Fietsen en sterrenkijken: bijzonder Tesino

ItaliëFietsen en sterrenkijken: bijzonder Tesino

De Tesino hoogvlakte ligt op zo’n 40 kilometer van de meren van Levico en Caldonazzo en bevindt zich in het hart van het fraaie Lagoraigebergte in Valsugana, Noord-Italië. Een prachtige locatie als je je verblijf aan het water met de bergwereld en rust midden in de natuur wil combineren. De dorpen Pieve Tesino en Castel Tesino bieden de meeste faciliteiten en accommodaties.

Een stoere blauwe e-bike maat L wordt mij overhandigd terwijl ik aandachtig luister waartoe de diverse knopjes aan mijn stuur dienen. De turbo staat schijnbaar al aan, want terwijl ik op de fiets stap, schiet hij direct vooruit… Ik schakel terug en probeer het één en ander uit, terwijl ik richting het VVV-kantoor van Castel Tesino fiets. Bij en rond de meren heb ik al vaker gefietst dus ik ben enthousiast dat ik nu in deze omgeving op pad mag. Dit keer dus per e-mountainbike voor wat extra ondersteuning tijdens het klimmen.

De stoere huurfiets - RonReizen
  • De stoere huurfiets

Celado nr. 2301

Bij het informatiekantoor wachten Patricia en gids Stefano al op mij. De blonde Italiaan legt vervolgens aan de hand van de kaart uit welke route we gaan maken. Het wordt route ‘Celado nr. 2301’ en dat klinkt prima. Zeker de ingecalculeerde pauze bij een bar en de prachtige panorama’s die ik volgens hem te zien ga krijgen. De routes in deze vallei zijn via borden, een app en kaarten te volgen dus dat mag niet te veel problemen opleveren.

Omhoog fietsen in turbo

We gaan direct omhoog en laten het centrum achter ons, steken een doorgaande weg over om een onverhard pad op te rijden. Het is nog even zoeken naar de juiste stand met versnelling en ondersteuning van de motor. Stefano roept lachend: “Zet de turbo aan. Vandaag hoef je jezelf niet moe te maken!” Dat zal allemaal wel, maar ik heb de neiging flink te blijven trappen omdat ik dat normaal op mijn mountainbike doe. Nu is het juist de kunst om je pedalen in een goed ritme mee te laten draaien, waarbij de fiets precies dat ‘steuntje in de benen’ geeft. Af en toe stoppen we om van het uitzicht te genieten terwijl ik verneem hoe ver de geschiedenis teruggaat. De Romeinse route Via Claudia Augusta loopt namelijk via Tesino richting Feltre.

Ansichtkaart van Tesino - RonReizen
  • Ansichtkaart van Tesino

Ansichtkaart van Tesino

Gedurende de route wisselen we onverhard wegdek en asfalt met elkaar af en bij de eerste bar, waar ik natuurlijk al aan koffie denk, rijdt de gids echter vlot door. 'Vandaag gesloten' is de toelichting. Na wat glooiende stukken maken we eindelijk de gewenste koffiepauze. Niet dat we moe zijn, maar genieten van deze geneugten des levens hoort er ook bij. Bovendien is hier het uitzicht een ware ansichtkaart. Pas gemaaide weides met grote rollen hooi, her en der plukjes bomen en witte dotten van wolken erboven maken het plaatje compleet en de cappuccino en brioche smaken heerlijk.

Koffiepauze in Tesino - RonReizen
  • Koffiepauze in Tesino

Sterrenkijken

Stefano wijst mij op de astronomische uitkijktoren verderop. Die wil ik wel zien. Hij stelt voor dat we een klein stukje omrijden zodat deze binnen de route valt. Eenmaal weer op de fiets komen we langs pittoreske vakantiehuisjes en een ouder echtpaar, dat aan het hooien is. Ze groeten ons met vrolijk gezwaai en complimenten. Als ik ze vraag of ik ze mag fotograferen, wil ze haar blauwe schort afdoen en haar haar fatsoeneren, maar ik zeg dat ze zo al prachtig is. De hond moet erbij en ze rijven het hooi verder bijeen.

Osservatorio astronomico del Celado

Hierna stuurt Stefano ons het bos in en direct vrij steil omhoog. Boomwortels, grote stenen en een flink hellingspercentage: geen standaard route. Ik vind het juiste evenwicht tussen zelf trappen en ondersteuning, buig over het stuur en trap omhoog. Daarna nog een stukje over de weg en ineens staan we voor de prachtige koepel van ‘Osservatorio astronomico del Celado’. Er zijn regelmatig mogelijkheden om sterren te kijken. Het VVV organiseert deze avonden.

Castel Tesino: muurschilderingen

We rijden hetzelfde stuk terug en rollen de eerder beschreven ansichtkaart binnen. Hier rijden we bijna op de grens met de regio Veneto en ik bedenk mij dat ik afgelopen winter hier niet ver vandaan, een sneeuwschoenwandeling heb gemaakt nabij Passo Brocon.

Al fietsend komen we uit bij de bar waar we koffie hebben gedronken. We gaan terug omlaag richting Castel Tesino met een kleine variant boven het dorp. In het centrum stuurt hij ons langs mooie muurschilderingen. De gemeente zorgt er elk jaar voor dat oudere exemplaren worden opgefrist of nieuwe worden aanbracht. Sommige zijn wat kitsch, maar de gekleurde gevels, in combinatie met de vrolijk gekleurde bloembakken, maken het tafereeltje van een Italiaans bergdorp wel compleet.

Pieve Cinte en Castello Tesino - RonReizen
  • Pieve Cinte en Castello Tesino

De moeite waard

Het oude kerkje van Castel Tesino uit de 15de eeuw, Sant Ippolito, bezoeken we ter afsluiting van de mooie route. Toeristen zitten op het bankje voor de ingang en genieten van de rustige sfeer. Schitterende fresco’s binnen en het fraaie uitzicht buiten maken een bezoek de moeite waard. Ter afsluiting vertelt Stefano dat we in totaal zo’n 15 kilometer hebben gefietst met ongeveer 550 hoogtemeters. Zeker met een e-bike prima te doen en dit is nog maar één van de vele routes. Hoogvlakte Tesino smaakt naar meer.

Tekst en foto's: Sytske Maaijen

  • Meer info?

    Meer over Valsugana Lagorai en de streek Tesino, vind je hier.

    Meer over de route op de hoogvlakte Tesino, vind je hier.

Meer over