Noorwegen vogeleiland Runde Sophie Kracht RonReizen.nl Papegaaiduiker

NoorwegenVogeleiland Runde: de natuur op haar best

Ooit was Runde een goed bewaard geheim van vogelaars en natuurfotografen. Maar inmiddels weten ook andere natuurliefhebbers dit vogeleiland te vinden. Want zeg nou zelf, wie wil er nu niet die schattige papegaaiduikers van héél dichtbij zien?

Runde is een klein eilandje aan de westkust van Noorwegen, iets ten zuidwesten van Ålesund. Het is eigenlijk een vogelrots, de grootste van Noorwegen onder de Poolcirkel. Hier broeden jaarlijks zo’n 600.000 zeevogels. Door de gunstige ligging, net iets uit de kust in de Atlantische Oceaan, is dit de ideale kraamkamer. Niet alleen voor papegaaiduikers. Ook de Zeearend, Jan van Gent, Alk, Zeekoet, Grote Jager en Kuifaalscholver brengen hier hun jongen groot.

Noorwegen vogeleiland Runde Sophie Kracht RonReizen.nl Jan van Gent
 • Jan van Gent.

Van eilandje naar eilandje

Om Runde te bezoeken hoef je geen ferry te nemen. Je rijdt er gewoon met je auto naartoe. De route is prachtig en leidt je over zes eilandjes die allemaal tot de gemeente Herøy behoren. Ze zijn verbonden met boogbruggen die je een fantastisch uitzicht bieden op de eilandjes. Verwacht geen snelwegen, je rijdt vooral over éénbaansweggetjes. Dus goed checken op tegenliggers, al gaat dit in Noorwegen eigenlijk altijd goed.

Noorwegen vogeleiland Runde Sophie Kracht RonReizen.nl uitzicht
 • Van eiland naar eiland.

Runde: het laatste eiland

Uiteindelijk kom je aan op Runde, het laatste eilandje aan de ketting. Floortje Dessing zou dit een ideale locatie hebben gevonden, want dit voelt als het einde van de wereld! Het eiland is slechts 6,4 km2 groot en omringd door oceaan. Hier heerst rust en ruimte. Niet zo gek, want er wonen maar 150 mensen verdeeld over de dorpjes Runde en Goksøyr.

Noorwegen vogeleiland Runde Sophie Kracht RonReizen.nl Runde dorpje
 • Er wonen maar 150 mensen op Runde.

Paradijs voor vogelliefhebbers

Als birdnerd kom je hier goed aan je trekken. Op de steile kliffen broeden duizenden zeevogels dicht opeengepakt. Het is er een en al bedrijvigheid. Nesten worden gebouwd, eieren gelegd en jongen gevoerd en grootgebracht. En dat alles onder een continu gekwetter dat je van verre al kunt horen. Deze drukte vindt plaats in de maanden april tot en met juli. Om een goed beeld te krijgen van de zeevogels is een boottochtje rond het eiland een aanrader én eigenlijk een must. Vanaf het bootje heb je namelijk een geweldig uitzicht op de 300 meter steile rotsen waar de vogels broeden. Een boottocht boek je bij de lokale camping in Goksøyr.

Rons tipRons tip

Het weer op Runde is onvoorspelbaar door de ligging en de invloed van de oceaan. Neem dus altijd genoeg warme kleding mee en een regenjas!

En natuurlijk zorg je voor een goede verrekijker! Die heb je zeker nodig wanneer je de zeevogels op de kliffen van dichtbij wilt bekijken.

Noorwegen vogeleiland Runde Sophie Kracht RonReizen.nl uitzicht
 • Zorg voor goeie kleding; het weer is onvoorspelbaar.

Topattractie: papegaaiduiker

De topattractie van Runde is natuurlijk de papegaaiduiker. Met hun grappige voorkomen en tamheid zijn zij het meest geliefd onder de bezoekers. Niet voor niets zijn ze de mascotte van het eiland en prijkt hun afbeelding op veel souvenirs. Via een korte wandeling van ongeveer een half uur loop je naar het uitzichtpunt waar deze koddige vogels massaal broeden.

