Groenland expeditie Michel Leijen RonReizen.nl

GroenlandOnvergetelijke ervaringen op Groenland

Dat we een reis naar Groenland zouden maken kwam niet in ons op. Aan ijsberen dachten we (toen) ook nog niet. En ook een reis met het expeditieschip De Hondius hadden we niet op ons lijstje staan… En toch bevonden we ons niet veel later aan boord van dit schip voor een expeditie naar Groenland. En wat zijn we verwend en verrast geweest met de reisaanbieding van Ocean Wide Expeditions die we van IJsland Tours ontvingen!

Een week aan boord de MV Hondius van Ocean Wide Expeditions was onvergetelijk. Een expeditie-cruise. Geen overdreven luxe maar prima comfort en met de focus op het laten zien van bijzondere plekken op de wereld en het delen van kennis. Goede ontvangst, strak geregelde operatie, gidsen die enthousiast én kundig zijn, een zeer comfortabel schip en uitstekende service aan boord. 

Groenland expeditie Michel Leijen RonReizen.nl Hondius

  Onvergetelijke ervaringen!

  Vanaf Akureyri in het noorden van IJsland vaar je in één dag en één nacht tot de kust van Oost-Groenland. Onvergetelijk is het om ’s ochtends wakker te worden en door je patrijspoort de eerste ijsbergen te zien.  Onvergetelijk is het om ’s nachts wakker gemaakt te worden om het Noorderlicht te zien. En onvergetelijk is het om met een kayak door een dun laagje ijs te varen in één van de vele fjorden van Groenland!

  Groenland expeditie Michel Leijen RonReizen.nl kajakken
  • Onvergetelijke ervaringen...

  Expeditie in het fjord

  De Scoresby Sund is het grootste fjord van Groenland. De MV Hondius vaart daar met gemak (en goed navigeerwerk) vrij simpel doorheen. Elke dag gaan we even van boord om een wandeling te maken, foto’s te maken (heel veel foto’s!) of om te kayakken. En dat gaat allemaal niet zomaar. De mogelijke aanwezigheid van ijsberen maakt dat de gidsen altijd vooraf op de landingsplek gaan checken of er geen ijsberen zijn. Uiteraard willen we ijsberen zien maar aangezien ze iets harder rennen dan jij en ik, houden we ze toch het liefst op afstand.

  Groenland expeditie Michel Leijen RonReizen.nl fjord
  • Met de Hondius het fjord in...

  Landschap zonder sneeuw

  Het landschap op Groenland is in deze tijd van het jaar nog niet verdwenen onder de sneeuw en we verbazen ons over wat er hier op de toendra allemaal groeit. Veel vetplanten, paddenstoelen en een soort veenmossen. Zelfs kleine berkjes doen het redelijk in deze natte omgeving. Hoewel ze niet omhoog groeien, maar horizontaal.

  Groenland expeditie Michel Leijen RonReizen.nl landschap Groenland
  • Zonder sneeuw en ijs is het bijzonder landschap.

  Kajakken richting ijsbergen

  Ook het voorbereiden op de kayaktocht in het koude water vereist enige voorbereiding. De wetsuits, de reddingsvesten, een waterdichte jas… alles ligt voor je klaar en vanuit het grote schip worden we met enkele zodiacs wat verder in het fjord gebracht zodat we het hele stuk niet zelf hoeven te peddelen. Maar wat een fantastische ervaring als we ‘los’ gelaten worden en we in kleine groepjes met de gidsen voor en achter richting de ijsbergen kajakken. Het went snel en de kajaks zijn stabiel. De tips van de ervaren gidsen helpen daarbij.

  Groenland expeditie Michel Leijen RonReizen.nl kajak
  • Kajakken rond de ijsbergen.

  Twee ijsberen!

