Karinthië: To-do lijstje zomer 2022

OostenrijkKarinthië: To-do lijstje zomer 2022

De Oostenrijkse provincie Karinthië is een plek voor levensgenieters. In de winter, maar zeker ook in de zomer: diepe valleien, warme bergmeren en middeleeuwse steden en dorpen zijn hier omgeven door de majestueuze Alpen. En laat Karinthië nu ook nog eens aan de zonnige kant van die Alpen liggen. Wil je een vakantie om nooit meer te vergeten? Werk deze to do-list af!

1. Drauraweg: fietsroute door 4 landen

De Drauradweg verbindt vier landen: Italië, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië. De fietsroute (510 km) slingert vanaf Zuid-Tirol tot aan de Kroatisch-Sloveense grens bij Varaždin, maar kan gemakkelijk in vier dagen worden afgelegd. Er zijn tal van mogelijkheden om het land en zijn inwoners echt te leren kennen. En onderweg willen 50 gecertificeerde 'Drauradwegwirte' je met hun specialiteiten uit de Alpen-Adria-keuken graag verwennen.  

Prachtig uitzicht tijdens de fietsroute van de Drauradweg
  • Prachtig uitzicht tijdens de fietsroute van de Drauradweg

2. Tien meren in één klap

De nieuwe fietstocht ‘Große Kärnten Seen Schleife’ (340 km) is een gezamenlijk initiatief van vijf Karinthische regio's Millstätter See, Villach - Faaker See - Ossiacher See, Wörthersee, Klopeiner See - Südkärnten en Nassfeld - Pressegger See - Lesachtal - Weißensee. Elke regio biedt bergen en meren in alle soorten en maten. De hele route vormt een heerlijke fietsvakantie voor iedereen die een duik in het tot wel 28 graden warme water van de meren op prijs stelt. Perfect voor genieters, natuurliefhebbers, romantici en actieve vakantiegangers! 

Arrangementen
(inclusief zijn o.a. de overnachtingen, het bagagevervoer, reisinformatie en de servicehotline die u ter beschikking staat) vindt u op 'Kärnten Radreisen'

3. Peddelen op de Drau in Karinhtië

De langste en grootste rivier van Karinthië, de Drau, loopt als een kronkelend, groen lint door de zuidelijkste deelstaat van Oostenrijk. Naast fietsers raken steeds meer watersporters zoals peddelaars in een kajak of Canadese kano, maar ook suppers, enthousiast over deze 'recreatieve rivier'. Sinds vorig jaar kunnen er arrangementen worden geboekt voor de 13 gemoedelijke dagetappes tussen Oberdrauburg en Seidendorf/Klopeiner See. Een verblijf aan de Drau kan prima worden gecombineerd met fietstochtjes, wandelingen, vissen, golf of deltavliegen. Informatie: www.draupaddelweg.com.

Voor de waterratjes is dit zeker heel leuk om te doen.
  • Voor de waterratjes is dit zeker heel leuk om te doen.

4. Een trail voor het hele jaar

De nieuwe Nockberge Trail is de eerste trail in Oostenrijk die het hele jaar door geboekt kan worden: 's zomers als wandelroute en ’s winters als meerdaagse toerskiroute. Maak een heerlijke alpine wandeltocht over de bergruggen en toppen van de Nockberge – in de zomer in 8 dagetappes.  

5. Suppen en yoga

Gebruik de warme meren van Karinthië voor iets anders dan zwemmen. Zoals suppen op de Wörthersee? De omgeving ziet er vanaf het water heel anders uit. Op zoek naar iets rustigers? De Wörthersee is ook een ideale yoga-stek.  

Een keertje niet willen zwemmen?
  • Een keertje niet willen zwemmen?

6. Test een nieuwe mountainbiketrail

In de meest zuidelijke deelstaat van Oostenrijk liggen maar liefst 3.000 mountainbike-kilometers klaar. Met haar 15,9 kilometer is de trail Bad Kleinkirchheim nóg langer dan de tot nu toe langste 'Flow Country Trail' ter wereld op de Petzen (ook in Karinthië).  

Mountainbiketrail
  • Mountainbiketrail

7. Bivak of luxueus hotel in Karinthië? 

De keuze aan accommodaties is enorm. Extra bijzonder zijn de boomhut in Althofen, de bivakken aan de Millstätter See, een Sunset-Suite aan de Wörthersee, de 'hobbit-huisjes' bij de Weissensee en de slaapvaten in Hermagor. Meer informatie vindt uhier.

Accommodaties met uitzicht
  • Accommodaties met uitzicht

8. Alpe-Adria Trail: wandel door 3 landen

Genieten staat centraal op de langeafstandswandelroute de Alpe-Adria-Trail door Karinthië, Italië en Slovenië. U hoeft natuurlijk niet alle 43 etappes vanaf de Großglockner-gletsjer tot de Adriatische Zee af te leggen; u kunt ook klein beginnen. Voor het plannen en/of boeken (accommodaties, bagegevervoer, restaurant-tips e.v.m.) van de tocht kunt u terecht bij het Alpe-Adria-Trail boekingscentrum. Informatie:http://alpe-adria-trail.com/de/

9. Slow Food in Karinthië

In Karinthië, 's werelds eerste 'Slow Food Travel Destination', ligt de nadruk op regionale, seizoensgebonden en traditionele gerechten. Kijk mee over de schouders van de toegewijde Slow Food professionals. En als u dat wilt mag u zelfs een handje meehelpen. Zo worden er cursussen broodbakken, hooimelk-verwerken, bierbrouwen en koken met kruiden aangeboden. Een uitgebreid overzicht van de workshops vindt u hier.

Ultiem genieten
  • Ultiem genieten

10. Altijd reden voor een feestje

Naast de grote volksfeesten zoals de 'Villacher Kirchtag', zijn er flink wat culinaire evenementen die u niet mag missen. Bijvoorbeeld het visfeest in Feld am See of het dorps- en broodfestival in het Lesachtal. Tip: 'SeeEssSpiele' aan de Wörthersee of KüchenKult' in Villach.  

11. Slow Trails

Veertien korte wandelroutes door prachtige natuur in de buurt van een meer. U vindt ze o.a. aan de Weissensee, Faaker See, Pressegger See, Klopeiner See, Ossiacher See, Wörthersee, Afritzer See, Wernberg en Millstätter See. Perfect om te onthaasten en intens te genieten van het prachtige en unieke landschap van Karinthië met haar bergen en meren. De uniform bewegwijzerde Slow Trails zijn maximaal tien kilometer lang, hebben maximaal 300 hoogtemeters te overbruggen en duren maximaal drie uur. De vele bankjes, uitzichtsplatforms en hangmatten onderweg zijn ideaal om even uit te rusten of te relaxen. Informatie: hier.

12. Op één dag in twee landen golfen

En daarna dineren in land nummer 3. Klinkt gek, maar Italië en Slovenië liggen vrijwel om de hoek. En dankzij de Alpe-Adria-Golf Card, die toegang biedt tot ruim 20 prachtige golfbanen in Karinthië, Slovenië en Friuli-Julisch Venetië kunt u internationaal aan de slag.Meer informatie vindt uhier.

Info

Meer over