Kroatië markten gastronomie cultuur RonReizen.nl

KroatiëKroatië: cultuursnuiven op de markt

Het prachtige Kroatië kent sfeervolle haventjes, vele bezienswaardigheden en mooie stranden. Maar het staat ook bekend om de gastronomie. Het land kent vele specialiteiten. En waar kun je deze specialiteiten beter vinden dan op de markt?

Op deze traditionele Kroatische markten vind je vele lokale producten. Een marktbezoek is een authentieke ervaring: je proeft er allerlei lekkers, dingt af, doet ideeën voor nieuwe gerechten op en geniet er van de heerlijke aroma’s en gezellige sfeer. Op de markt zijn de producten altijd seizoensgebonden en komt de diversiteit van het land op een plek samen. De marktjes zijn eigenlijk wel in elke stad en in ieder dorp te vinden, maar er zijn er een paar die je niet mag missen.

Kroatië markten gastronomie cultuur RonReizen.nl Zagreb
  • Altijd heerlijk, scharrelen op een lokale markt van een onbekende bestemming!
Kroatië markten gastronomie cultuur RonReizen.nl marktkoopman
  • Het is dé manier om snel de cultuur van het land te proeven...

De markt van de hoofdstad

Dé grootste en bekendste markt is Dolac, in de hoofdstad Zagreb. Hier vind je producten uit het hele land. Van de bekende Slavonische worst ‘Kulen’ tot de kaas van het eiland Pag, kalkoenen uit Zagorje en visspecialiteiten, waarvoor een aparte ruimte is gecreëerd. De markt bestaat uit een binnen- en buitenruimte. Binnen vind je de zuivelproducten, het vlees en zie je hoe de pasta zelf gemaakt wordt. Buiten geniet je van al het kleurrijke groente en fruit. Deze gezellige markt staat bekend om de Kumice. Dit zijn lokale marktvrouwen die de groente, fruit en kaas die zij verkopen zelf hebben verbouwd en gemaakt.

Kroatië markten gastronomie cultuur RonReizen.nl markt Zagreb
  • Op de markt van Zagreb vind je buiten groente en fruit.
Kroatië markten gastronomie cultuur RonReizen.nl indoor Zagreb markt
  • Binnen vind je alle andere waar...

Historische markt met moderne twist

Een andere aanrader is de Markthal van Pula. Deze hal was in het begin van de negentiende eeuw hypermodern en een plek waar stad en dorp bij elkaar kwamen. De boeren kwamen er toen naartoe om hun groente, melk, eieren en vee te verkopen. Deze historische markt heeft nu een moderne twist. Het is de modernste vismarkt van Kroatië en biedt naast vlees, groente en fruit veel Istrische specialiteiten, zoals de verschillende truffels en paddenstoelen.

Kroatië markten gastronomie cultuur RonReizen.nl Pula markt
  • De historie en het heden komen bij elkaar op de markt van Pula.

Verse vis

Voor visliefhebbers zijn er vismarkten in onder andere Split en Dubrovnik. De vis en scampi’s uit de Adriatische Zee zijn hier verser dan vers, net zoals de oesters uit Ston. Naast verse vis vind je hier ook veel mediterrane producten uit het binnenland van Kroatië, zoals vijgen, mandarijnen, druiven, kersen en abrikozen.

Kroatië markten gastronomie cultuur RonReizen.nl vis
  • Verder dan vers uit de Adriatische Zee.

Cultuursnuiven op de markt 

Het zal duidelijk zijn: op een Kroatische markt is er voor iedereen wat te beleven en wat lekkers te vinden. Tijdens een bezoekje aan de markt snuif je de Kroatische cultuur op en leer je de lokale bevolking kennen.

Kroatië markten gastronomie cultuur RonReizen.nl eten

    Info

    Meer over