Noorwegen vogeleiland Runde Sophie Kracht RonReizen.nl
 • De topattractie op Runde: de Papegaaiduiker.
Noorwegen vogeleiland Runde Sophie Kracht RonReizen.nl Papegaaiduiker
 • En schattig zijn ze! Met hun felgekleurde snavel, oranje voetjes en trieste oogjes.

1 ei per keer! 

Tegen zonsondergang komen de ouders in groten getale terug van een dagje foerageren. Je ziet direct dat deze vogels zich prettiger voelen in het water. Hun stuntelig gevlieg is zowel aandoenlijk als grappig. Toch lukt het ze om een perfecte landing te maken op hun oranje voetjes. Vervolgens hobbelen ze naar hun nest diep in de rotsen. Hier wacht hun enig kind braaf op een lekker visje. Papegaaiduikers leggen 1 ei dat ze in ongeveer 40 dagen samen uitbroeden. Daarna zijn ze nog 50 dagen druk met voeren en opvoeden van hun kuiken.

Noorwegen vogeleiland Runde Sophie Kracht RonReizen.nl Papegaaiduiker
 • Het is alsof je in een natuurfilm staat. Overal papegaaiduikers die gewoon hun ding doen en zich niets aantrekken van jou.

Papegaaiduikers zijn niet bang

De papegaaiduikers op Runde zijn beslist niet bang voor mensen. Waarom is niet duidelijk, maar leuk is het wel! Dat betekent dat je ze van heel dichtbij kunt zien en fotograferen. En wees niet verbaast als een papegaaiduiker even aan je schoen snuffelt. Of op je tas gaat zitten. Uiteraard mag je ze niet aanraken of voeren. En gelukkig houdt iedereen zich hieraan. Dus, kom een beetje op tijd, zoek een strategisch plekje en geniet van het fantastische schouwspel.

Noorwegen vogeleiland Runde Sophie Kracht RonReizen.nl Papegaaiduiker

  Heerlijk wandelen op Runde

  Ook als vogels je niet kunnen bekoren, is Runde een magische plek. Je kunt er fantastisch wandelen door de uitgestrekte graslanden. Onderweg kom je een oude vuurtoren tegen, wat vriendelijke schapen en kun je genieten van de weidse uitzichten op de oceaan en de andere eilanden. De wandelroutes zijn gemarkeerd, niet zwaar en laten je alle hoekjes van het eiland zien.

  Noorwegen vogeleiland Runde Sophie Kracht RonReizen.nl Vuurtoren
  • In 2002 is de laatste vuurtorenwachter vertrokken, maar het is nog steeds een mooie plek om te bezoeken tijdens een wandeling.
  nd Runde Sophie Kracht RonReizen.nl Wandel
  • Wandel aan het eind van de middag en geniet van de prachtige kleuren en het zachte licht.

  Info

  • nd Runde Sophie Kracht RonReizen.nl Wandel

   Waar slaap je? 

   Overnachten op Runde is een leuke ervaring! Als alle vogelaars zijn vertrokken, heb je het eiland voor jezelf. Je hebt er een camping (vooral voor campers), een aantal appartementen en een handjevol Airbnb’s. Plan je bezoek dus ruim van tevoren. Of verblijf op een van de andere eilanden en maak een dagtocht naar Runde.

   Hoe kom je er?

   Met de auto. Zet Runde dus als stop op je roadtrip door Noorwegen.

   Weinig tijd? 

   Je kunt vanuit Ålesund ook een excursie doen naar Runde. Je gaat dan met een snelle ferry via Hareid en Fosnavåg naar het vogeleiland.

   Beste periode en tijdstip

   Juni tot en met half augustus is de beste tijd om de zeevogels te zien. Ga in de avond, want overdag zul je weinig papegaaiduikers en andere zeevogels zien.

   Eten en drinken 

   Op Runde zijn geen winkels of restaurants. Bij de campingwinkel kun je wat eenvoudige levensmiddelen kopen, een kop koffie drinken en souvenirs kopen.

   Runde Environmental Center 

   In dit bezoekerscentrum vind je meer informatie over Runde en de andere eilanden van Herøy. Je kunt er ook excursies boeken.

   Meer informatie www.visitnorway.no

  Meer over