekte parels RonReizen.nl Loket
  • Het middeleeuwse Loket verscholen in de bossen.

3. Tomáš Baťa Memorial

Tomáš Baťa (1876 tot 1932) is misschien wel een van de bekendste Tsjechen. De veelzijdige zakenman en visionair richtte onder andere met zijn broer en zus het beroemde schoenenimperium BATA op. De productie- en managementmethoden die hij destijds uitvond, worden ook vandaag de dag nog altijd gebruikt. Hij woonde en werkte in de stad Zlín in Oost-Moravië en was een tijdlang zelfs burgemeester van de stad. Hier vind je dan ook het Tomáš Baťa Memorial. Het memorial is in 1933 ontworpen door de Tsjechische architect František Lýdie Gahura en is geheel in lijn met het functionalisme waar Tomáš Baťa van hield. Niet alleen is de buitenkant van het moderne gebouw het bekijken waard, in het memorial zelf vind je ook een model van het Junkers F13-vliegtuig waarin Tomáš Baťa in 1932 stierf. Wist je dat Tomáš Baťa ook in Nederland zijn voetsporen heeft achtergelaten? In de jaren ’20 van de vorige eeuw kocht hij na een bezoek aan Nederland een stuk grond in de buurt van Best en bouwde daar fabriekshallen met een woonwijk voor zijn medewerkers. Batadorp was geboren.

Tsjechië onontdekte parels RonReizen.nl Bata Memorial
  • Het memorial is geheel gericht op de oprichter van het schoenenimperium Bata.
Tsjechië onontdekte parels RonReizen.nl vliegtuig
  • Het model van het vliegtuigje waarin Thomas Bata omkwam...

4. Pardubice 

Het pittoreske stadje Pardubice ligt in het stroomgebied van de Elbe en de Chrudimka in de regio Oost-Bohemen. Pardubice beleefde zijn hoogtijdagen in de 16e eeuw en dat zie je nog altijd terug in het hart van de stad. Prachtig gedecoreerde renaissancehuizen sieren het Perštýnské-plein. Hier vind je ook het imposante stadhuis met de twee torens en de barokke pestzuil. Vanaf de 60-meter hoge toren van de Zelená-poort (Zelená brána) heb je een mooi uitzicht over de stad en de omgeving. En een bezoek aan het Pardubice-kasteel mag je niet overslaan. Het kan ook niet missen, het renaissance-kasteel bevindt zich midden in de stad achter een dikke verdedigingswal.

En er is meer. Wist je dat Pardubice bekend is van de peperkoek? Het recept wordt nog altijd geheim gehouden. Vlakbij de stad vind je The Gingerbread House, een museum waar je alles te weten komt over de peperkoektraditie van Pardubice. Liefhebbers van de paardensport bezoeken de Pardubice-renbaan. Hier wordt elk jaar de Pardubice Steeplechase gehouden, de oudste en moeilijkste race van Europa. Tijdens een rondleiding leer je meer over de lange traditie van de renbaan, over beroemde ruiters en hun paarden en volg je het parcours van de race.

Tsjechië onontdekte parels RonReizen.nl plein Pardubice
  • Het centrale plein in Pardubice.
Tsjechië onontdekte parels RonReizen.nl Kasteel pardubice
  • Het kasteel midden in de stad is zeker het bezoeken waard.

5. Flaschar-mijn 

In het Jeseníky-gebergte, in de Moravië-Silezië-regio, ligt de Flaschar-mijn. Hier werd in de 19e en 20e eeuw leisteen gewonnen. De Flaschar-mijn is een van de slechts twee openbaar toegankelijke leisteenmijnen in het land. De mijn heeft twee verdiepingen, die met elkaar verbonden zijn door een ventilatieschoorsteen van 18 meter lang. Onder leiding van een gids neem je een kijkje in de 400 meter lange tunnels en bezoek je verschillende mijnkamers. 
Blijf je liever bovengronds? Dat kan ook. Er is een educatieve wandelroute waarin je onderweg meer leert over de mijnbouw, bosbouw en andere nationale historische en geografische bezienswaardigheden van de streek. Het 3,5 km lange pad loopt door een prachtig bos, biedt uitzicht op de Moravische Poort en het Odra-bekken, en loopt door de mijnbouwlocatie Nový Svět (Nieuwe Wereld), waar je zeven oude leisteenmijnen kunt zien. Vind je het interessant om meer te weten te komen over de Industriële Revolutie van de 19e eeuw? Dan is de Moravisch-Silezische technische route iets voor jou. Je bezoekt niet alleen de Flaschar-mijn, maar ook andere bijzondere industriële plekken. Je gaat terug in de tijd met de oude verhalen van mijnwerkers, steenbrekers en metaalgieters, molenaars en ambachtslieden.

Tsjechië onontdekte parels RonReizen.nl mijn Flaschar
  • De ingang naar de Flaschar-mijn...

Info

Meer over