Oostenrijk Karinthië fietsen actief Bert Romani RRTV RonReizen.nl

OostenrijkBeleef een heerlijke zomer(fiets)vakantie in Karinthië

Als je aan een zomervakantie in Oostenrijk denkt, denk je al snel aan lange bergwandelingen, steile mountainbikeroutes en pittige klimroutes. Maar wanneer je kiest voor de zuidelijke provincie Karinthië ziet je zomer in de bergen er heel anders uit, want hier vind je talrijke meren waar het heerlijk zwemmen is en je een veelvoud aan watersporten kunt doen. Bovendien schijnt de zon aan de zuidkant van de Alpen uitbundig en lijkt het wel of je al in Italië zit. Hoog tijd om deze zomerse regio met warm zwemwater en aangename temperaturen eens goed te verkennen en dat doen we deels op de fiets.

Onze uitvalsbasis is Villach, na de hoofdstad van Karinthië Klagenfurt, de grootste stad van de provincie. De stad ligt prachtig gelegen in een vallei en de rivier de Drau stroomt er dwars doorheen. 

Historisch Villach is een fietsknooppunt

Historisch is Villach interessant en is het al eeuwen een levendige handelsplaats op de route van Duitsland naar Italië en Slovenië. Verschillende fietsroutes komen hier samen zoals de Drauradweg en de Ciclovia Alpe-Adria Radweg en de Kärnten Seen-Schleife. En van die laatste gaan we een paar delen verkennen.

Oostenrijk Karinthië fietsen actief Bert Romani RRTV RonReizen.nl Villach

  Acht fietsetappes langs 20 meren

  De Kärnten Seen-Schleife ofwel de Karinthische Merenroute is 400 kilometer lang en voert langs 20 meren in Karinthië. Helaas hebben we niet de tijd om de hele route af te leggen die voert over acht overzichtelijke etappes met verschillende onderkomens onderweg om te overnachten. Dus of je kampeert of liever overnacht in een Zimmer-Frei of Gasthof, aan keus is geen gebrek. Net als de vele rustplaatsen onderweg om even iets te eten.

  Oostenrijk Karinthië fietsen actief Bert Romani RRTV RonReizen.nl rustpauze
  • Fietsen (en rusten) langs en bij prachtige meren in Karinthië.

  Fijne kampeerplek aan Faaker See

  We arriveren aan de Faaker See op camping Anderwald. Een heerlijke plek direct aan het meer, waar de plaatsen kriskras over het perceel zijn verdeeld. Een geeft een heel natuurlijk gevoel dat niet alle caravans en campers op een rijtje naast elkaar staan, maar dat iedereen zelf zijn plekje kan kiezen. 

  Oostenrijk Karinthië fietsen actief Bert Romani RRTV RonReizen.nl Faaker See
  • Vanaf de camping zit je direct aan de Faaker See.

  Heerlijk meer om in te zwemmen

  De Faaker See is het meest zuidelijke meer van Karinthië en na de Klopeiner See de warmste. Ik steek even een voetje in het water en inderdaad dit is prima zwemwater. Ik schat het op 25 graden! Aangezien de zon behoorlijk brandt en ik het warm heb gekregen van het fietsen is de duik in het meer een heerlijke verfrissing. Opvallend is de kleur van het meer, het lijkt het Caribisch gebied wel. Informatie leert me dat het komt door de mineralen die aangevoerd worden door de rivier uit de bergen. De weerkaatsing van de zon levert de prachtig zeegroene kleur op.

  Oostenrijk Karinthië fietsen actief Bert Romani RRTV RonReizen.nl Faaker See
  • Een heerlijk meer om in te zwemmen.

  Kanoën op de Faaker See

  Hoog tijd om even de fiets te laten staan en samen met kanogids Barbara gaan we lekker peddelen. Het is windstil en de kano glijdt geruisloos over het rimpelloze meer. Barbara komt uit Nederland en is samen met haar man neergestreken in deze regio en woont er het hele jaar. In de zomer organiseert ze kano- en kajaklessen; in de winter pakt ze haar toerski’s.

