Italië Zuid-Tirol Törggelen vijfde seizoen herfst RonReizen.nl wandelen

ItaliëTörggelen: het vijfde seizoen in Zuid-Tirol

Zuid-Tirol is volgens velen op haar mooist in de herfst, als het landschap rood, geel en oranje kleurt. Wanneer de zon in de vallei ondergaat, kun je de Dolomieten zien ‘gloeien’ in prachtige kleuren. Het is ook de tijd waarin op het land de oogst wordt binnengehaald, wat gepaard gaat met unieke culinaire tradities, zoals Törggelen. Ook deze herfst wordt er in de regio van alles georganiseerd om je smaakpapillen te strelen en onvergetelijke momenten te beleven.

Als je een Zuid-Tiroler vraagt hoeveel seizoenen de regio heeft, krijg je steevast vijf als antwoord. Want zodra de wijnbladeren goudgeel kleuren en de druiven zijn geoogst, begint in Zuid-Tirol het Törggele-seizoen. Van begin oktober tot eind november openen de boerencafés hun tavernes in de buurt waar kastanjes en wijn zijn geoogst. Hier kun je in een gezellige sfeer Zuid-Tiroolse lekkernijen proeven, gepaard met 'Siaße' (druivenmost) en jonge wijn.

Italië Zuid-Tirol Törggelen vijfde seizoen herfst RonReizen.nl landschap
 • Dit is het seizoen om Zuid-Tirol te proeven...

Wandel de Kastanjeroute

Wil je deze herfsttraditie op zijn best ervaren, loop dan (een deel) van de 90 kilometer lange Kastanjeroute, wanneer de kastanjes rijp zijn. Deze eenvoudige wandeling loopt door een schilderachtig landschap van wijngaarden en kastanjebossen van het klooster Neustift bij Brixen via de hellingen van het Eisacktal, het hoogplateau Ritten en het dal van Bolzano naar Terlan/Terlano en Vilpian/Vilpiano. De regionale boerderijproducten, die je onderweg rechtstreeks bij de producent kunt kopen, zijn van hoge kwaliteit en smaken hemels.

Lees meer:
Blogger Raymond liep de Kastanjeroute

Italië Zuid-Tirol Törggelen vijfde seizoen herfst RonReizen.nl wandelen Kastanjeroute
 • Op de Kastanjeroute kun je culinair onderweg van alles beleven.

De wijnen van Zuid-Tirol

In het zuiden van de regio wordt het dagelijks leven van de inwoners beïnvloed door…. wijn! Hier loopt dan ook de oudste wijnroute van Italië, die je lopend, op de fiets of met de auto kunt volgen. Je komt langs lokale dorpjes, wijnboerderijen, kastelen en historische gebouwen en bent overal omringd door wijngaarden. 

Italië Zuid-Tirol Törggelen vijfde seizoen herfst RonReizen.nl wijngaard
 • Vergeet zeker niet de wijnen van Zuid-Tirol te proeven.

Muzikale wijnen

De komst van de herfst markeert het begin van de druivenoogst en de route is in deze periode extra bijzonder. Van 20 oktober t/m 5 november worden de beste wijnen uit de streek namelijk gecombineerd met lokale en internationaal bekende muziek, dankzij verschillende concerten langs de route. Met een entreeticket vanaf € 10 krijg je toegang tot de muzikale optredens en heb je de kans om te genieten van een prachtige selectie wijnen op unieke locaties. Laat je betoveren door de Italiaanse wijncultuur in de eerste editie van Melodie di Vini langs de Zuid-Tiroolse wijnroute!

Italië Zuid-Tirol Törggelen vijfde seizoen herfst RonReizen.nl wijn

  Culinaire ervaringen op niveau...

  Het gebied van de 3 Zinnen Dolomites ontdekken is al een onvergetelijke ervaring op zich, maar wat dacht je van deze beleving gecombineerd met culinaire kunst op het allerhoogste niveau? Tijdens het driedaagse Dolomiti Gourmet Festival van 6 t/m 8 oktober ervaar je smaakbeleving  omlijst door UNESCO Werelderfgoed Dolomieten als ambiance. Van een wandeling naar de lokale producenten en een gastronomische safari door Dobbiaco, tot showkoken met livemuziek. Je kunt regionale lekkernijen op verschillende locaties proeven, gecreëerd door nationale en internationale chefs. Je kunt deze ervaringen reserveren voor 1 dag of voor alle 3 de dagen, vanaf € 50.

  Italië Zuid-Tirol Törggelen vijfde seizoen herfst RonReizen.nl eten
  • Culinaire geneugten tijdens het Gourmet Festival.

  Proef het wild van Zuid-Tirol

  Wie van heerlijke wildgerechten houdt, mag de culinaire herfst in Eggental niet missen. In dit seizoen is er overvloed aan zomerrijp fruit, bessen, kruiden en paddenstoelen wat de gezonde, natuurlijke ingrediënten zijn voor de smakelijke variaties van wildgerechten. Van 22 september t/m 7 oktober staan bij veel verschillende restaurants in Eggental bijzondere wild- en bosgerechten op de kaart. Neem voor de deelnemende restaurants een kijkje op deze website.

  Italië Zuid-Tirol Törggelen vijfde seizoen herfst RonReizen.nl wildgerecht
  • Proef het wild van Zuid-Tirol.

  Ook dit is Zuid-Tirol: het brilschaap

  Heb je wel eens van het Vilnösser Brillenschaf gehoord, oftewel het brilschaap in het dal van Funes/Villnöss? Het oudste schapenras van Zuid-Tirol heeft een kenmerkende donkere pigmentatie rond de ogen, waardoor het lijkt alsof de schapen echt een bril dragen. De Gastronomische Weken in oktober zijn gewijd aan dit schapenras en er worden dan ook verschillende activiteiten georganiseerd voor wie de Italiaanse taal machtig is. Zo kun je een begeleide excursie bijwonen waarbij deelnemers de tradities van de bergboeren leren kennen en de verschillende producten van de lokale landbouw die hierbij horen. Ook wordt er in Puez-Geisler/Odle een familiemiddag georganiseerd, waarbij je leert hoe je het wol van het schapenras verwerkt.

  Italië Zuid-Tirol Törggelen vijfde seizoen herfst RonReizen.nl schapen
  • Het brilschaap is een bijzondere Zuid-Tiroolse soort.

  Info

  • Italië Zuid-Tirol Törggelen vijfde seizoen herfst RonReizen.nl wandelen

   Zuid-Tirol is de noordelijkste provincie van Italië en ligt aan de zuidkant van de Alpen. De regio heeft maar liefst 350 bergen van meer dan 3.000 meter hoogte, en nog eens 300 lagere toppen. Gecombineerd met de 300 dagen zon per jaar, is het een ideale bestemming is voor outdoor liefhebbers. Door de rijke en roerige geschiedenis van Zuid-Tirol is er op cultureel vlak ook veel te bezoeken en te bewonderen. Hier gaan diepgewortelde tradities gepaard met gevoel voor innovatie en modern design. Ook op culinair gebied is er genoeg te ontdekken; fijnproevers vinden hier de beste Italiaanse wijnen, gastronomische routes en fantastische restaurants. Zuid-Tirol telt maar liefst 21 met Michelin sterren bekroonde restaurants en heeft daarmee de grootste dichtheid van sterrenrestaurants per vierkante kilometer in Italië. 

   Voor meer info kijk op deze website!

  Meer over