Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl

KroatiëFietspionieren in de Europese Amazone (2)

Aan de noordzijde van Kroatië bij de Hongaarse grens is het stroomgebied van de rivieren de Drava en de Mura. Het gebied is vrij ongerept. Voor fietsers die van pionieren en ruwe paden houden is de Europese Amazone een waar paradijs. Een kolfje naar de hand van RonReizens eigen fietspionier Bert Sitters. Dit is deel 2 van de Amazone of Europe Biketrail.

We pikken de route weer op nadat we heerlijk de spieren hebben kunnen verwennen in de thermale baden van Hotel Terme Sveli Martin.  Deze verwennerij is maar goed, want we klimmen de volgende dag de heuvels op van Sveti Urban en Krpecin Robadje in met pittige hellingen. 

Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl heuvels
 • Het klimmen begint...

Fietsen langs wijngaarden

Alles staat hier in het teken van de wijnbouw met kinkende namen als Chardonnay, Cabernet-Suavignon en Pinot Sivi. Boven op de hoogste top is de wijnproeverij van Stampar: een bekend wijnhuis in Kroatië. Vanaf een schommel kijken we uit over de uitgestrekte wijngaarden tegen de heuvels. 

Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl uitzicht
 • Mooi uitzicht over de wijngaarden.
Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl wijnproeverij.
 • Een wijnproeverij.

De Amazone of Europe Biketrail

 • De totale Amazone of Europe Biketrail kent een zuidelijke en een noordelijke route van in totaal 1250 kilometer. De fietsroutes lopen door Oostenrijk, Slovenië, Hongarije, Kroatië en Servië. 
In Oostenrijk heten de rivieren Drau en Mur. De Drava en de Mura komen beide Kroatië binnen vanuit Slovenië. Bij Legrad voegen bij stromen zich samen en gaan zij verder als Drava naar de Donau op de grens met Servië. Grote delen van het stroomgebied hebben de status van Unesco-bioreservaat. De natuur is het leefgebied van talrijke soorten vogels. Ooievaars nestelen zich ook midden in dorpen. 


  https://aoebiketrail.com/

Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl kaart

  Grillige grenzen

  De Drava is voor een belangrijk deel grensrivier met Hongarije. Ook hier loopt de grens grilliger dan de rivier door de voormalige meanders. 
Bij Skela Križnica is zo’n Kroatische enclave. Populair vanwege het strandje. Door de onberekenbare stromingen is het slechts op weinig plaatsen veilig om te zwemmen. Hier kan dat dus wel. Ieder uur gaat een ferry naar de overkant, maar er is ook een smalle wiebelende hangbrug. Volgens het bord is fietsen verboden, maar een scooter scheurt over de brug. 


  Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl pontje
  • Wachten op de ferry...

  Ontspannen aan een strandje

  Het stukje Kroatië aan de overkant leent zich voor een extra fietsrondje. Er is zelfs een snoezige overnachtingsplek in een Hans en Grietje-huisje. 
Het is warm. Aan het water is een heerlijk stukje schaduw, maar dat vinden de muggen ook. Zodra we stil staan, bestookt een zwerm ons. Ach, muggen horen erbij in de Europese Amazone.
Het strandje is gelukkig vrij van muggen. Het gaat er gemoedelijk aan toe. Onder de bomen trekken groepen flessen bier open. Kroatische ontspannenheid.


  Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl enclave
  • Een stukje Kroatië in Slovenië...

  Opnieuw langs tal van wijngaarden

  We wijken weer van de Drava af voor een stukje over de heuvels: wederom bezaaid met wijnranken. Bochten kennen ze hier niet. Dus gaat het deze keer kaarsrecht pittig op en neer naar het uitzichtpunt Belje. In het westen zien we de Slavonian Mountains, maar onder ons prikkelen de wijngaarden onze smaakpapillen. Gelukkig is het nu bijna op het einde van onze fietsdag.

  Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl
  • Soms lijkt het net heide...
  Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl weiland
  • ...dan weer fiets je langs weelderige weilanden.
  Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl wijnvelden
  • Of door de wijnvelden!