  Oostenrijk Karinthië fietsen actief Bert Romani RRTV RonReizen.nl kanoën
  • Met kansgids Barbara het meer op!

  Heerlijke omgeving om actief te zijn

  Wat een geweldige omgeving als je van buitensport houdt. Later op de dag hebben we nog even tijd om naar de Taborhöhe te gaan, een uitzichtpunt met werkelijk een spectaculair panorama. Genietend van de bergwereld smaakt het witbiertje alleen maar beter en weet ik het zeker: ik wil vaker naar de Faaker See!

  Oostenrijk Karinthië fietsen actief Bert Romani RRTV RonReizen.nl Taborhöhe
  • Vanaf de Taborhöhe heb je een prachtig uitzicht op het meer.

  Fijne fietsroutes (ook voor e-bikers en kids)

  Het fietspad langs de Millstätter See volgt de hoofdweg, maar veel last heb je daar niet van. Overigens is de bijna de hele route van de ‘Seen-Schleife’ autovrij en autoluw. Slechts enkele delen zijn onverhard en grotendeels is het vlak, zodat je ook met kinderen de route kunt volgen. Nou ja vlak, Oostenrijks vlak dan! Af en toe gaat het natuurlijk echt wel op en neer, maar het wordt nergens steil of heel zwaar. Bovendien is deze route erg populair bij e-bikers.

  Oostenrijk Karinthië fietsen actief Bert Romani RRTV RonReizen.nl fietsroute
  • De fietsroute is zeer autoluw.
  Oostenrijk Karinthië fietsen actief Bert Romani RRTV RonReizen.nl e-bike
  • Ook prima met een e-bike te doen.

  Fietsen langs de Millstätter See

  We volgen de route en maken een pauze bij het mooie restaurant Kap 4613. Hier loopt het fietspad als een soort promenade langs de oever van het meer. We scoren een heerlijke gezonde lunch en genieten van het uitzicht. Een groepje windsurfers komt voorbij die les krijgen, verderop een speedboot met waterskiër en in de verte zien we dat de zeilen worden gehesen van een kleine kajuitzeilboot.

  Ontspannen in het Badehaus

  Vlak in de buurt ontdekken we het Kärnten Badehaus, een luxueus en prachtig gelegen wellness centrum. We stallen de fietsen en even later is de fietsbroek verwisseld voor de badjas en laten we ons heerlijk verwennen in het warme water, stomen we uit de sauna en relaxen we op de luie stoelen in de tuin. Een actieve vakantie is prima, maar ontspannen hoort er wel bij!

  Oostenrijk Karinthië fietsen actief Bert Romani RRTV RonReizen.nl badehaus
  • Het Badehaus aan de Millstätter See.

  Fietsen langs de bekende Weissensee

  Next stop is de Weissensee, misschien wel de meest bekende van de meer dan tweehonderd meren in Karinthië. Maar dit meer met haar kristalheldere water met witte strandjes kennen we het meest van een dikke laag ijs waar de alternatieve Elfstedentocht op wordt verreden. Maar als in de zomer het ijs is verdwenen en de zon het meer heeft opgewarmd, is het een pure vakantie-idylle van ongekende schoonheid. En let op: weg van de drukte!

  Oostenrijk Karinthië fietsen actief Bert Romani RRTV RonReizen.nl Weissensee
  • De bekende Weissensee.

  Afwisselende fietsroute

  We fietsen langs de oever en pauzeren aan een klein wit strandje. Wat een rust, wat een uitzicht en wat een mooie route. De weg loopt aan beide zijde van het meer dood, dus er is geen doorgaand verkeer. Een rondje er omheen fietsen kan dus ook niet, maar dat is helemaal niet erg. De fietsroute is zo leuk en afwisselend dat heen en weer rijden geen straf is. En al helemaal niet als de weg ophoudt bij de Ronacherfels, een rotspunt die uitloopt in het meer voorzien van een heerlijk terras en de aanlegsteiger van de rondvaartboot. Het meer is hier zo helder dat je de karpers ziet rondzwemmen.

