Frankrijk Frans Atlantische Kust lekkernijen RonReizen.nl Cap Ferret

FrankrijkLekkernijen van de Frans Atlantische kust

Tussen de kustplaats La Baule in het departement Loire-Atlantique en Hendaye in Baskenland ligt ongeveer 1200 kilometer. Hier, aan de Franse Atlantische kust, worden fijne zandstranden afgewisseld met dennenbossen, de zoutmoerassen van Guérande, duinlandschappen en indrukwekkende landschappen zoals die in Baskenland. Aan deze tussen La Baule-Guérande in het noorden en Hendaye aan de Spaanse grens vind je veel delicatessen, specialiteiten en gerechten die je ergens anders niet snel tegenkomt.

Het is algemeen bekend dat de Franse keuken goddelijk smaakt. In 2010 erkende UNESCO de culinaire kunsten in de Zeshoek met de titel van immaterieel cultureel erfgoed. De delicatessen van deze streek zijn altijd gegarneerd met een extra portie traditie, veel liefde bij de bereiding en dragen altijd een sterke band met het thuisland. Pastis Landais, Gateau Basque, Eclade de Moules, Grenier médocain, Gralaїe en Niniches: als deze namen je niets zeggen, dan lees je hieronder meer!

Pastis Landais: zoete, valse vriend

Let op! Wie denkt dat 'pastis' alleen maar verwijst naar de anijslikeur uit Zuid-Frankrijk, heeft nog niet eerder van de Pastis Landais gehoord. In de Gasconse en Occitaanse dialecten, gesproken in het zuidwesten van Frankrijk en het noordwesten van Spanje, is de 'Pastis Landais' een heerlijke cake. Rum, vanille en bruine suiker vormen de basis van dit traditionele dessert. De textuur van een perfecte Pastis Landais is verrassend zacht en luchtig.

Frankrijk Frans Atlantische Kust lekkernijen RonReizen.nl Pastis Landais
  • Pastis Landais.

Eclade de Moules: uniek stukje van het eiland

Als je vingers een mysterieuze zwarte kleur krijgen tijdens het verorberen van mosselen, ben je waarschijnlijk heerlijk aan het genieten van het traditionele gerecht van het Franse eiland Oléron. De bereidingswijze is niet alleen een feest voor je smaakpapillen, maar ook een lust voor het oog. De mosselen worden - zeer vakkundig - in lagen op een plank gelegd en bedekt met een dikke laag dennennaalden, die vervolgens alleen nog maar aangestoken hoeven te worden. Het vuur voegt die onmiskenbare smaak en speciale textuur toe aan de mosselen, waarna er nog een royale portie knoflookboter aan te pas komt. 

Frankrijk Frans Atlantische Kust lekkernijen RonReizen.nl Eclade de Moules
  • Eclade de Moules.

Gâteau Basque: beroemdheden uit Baskenland

De oorsprong van de Gâteau Basque, de traditionele Baskische biscuit, gaat ver terug in de tijd. Talloze verhalen vertellen over het begin, toen het werd gebakken zonder enige vulling en met alleen de ingrediënten die men thuis had: eieren, bloem en boter. Er wordt gezegd dat Napoleon III en zijn vrouw vielen voor de verleidelijke geur op een markt in Bayonne en hielpen de Gâteau Basque zo beroemd te worden als hij vandaag de dag is. Het onderwerp van 'etxeko bixkotxa', zoals hij in het Baskisch wordt genoemd, brengt vaak vragen met zich mee: met banketbakkersroom of toch liever met kersenvulling? En waar vind je de beste? Overigens bestaat er sinds 1994 een speciaal keurmerk, Eguzkia, dat bedoeld is om het ronde gebak in zijn oorspronkelijke vorm te behouden.

Frankrijk Frans Atlantische Kust lekkernijen RonReizen.nl Gâteau Basque
  • Gâteau Basque.

Grenier médocain: hartigs uit de Médoc

De Médoc is een streek aan de Franse Atlantische Kust die bekend staat om zijn goede rode wijnen en werd ooit beschouwd als de graanschuur (Frans: grenier) van Bordeaux. Het gerecht met dezelfde naam, 'Grenier Médocain', is ook in deze tijd ontstaan. Families in het gebied bezaten meestal één of twee varkens en wanneer deze werden geslacht moest alles worden gebruikt, inclusief de varkensmaag. Het hoofdingrediënt van dit traditionele gerecht wordt opgerold en vervolgens drie tot vijf uur in een groentebouillon gekookt. Daarna wordt het alleen op smaak gebracht met zout, peper en knoflook. Vroeger werd dit gerecht vaak gegeten tijdens de druivenoogst, maar tegenwoordig is het een populair koud voorgerecht of wordt het geserveerd als aperitief.

Gralaïe: specialiteit van de Vendée

De Mogette-boon, Mogette de Vendée, ook wel lingot genoemd, is een speciaal soort boon die sinds de 16e eeuw in het Franse departement Vendée wordt geteeld, maar zijn oorsprong vindt in Zuid-Amerika. Hij staat bekend om zijn fijne textuur, milde smaak en overvloed aan voedingsstoffen. In combinatie met een sneetje geroosterd brood met knoflooksmaak wordt een typisch lokaal gerecht gemaakt met de witte boon als hoofdingrediënt: gralaïe. In veel restaurants aan de kust heeft dit traditionele gerecht een vaste plaats op het menu. 

Frankrijk Frans Atlantische Kust lekkernijen RonReizen.nl witte bonen
  • Mogettes.

Niniches: de snoepjes van de Atlantische Kust

Kleurrijk van buiten, zacht van binnen en gewoonweg zoet: Niniches uit Le Pouliguen bij La Baule zijn er in allerlei smaken. De snoepjes in de vorm van een lolly zijn alleen verkrijgbaar in het Franse departement Loire-Atlantique aan de Franse Atlantische Kust. De stad heeft dit te danken aan een jonge Spanjaard, Manuel Ortiz, die hier in 1937 voor het eerst Niniches maakte. Vandaag de dag zijn er talloze winkels die deze zoete verleiding verkopen in Le Pouli-guen en ook in het naburige La Baule. Als je de zee de rug toekeert en een bezoek brengt aan de stad Nantes, vind je hier nog twee verwanten: de Rigolettes en de Berlingots snoepjes.

Frankrijk Frans Atlantische Kust lekkernijen RonReizen.nl lolly's
  • Niniches.

Info

  • Frankrijk Frans Atlantische Kust lekkernijen RonReizen.nl La Baule

    Steden als Bordeaux, Nantes, La Rochelle, Royan en Bayonne maken de regio net zo aantrekkelijk als talrijke natuurreservaten, bijvoorbeeld La Brière, L'Etang de Cousseau en Le Courant d'Huchet, en idyllische campings direct aan de Atlantische Oceaan en midden in de natuur. Voor de kust betoveren Oléron, Ré en Noirmoutier met Franse eilandflair en idyllische vissersdorpjes, waarvan de laatste ook te vinden zijn op het pittoreske Cap Ferret. De bestemming Atlantische Kust Frankrijk omvat in totaal 36 toeristische partners, waaronder twee Franse regio's, zes departementen, talrijke camping- en glampingaanbieders en de vakantieaccommodatie van Gîtes de France in de Pays de la Loire.

    Meer weten? Ga naar www.atlantischekustfrankrijk.nl

Meer over