  Heerlijke wijnen proeven

  In de kelder van het wijnhuis Josić in Zmajevac streelt een fruitige Grasevina onze tongen. Bij een soort blijft het niet. Er komen meer flessen uit de kelder. Bij de wijnkelder is ook een restaurant. Chef-kok Tomica Đukić staat bij het publiek vooral bekend als de chef-kok van het succesvolle Kroatische voetbalteam. Zou dit door zijn gerechten komen? 

  Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl wijn proeven
  • Wijn proeven onderweg hoort er gewoon bij.
  Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl fietspad
  • Wel een beetje voorzichtig op de fiets dan weer...

  Karpers van het spit

  Bijna op het einde van onze route hangen boven een houtvuurtje twee uit de kluiten gewassen karpers aan het spit. Vers gevangen in de Drava. Even later dient de eigenaar Vladimir Skrobo van familierestaurant Baranjska kuća in Karanac ze gefileerd op aan tafel. 

  Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl karpers
  • Karpers aan het spit...

  Smultip van Bert

  • Eten in Kroatië is altijd een feest
. Aan kleine gerechten doet men hier niet. Absolute uitblinker op onze route is restaurant Baranjska kuća in Karanac. 
Het dorp Karanac was een kleine vrij geïsoleerde gemeenschap die vrij traditioneel leefde met eigen handwerktuigen en gerechten die op oude wijze werden bereid.
 Maar ook in Karanac sloeg de modernisering toe. Dit tot groot verdriet van dorpsbewoner Vladimir Skrobo. In 2003 nam hij het initiatief van voor zijn restaurant met oude gerechten op traditionele wijze gekookt op houtvuren. Het restaurant staat niet op zich. Vervallen schuren zijn opgeknapt en beelden ambachten uit het verleden uit. Het is een soort museum dat rijk is aan gebruiksvoorwerpen uit vervlogen tijden. Bartanjska kuća geeft een uniek beeld van het leven van vroeger.
Op het menu staan gerechten uit grootmoeders tijd. Niet alleen de karpers aan het spit, maar ook slakken in brandnetelsaus, visstoofpotjes, bonenstoofpot en eigen gemaakte noedels. De broden bakt het restaurant in kalkovens. De druivenstokken op de hellingen in de omgeving staan garant voor excellente wijnen. 
In de avonduren zorgen de meeslepende klanken van volksmuziek voor de juiste stemming.
 

   https://www.google.nl/maps/place/Baranjska

  Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl eten
  • Uitbundige schotels bij Berts favoriete restaurant.
  Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl zooi
  • Wie wat bewaart...

  Even van de fiets voor mooie wandeling

  Voor de uitmonding van de Drava in de Donau is een uitgestrekt gebied van wetlands, ontstaan tijdens van aanvoer van veel water. Een deel van dit gebied vormt het natuurpark Kopački Rit. Het mozaïek aan water en land verandert voortdurend, als een kaleidoscoop. Bijna 150 vogelsoorten nestelen zich hier permanent. Een grotere hoeveelheid soorten gevederde vrienden komt hier alleen maar langs op zoek naar voedsel. In het park leven ook herten, bevers, wilde zwijnen, vossen, marters, wezels en boskatten. We stallen de fietsen even voor een wandeling van ruim twee kilometer over de vlonders en een boottochtje.

  Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl wetlands
  • De wetlands dienen zich aan.
  Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl houten fietspad
  • Via houten paden rijd je er langs en overheen.

  Afsluiter Osijek is een typische fietsstad

  Vanaf de brug over de Drava kijken we uit op de vestingwerken rond de oude stad van Osijek. Deze stad geldt als dé fietsstad van Kroatië. De fiets is dominant aanwezig in het straatbeeld. In de hal van het fietsvriendelijke Maksimilian Guesthouse prijkt een hoge bi, om te laten zien dat we op het juiste adres zijn. 
Tijdens ons afscheidsdiner glijden de fietsers onder het restaurant Kompa door over het fietspad langs de Drava. 


  Lees meer: 

  nog veel meer prachtige fietsverhalen van Bert Sitters vind je hier!

  Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl Osijek
  • Osijek.
  Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl hoge bi
  • Een hoge bi...

  De fiets mee

  Kroatie fietsen in Europese Amazone Bert Sitters Ronreizen.nl informatiebord
  • Volop informatie onderweg.

  Info

  Meer over