  Oostenrijk Karinthië fietsen actief Bert Romani RRTV RonReizen.nl weissensee
  • Fietsen langs de Weissensee.
  Oostenrijk Karinthië fietsen actief Bert Romani RRTV RonReizen.nl Weissensee
  • Wel kom je overal langs de Weissensee van alles over de alternatieve Elfstedentocht tegen.

  Fietsen, suppen en ontspannen

  We genieten van onze lunch en willen eigenlijk niet meer weg van deze zalige plek. Maar we willen toch ook nog even naar de andere kant waar we een stukje bergop rijden om van het panorama te genieten. Bij de brug vinden we een watersportcentrum en huren een sup. We peddelen richting de zon die langzaam zakt en de avond aankondigt. Tijd voor onze overnachtingsplek. Dit keer Hotel Regitnig, die naast comfortabele hotelkamers ook prachtige chalets aanbiedt. Een tip is de sauna direct aan de oever van het meer. Geloof me, hier kom je echt niets te kort. 

  Oostenrijk Karinthië fietsen actief Bert Romani RRTV RonReizen.nl hotel
  • Het chaletdorpje van Hotel Regitnig.
  Oostenrijk Karinthië fietsen actief Bert Romani RRTV RonReizen.nl chalet hotel
  • Uitzicht vanuit je chalet van het hotel.

  Op bezoek bij oud-wielrenner Johnny Hoogerland

  Velden aan de Wörther See wordt wel het Saint Tropez in Oostenrijk genoemd. Statige en exclusieve hotels, restaurants die strijden om sterren en een beroemd casino waar prominenten graag gezien worden. De sfeer is er relaxed en precies hier is oud-wielrenner Johnny Hoogerland terechtgekomen. U weet wel, die wielrenner die in het prikkeldraad belandde door een Tour-auto. Hij is na zijn wielercarrière samen met zijn vrouw en twee kinderen vanuit Zeeland naar Karinthië geëmigreerd. Hij runt daar een pension op basis van kamer met ontbijt en wijst fietsers de weg in Karinthië. Uiteraard veel wielrengroepjes die komen trainen, maar zomers ook e-bikers, toerfietsers en recreanten met een krom stuur.

  Oostenrijk Karinthië fietsen actief Bert Romani RRTV RonReizen.nl Johnny Hoogerland
  • Oud-wielrenner Johnny Hoogerland zit nog elke dag op de fiets. Maar dan in Karinthië.

  "Mij krijg je niet weer weg uit Karinthië"

  "Deze regio is perfect om te fietsen. Je hebt hier echt alles, steile klimmetjes, maar ook heerlijke autovrije fietsroutes om de meren. Iedereen die hier voor het eerst komt, is verrast wat er allemaal mogelijk is. En dat met mooie temperaturen en een meer waar je in kunt zwemmen. Nee, mij krijg je hier niet meer weg", aldus Johnny, die elke dag nog op het zadel kruipt. 

  Afscheid van Karinthië in een kilt...

  Dat gevoel begint zich ook langzaam bij mij te bekruipen, want Karinthië heeft ons verrast met haar fiets- en watersportaanbod, de heerlijke keuken met Italiaanse invloeden en de historische stad Villach, waar rondlopen in een kilt heel normaal is! Dat laatste behoeft nog wat uitleg, want Villach blijkt een pleisterplaats geweest te zijn van de kelten. Er zit zelfs een prachtige winkel die deze kleding verkoopt (www.rettl.com). Dat moest ik proberen natuurlijk! Opvallend was vooral dat niemand in de stad me raar aankeek. Ik had al meerdere mannen in een kilt zien lopen daar, dat bleken dus geen Schotse toeristen te zijn. 


  Oostenrijk Karinthië fietsen actief Bert Romani RRTV RonReizen.nl kilt
  • In Villach kijkt niemand raar op als je in een kilt loopt...

  Info

  Meer over