Spanje Tenerife RR:RTL4 Ron El Teide

SpanjeTenerife: meer dan zon, zee en strand! (2)

In dit tweede verhaal over mijn bezoek aan Tenerife bevind ik me nog steeds in het noorden. Want ben je op zoek naar zon, zee en strand dan zit je op Tenerife natuurlijk goed.Maar het noorden daarentegen, dat ooit het economische hart van het eiland vormde, kent een heel ander klimaat. Het is er groen en vochtig. Maar ook historisch en prachtig. Ik nam er voor mijn reisprogramma op RTL4 een kijkje!

Een niet te missen bezienswaardigheid tijdens je bezoek aan Tenerife is het dorpje Masca. De weg er naartoe is alleen al een attractie op zich, omdat het nauwelijks twee auto's naast elkaar kan hebben en passeren best een dingetje is. Vooral omdat je eindeloos omhoog (of omlaag op de terugweg) rijdt en de ravijnen steeds dieper en steiler worden. 

Spanje Tenerife RR:RTL4 Ron Filmen bij Masca
 • Op de achtergrond zie je de steile weggetjes om bij Masca te komen.

Uitdagende hike in een kloof

Het dorpje zelf ligt in een voormalige krater, terwijl het landschap van het Teno Rural Park er omheen een geweldige aanblik geeft van vulkanische bergmassieven en eindeloze dieptes. Het dorpje is zo populair omdat er een hike vandaan gaat die je een diepe kloof in brengt naar de zee. Maar bezint eer gij begint en bereid je terdege voor, want de wandeling duurt zes uur, in de diepe kloof kan het snoeiheet zijn en terug is het dan een behoorlijke klim richting dorp. Op de bonnefooi gaan kan dan ook niet, je moet je aanmelden om deze wandeling te kunnen maken. 

Spanje Tenerife RR:RTL4 Ron Masca
 • Masca ligt in een oude krater van een van de vele vulkanen van Tenerife.
Spanje Tenerife RR:RTL4 Ron hike
 • Een schitterende hike door de kloof, maar bereid je goed voor!

Natuurlijke poelen aan de oceaan

Voor we bij de grootste attractie van Tenerife komen, de enorme vulkaan El Teide, zijn er nog twee dorpen vernoemenswaardig. Garachico is weer zo'n prachtige historische Spaanse havenstad met straten vol  'kinderhoofdjes', prachtige gebouwen, kerken en monumenten. Bijzonder hier zijn de natural pools aan de kust. Door alle vulkanische activiteiten ooit zijn een natuurlijke poelen ontstaan omringd door lavasteen en middels aangelegde trappetjes kun je in deze natuurlijke 'zwembadjes' aan de oceaan heerlijk badderen in het zeewater. 

Tenerife Garachico
 • Garachico, mooi dorp aan de kust.

Zeldzame Drakenbloedboom op Tenerife

In Icod de los Vinos vind je een attractie die onnoemelijk veel toeristen trekt: de Duizendjarige Drakenbloedboom. Het is hèt symbool van de Canarische Eilanden, maar in het wild kom je 'm nog zelden tegen. Vandaar dat er zuinig met dit zeker twintig meter hoge exemplaar wordt omgegaan. Net als in m'n programma moet ik wel twee dingen recht zetten: het is geen boom maar een plant en geen duizend jaar oud, maar zo'n 700. Maar nog steeds indrukwekkend! 

Spanje Tenerife RR:RTL4 Ron boom
 • De schitterende 1000-jarige Drakenbloedboom.
Spanje Tenerife RR:RTL4 Ron boom
 • Uiteraard moest ik dat voor m'n programma vastleggen...

Op naar dé vulkaan

En dan waar het op Tenerife naast de overheerlijke combi zon-zee-strand om draait: de enorme 3718 meter hoge vulkaan El Teide, die van bijna overal op het eiland in je zichtveld opduikt. Op de weg er naartoe heb je de neiging om om de zoveel minuten te stoppen voor weer een mooier uitzicht op deze op twee na grootste vulkaan ter wereld. Eenmaal aan de op 2000 meter gelegen voet van de imposante gigant, bevind je je in een compleet andere wereld. Geologen van over de hele wereld komen hier graag naartoe om dit bijzondere Marsiaans-achtige landschap te bestuderen en te bewonderen. 

Spanje Tenerife RR:RTL4 Ron El Teide
 • Overal op het eiland duikt de enorme vulkaan in je zichtveld op...