  Als verrassing konden we de laatste dag vanwege het gunstige weer iets langer bij de kust van Oost-Groenland blijven en de Harefjord bezoeken. Na een uitgebreid ontbijt trekken we onze kajak-outfit aan en peddelen de fjord in. Na nog geen 15 minuten varen komen de eerste berichten van de zodiacs (die ons voor de veiligheid begeleiden) over een ijsbeer die in dit fjord gezien is. Een uurtje later kijken we vanaf het net bevroren water naar twee ijsberen die vanaf de kust het water inglijden naar de dichtstbijzijnde ijsberg. Een fantastisch gezicht… We kennen de ijsbeer vanuit Artis, maar om ze nu in het echt, in hun eigen omgeving te zien is onbeschrijfelijk en maakt ons heel erg stil.

  Groenland expeditie Michel Leijen RonReizen.nl ijsbeer
  • IJsbeer!

  Nog veel meer ijsberen in dichtvriezend fjord

  De mooiste kajakdag was de laatste dag op Groenland. Als een soort toegift (en omdat we iets voor lagen op het vaarschema) varen we nog een fjord binnen. En na nog geen half uur peddelen komen de eerste berichten binnen: ijsberen! Als in meervoud! Doordat de temperatuur onder nul ligt, begint het zeewater toch langzaam te bevriezen. Een hele vreemde ervaring om met je kayak als een soort ijsbreker door een fjord op Groenland te varen. Met ijsberen op de achtergrond

  Groenland expeditie Michel Leijen RonReizen.nl kajak
  • Het water vriest snel dicht...

  Niemand laat zich zien...

  Aan de noordzijde van de Scoresby Sund ligt een heel klein dorpje met ca. 300 inwoners. We mogen er een kijkje nemen en worden met de Zodiacs aan land gebracht. Ondanks dat het zeer bijzonder is om te bezoeken, voelt het dubbel. De mensen die daar wonen spreken we niet, want ze blijven in huis. Waarom is ons niet bekend. Maar daardoor lopen we alleen rond langs de winkel (die dicht blijft), de kleine souvenirshop, het voetbalveld en de sporthal en langs het weerstation dat ze hier echt wel nodig hebben. Op de terugweg bedenken we dat het leven hier een stuk lastiger is als bij ons in Nederland en horen we bovendien dat er zowel in het westen als in het oosten van Ittoqqortoormiit ijsberen gezien waren…

  Groenland expeditie Michel Leijen RonReizen.nl zodiak
  • Met Zodiacs wordt de groep afgezet bij het afgelegen dorp.
  • In het dorp laat niemand zich zien...

  Vervelen aan boord is er niet bij

  Vanaf het moment dat je aan boord van de MV Hondius komt verveel je je geen moment. Drie keer per dag prima eten, sloepenrol ofwel oefenen wat je moet doen als we toch een ijsberg raken, een drankje aan de bar of één van de vele lezingen bijwonen. In je hut kom je dan ook niet zo veel. Eigenlijk alleen om te slapen, om te kleden en je klaar te maken voor een excursie of een kayaktocht.

  Groenland expeditie Michel Leijen RonReizen.nl Nordius
  • Je aan boord van dit schip vervelen is er niet bij!

  Een en al genieten

  En toch heb je alle tijd om je te verbazen over de uitzichten en te genieten van het indrukwekkende landschap en de zeer bijzondere plek waar je bent: Scoresby Sund op Groenland. Wat een bijzondere reis! 

  Groenland expeditie Michel Leijen RonReizen.nl sunset
  • Fraaie sunset ter afscheid...

  Info

  • Groenland expeditie Michel Leijen RonReizen.nl walrus

   Omdat je vanuit IJsland naar Groenland vertrekt is het wellicht handig om met een specialist als IJsland Tours te bellen en je wensen te bespreken. De reis zoals wij die hebben gemaakt is door IJsland Tours verzorgd. Ook de verlenging op IJsland zelf. Anders kun je natuurlijk ook prima bij Oceanwide Expeditions zelf terecht…

   IJsland Tours: www.ijslandtours.nl

   OceanWide Expeditions: www.oceanwide-expeditions.com

  Meer over