Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl

OostenrijkOntspannen fietsen in Mittelkärnten

Karinthië is geliefd onder Nederlanders. Vooral de bekende meren in het zuiden van de Oostenrijkse deelstaat oefenen grote aantrekkingkracht uit. De campings daar kunnen in de zomermaanden flink gevuld zijn. Rustiger en meer ongerept is het in Mittelkärnten, ten noorden van Klagenfurt.
 Een uitgebreid netwerk van fietsroutes voert langs kristalheldere meren, authentieke stadjes, imposante kloosters en wijn die de tong streelt. En natuurlijk stuurden we Bert Sitters erop af om het te ontdekken!

We beginnen in Klagenfurt en verlaten de stad over de Glanradweg. Het dal van de Glan is breed. Een prettig stukje om in te fietsen, maar boven het dal roept de burcht Taggenbrunn ons naar boven. Het is dan even stevig op de pedalen. We hoeven niet helemaal naar de top, want de route voert ons achter de het slot langs. 

Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl rivier glan
 • Langs de Glan.
Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl slot
 • Het prachtige slot Taggenbrunn.

Frisse duik

Er volgt een prachtige afdaling naar de Längsee. Het is nog vroeg, maar het strandbad lonkt. Na een duik in het kraakheldere water is het genieten van biodynamische wijn van Winzer Georgium.

Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl längsee
 • Afdalen naar de Längsee.
Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl zwemmen
 • Frisse duik in de heldere Längsee.

Klimmen en dalen...

Het dal van de Wimitzbach wordt steeds nauwer en de bergkammen lijken hoger.
Hier moeten we echter omhoog. Dit is Oostenrijk! Klimmen hoort erbij. Gelukkig kunnen we onderweg even bijkomen aan een picknicktafel op een uitzichtpunt. Dit hebben we allemaal gedaan! 

Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl rustpunt
 • Even uitrusten onderweg.

Dorpsfeest in Pisweg

Na een paar haarspeldbochten komt op het hoogste punt het nietige dorp in beeld met de opmerkelijke naam Pisweg.
Het vlekje op de kaart heeft wel een kerk, twee kroegen, een voetbalveld en zelfs een vrijwillige brandweer. Het is deze zondag net dorpsfeest in een tent met blaasmuziek en grote pullen bier. 

Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl fietser

  Prachtige dom

  In de afdaling valt de kolossale steenklomp van de Dom van Gurk in het oog. Net zo indrukwekkend is het uitgestrekte klooster. Een deel van het klooster is nu hotel. De Romaanse Dom stamt uit de 12e eeuw. De fresco’s in de kerk zijn oogverblindend. De absolute blikvanger is echter het pontificale hoofdaltaar uit de 17e eeuw. 

  Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl dom van gurk
  • De Dom van Gurk komt in zicht.

  Machtige bisschop

  Het zou zo een kathedraal van een grote stad kunnen zijn, maar de stad Gurk heeft niet meer omvang dan een dorp. De bisschop was echter machtig en heerste over de wijde omgeving. 
Aan religieuze bouwwerken is hier geen gebrek. Ook op hoge punten pronken machtige torens en ook burchten, zoals het kasteel van Strassburg. Dit slot was ooit het paleis van de bisschoppen van Gurk. 

  Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl altaar
  • Het altaar is indruwekkend.
  Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl burcht
  • De burcht van Strassburg.

  Mittelkärnten

  • De steek ligt in Karinthië aan de zonnige kant van de Alpen. Dit betekent dat deze Oostenrijkse deelstaat geschikt is voor een fietsvakantie vanaf het vroege voorjaar tot diep in de herfst. Een walhalla voor Iedere fietsliefhebber: van racefietsers en mountainbikers tot rustige toerrijders. Genussradlen noemt men dit hier. 

  Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl kaartje

   De fietsers stoppen voor bier

   Fietsers uit de regio stoppen massaal bij de streekbrouwerij Hirt. Al sinds 1270 wordt hier bier gebouwen. Achter de vensters blinken de koperen ketels.
Het lijkt een vaste prik. In de brouwerijwinkel gaan de bierpakketten en de brouwerijsouvenirs rap over de toonbaak. Hebben veel Oostenrijkse fietsers daarom een mand achterop hun tweewieler? Een Hirter strandstoel lijkt ons wel wat, maar hoe nemen we deze mee op de fiets?


   Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl hop
   • Hop voor het bier...

   Nog steeds zelfstandig!

   De lunch in een van de diverse ruimtes van het brouwerijrestaurant is steevast volgeboekt. Een biersommelier beveelt bij iedere gerecht een passend biertype aan. Ondanks pogingen van diverse biergiganten is Hirt nog altijd een zelfstandige brouwerij die trots is op haar assortiment. Boven de toegangspoort prijkt de spreuk 'Hop en mout, Gods bewaring'. 


   Bier en wijn

   • Wimitzbräu

    Deze kleine brouwerij gaat prat op hun selectie van de topkwaliteit hop 
De bieren van de ambachtelijke brouwerij hebben een toenemende populariteit onder trendy jongeren. Behalve pils heeft de brouwerij een leuk assortiment speciale bieren, zoals IPA, Sonwendbock en Weizenbock. Bezoek moet je vooraf aanmelden, maar de brouwerij heeft een eigen proeflokaal in de stad Sankt-Veit. Zaterdag en zondag gesloten.

    Weingut Georgium

    De hellingen rond de Längsee vormen de kraamkamer van voortreffelijke wijnen. Sommelier Andreas Katona adviseert de Pinot Noir 2017. De kale, grindachtige helling op kalkrijke bodem geeft de wijn een smaak aardse kruiden, delicaat fruit en koele frisheid. 


   Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl wijngaard
   • Ook veel wijngaarden langs de route...

   Burcht bouwen met middeleeuwse middelen

   Bij diverse middeleeuwse burchten en religieuze gebouwen op onmogelijke plaatsen in de hoogte vragen wij ons af: hoe heeft men destijds toen met de beperkte technieken en hulpmiddelen deze kolossale bouwwerken kunnen realiseren?
Met het historisch experiment Erlebnis Burgbau bij Friesach tracht men antwoord te geven op deze vraag door een burcht te bouwen met alleen maar de hulpmiddelen uit de tijd van de middeleeuwen. 

   Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl bouwen
   • Op middeleeuwse manier bouwen.

   Terug in de tijd

   Oude ambachten confronteren ons. Stenen worden met de hand gehouwen. Materialen worden aan touwen via houten stellages naar boven getakeld. De geur van brandend eelt priemt in onze reukorganen, als de hoefsmid de edele viervoeters voorziet van nieuwe hoefijzers. Een deel van de oude stadsmuren van Friesach staat nog fier overeind. 

   Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl stadsmuur
   • De stadsmuur en gracht van Friesach.

   Keerpunt van de fietsroute

   Overal in het oude stadje valt onze blik op de kerktoren van de ruïne Petersburg. Vooral het riante terras van Craigher op de Markt biedt een prima blik. De zelf gemaakte chocolade smaakt uitstekend.
Friesach ligt bijna op de grens van de deelstaat Stiermarken. Dus is hier ons keerpunt langs de andere kant van de Längsee.


   Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl friesach
   • Friesach.
   Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl friesach
   • Ook dit vind je in Friesach.

   Weer een klooster

   Alweer op een heuvel ligt boven de Längsee het klooster van Sankt Georgen met een traditie van meer dan 1000 jaar. Het klooster is nog steeds eigendom van het bisdom, maar het complex heeft voor een groot deel andere functies gekregen als hotel, congrescentrum en restaurant. In de lange kloostergangen wanen wij ons in de tijden van weleer met zingende kloosterlingen, die in hun habijten langzaam voortschrijden. 


   Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl klooster
   • Het klooster.

   Ook een mooie (wijn)burcht

   Deze keer gaan wij wel helemaal naar boven naar burcht Taggenbrunn. De wijnstokken staan keurig in de rij op de hellingen beneden ons. Dit is het grootste wijngebied van het zuiden van Oostenrijk.
Het landschap inspireerde André Heller tot het creëren van zijn Aardgodin. Het kunstwerk vertegenwoordigt een krachtige geest van de natuur, aan wie de bescherming van kasteel Taggenbrunn, de wijngaarden en alle bezoekers is toevertrouwd. 

   Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl beeld aardgodin
   • De Aardgodin.

   Bijzondere sculptuur

   Voor zijn twaalf meter hoge sculptuur gebruikte Heller een unieke compositie van planten, bergkristallen, metaal, licht en water. Opdrachtgever was het horlogemerk Jacques Leman. De naam van het merk prijkt dan ook voor het kunstwerk. 

   Bijzonder overnachten

   • Weingut Taggenbrunn

    Slapen boven op een berg vol wijnranken. Geheel gerenoveerd. Je geniet van een prachtig uitzicht. Een schitterende zonsondergang en zonsopgang.


    Kunsthotel Fuchspalast in Sankt-Veith-an-der-Gan


    Een meesterontwerp van de Oostenrijkse schilder, beeldhouwer, filosoof en professor Ernst Fuchs. Een unieke compositie van prachtige kleuren en verschillende materialen. Het hotel ligt midden in de stad en heeft het label fietsvriendelijk. Na het fietsen wacht een heerlijke sauna.


   Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl kunsthotel
   • Kunsthotel Fuchspalast.

   Voormalige hoofdstad

   Sankt-Veit-an-der Glan was van de 12e tot de 16e eeuw de hoofdstad van Karinthië. Tijdens het godsdienstconflict in de 16e eeuw raakte keizer Maximiliaan verbolgen over het feit dat de bestuurders en bewoners van de stad zich schaarden achter de opstand tegen het strenge katholieke gezag en het protestantisme aanhingen. De Keizer maakte daarop Klagenfurt hoofdstad van de deelstaat.

   Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl stadhuis
   • Het monumentale stadhuis van Sankt-Veit.

   Stijlvol stadje

   Sankt-Veit ging in betekenis achteruit en is nu een klein stadje met slechts 12.000 inwoners. Het prominente stadhuis herinnert nog aan de gloriejaren van weleer. Een stadsbrand in 1829 richtte zware verwoestingen aan, maar zorgde wel voor een eenheid van stijl op de langwerpige Stadtplatz. Opmerkelijk van stijl is het Kunsthotel Fuchspalast.


   Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl binnenplaats
   • De binnenplaats van het stadhuis in Sankt-Veit.

   Zwemmen in een meer

   Opnieuw op de fietsroute langs de Glan maar nu in westelijke richting verlaten we Sankt-Veit. Snel trekt de Hörzendorfer See ons voor een uitstapje naar dit rustige meertje en een karakteristiek houten huis op palen in de het meer.
Het water staat bekend om de grote populatie vissen, maar ook het is hier aantrekkelijk zwemmen. In Oostenrijk moet je vaak betalen voor het strandbad. Dit heldere water is gratis. 

   Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl meer
   • Veel vis in de Hörzendorfer See.

   Pittoresk vervolg van de fietsroute

   Eenmaal van de Glan af volgen een paar klimmetje, maar het landschap met kleine boerenbedrijfjes en pittoreske dorpjes doet onze inspanningen vergeten. Voor ons ligt nu de Maltschacher See. Opnieuw een rustige meertje tussen de groene bergen met kristalhelder water. 

   Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl glan
   • Afscheid van de Glan.

   Het was heerlijk fietsen in Mittelkärnten

   Hier is ons afscheid van Mittelkärnten. De bordjes wijzen ons de weg naar de grote meren in het zuiden van Karinthië. Terug naar Klagenfurt kan ook.
Op het terras aan het water van restaurant Maltschacher Seewirt laten we onze tocht door Mittenkärnten nog even de revue passeren. Fietsen, zwemmen, snoezige dorpjes en stadjes, een reeks aan kerken, kloosters en burchten, lekker eten en drinken en vooral genieten van de rust en de ruimte. Absoluut voor herhaling vatbaar. 

   Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl wegwijzers
   • De bewegwijzering is top.
   Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl stop voor fietsers
   • Radlerstop!
   Oostenrijk Mittelkarnten fietsen Bert Sitters RonReizen.nl taggenbrunn
   • Omdat het zo mooi is: slot Taggenbrunn.

   (fiets)Info

   Meer over