Wonderlijk landschap op Tenerife

Het valt ook bijna niet te beschrijven, je moet het werkelijk met eigen ogen gezien hebben om je een voorstelling te kunnen maken van het indrukwekkende en wonderlijke landschap dat een oergevoel bij je losmaakt. Terug naar het ontstaan van het eiland, dat is wat je hier ziet en beleeft. Het mooiste is om met de kabelbaan naar de top van de vulkaan te gaan, maar in ons geval was dat vanwege de harde wind niet mogelijk. Een dingetje dus om op te letten als je een ritje boekt. Vooral de zonsondergang schijnt vanaf die hoogte spectaculair te zijn en je hebt er een uitzicht niet alleen over het gehele eiland, maar je ziet ook alle andere Canarische eilanden. 

Spanje Tenerife RR:RTL4 Ron El Teide
 • Rond de vulkaan tref je een wonderlijk landschap aan, waar geologen van over de hele wereld graag naartoe komen.
Spanje Tenerife RR:RTL4 Ron landschap El Teide
 • Een desolaat Marsiaans landschap rond El Teide.

De regen komt er niet voorbij! 

Wat deze hoogste berg van Spanje ook nog doet is van grote invloed zijn op het weer van Tenerife. Ik noemde het al eerder, het verschil tussen het klimaat aan de zuid- en noordzijde. El Teide zorgt ervoor dat alles wat vanaf noordelijke en noordoostelijke richting naar het eiland wordt gevoerd dan ook aan de noordkant blijft hangen. Voor het zuiden betekent dat dus dat El Teide een natuurlijke barrière vormt tegen slecht weer aan die kant van het eiland. 

Spanje Tenerife RR:RTL4 Ron hike
 • Er zijn tal van hikes en deze laat je prima de twee wonderlijke (weer)kanten van het eiland zien.
Spanje Tenerife RR:RTL4 Ron wolken
 • Terwijl het zuiden droog en zonnig is, vind je aan de andere kant van de vulkaan een totaal ander weerbeeld.

De zon in de zee zien zakken op Tenerife

En wat die sunset betreft: die pak je net zo prachtig mee op zeeniveau hier op Tenerife. Deden wij ook en genoten zo van onze laatste avond op dit fijne eiland, dat zoveel gevarieerds te bieden heeft. Wil je meer? Lees dan hier ook mijn eerste verhaal over mijn bezoek aan het noorden van Tenerife. 

Spanje Tenerife RR:RTL4 Ron Sunset
 • De zon in de zee zien zakken? Dat kan op Tenerife.

Golf

 • Tenerife Spanje golf Abama

  Zoek je nog meer ontspanning naast zon, zee en strand, dan kun je op Tenerife uitstekend golfen. Er zijn negen banen op het eiland te vinden en deze vier speelde ik onlangs: 

  Golf Costa Adeje. Stijlvolle vergevingsgezinde baan, waarbij de fairways worden omzoomd door zwart lavazand waarbij de spierwitte bunkers mooi afsteken. Was host voor de Europese Tour in 2021. 

  Golf del Sur. Een van de oudste banen van het eiland met twee lussen. De bunkers hier zijn gevuld met zwart lavazand. De inlandse lus biedt zicht op een natuurgebied met ravijnen waar je langs speelt. Cactussen, palmbomen en tal van inheemse struiken bevolken de baan. 

  Buenavista Golf. Een unieke baan ontworpen door Seve Ballesteros op een aantal kliffen aan de oceaan. Vooral vroeg in de ochtend spectaculair mooi met snelle greens en uitdagende holes en vanuit het hoger gelegen clubhuis een fraai uitzicht op baan en zee. 

  Obama Golf. Veelal geroemd als Tenerife's mooiste. Dat geldt dan vooral voor de tweede negen die langs zee lopen. Een prachtige baan met 90.000 palmbomen (!) en 22 meertjes om het je lastig te maken. Vanaf 10 heb je van grote hoogte prachtig zicht op La Gomera. 

Info

 • Spanje Tenerife RR:RTL4 Ron zwarte stranden surfers

  Wil je meer weten over je vakantie op Tenerife ga dan naar deze website. Verder vind je op het internet tal van sites die nog veel meer info geven over dit Canarische Eiland. Wil je meer van alle andere eilanden weten? Ga dan naar deze website.

  Wil je met een huurauto het eiland verkennen ga dan naar Auto huren Tenerife.

Meer over