Santa Colomba en een verborgen maanlandschap

ItaliëSanta Colomba en een verborgen maanlandschap

Waar je in de Brenta Dolomieten over miljoenen jaar oude koraalriffen wandelt, loop je vlakbij de meren van Levico en Caldonazzo langs, naast en over duizenden gaten in de berg Calisio.

Patricia, woonachtig in Valsugana in de regio Trentino, nodigt mij uit om dit voor mij onbekende gebied te ontdekken. We halen haar op en samen met mijn dochter Noora rijden we bij het dorpje Civezzano omhoog naar Lago di Santa Colomba. Houten vlonders bij het water nodigen je uit van het uitzicht te genieten, een boek te lezen en van de rust te genieten. Er vliegen libelle’s boven de waterlelies en een eendenfamilie wast zichzelf op de oever. Maar wij gaan op pad en lopen het wandelpad ‘Il sentiero delle Canope’ nr. 18, een rondwandeling van circa 3 kilometer en 150 hoogtemeters. Een ontspannen rondje dus. 

Kuilen en gaten

Het bosachtige terrein op circa duizend meter hoogte is aangenaam tijdens deze hete zomerdagen. De route is duidelijk aangegeven. Al vrij snel zie ik diepe kuilen en gaten. Ook Noora wil weten wat eronder zit. Patricia vertelt dat al tijdens de Middeleeuwen hier rood porfier werd gewonnen, een hard gesteente, maar dat er zilver werd ontdekt. Mijnwerkers van Germaanse afkomst, de canopi, wonnen het zilver voor de Bisschop van Trento. Het muntgeld van Trento werd onder meer met dit zilver geslagen. Deze werken hebben voor een maanlandschap gezorgd met duizenden putten en tunnels (canope) die soms wel kilometers lang zijn. Slechts een paar kanalen zijn te bezichtigen, en enkel onder begeleiding van een professionele gids.

Doss dei Brusadi

We wandelen verder en komen langs meerdere informatieborden, die vertellen over de geologie, de geschiedenis, het leven van de mijnwerkers, maar ook over legendes uit de streek. Vrij snel daarna staan we op een prachtige plek: ‘Doss dei Brusadi’ met een mooi uitzicht over Val di Cembra. Deze vallei staat bekend om de vele wijnhuizen en goede wijnen.

Lago Santa Colomba

De route gaat weer naar beneden door het bos totdat we vlakbij de provinciale weg zijn. Daar maken we een scherpe bocht om weer terug bij het meer Santa Colomba uit te komen. Bij het water zien we vissen en kikkers die bovendien soms een flink kabaal maken terwijl Patricia vertelt dat het ‘Ecomuseo’ waartoe dit project behoort in totaal zo’n 180 kilometer aan routes heeft uitgezet. Naast wandelpaden zijn er bovendien ook talrijke mountainbikeroutes door het gebied. 

De sfeer is er bijzonder ontspannend, terwijl we rustig over het water uitkijken. Ik kan deze interessante route dan ook zeker aanraden tijdens je verblijf in Valsugana. Bovendien kom je op de heen- en terugweg door pittoreske kleine dorpjes en niks is leuker dan daar te stoppen en te genieten van een kop koffie of aperitief bij een lokale bar. Ondertussen kun je de bewoners gadeslaan en je onderdompelen in Italiaanse sferen. 

Nog even het Santa Colomba meer van bovenaf - RonReizen
  • Nog even het Santa Colomba meer van bovenaf

Tekst – foto’s – video: Sytske Maaijen 

Meer info over de streek?

  • Informatie over de gehele streek Valsugana vind je hier.

    Informatie over de streek bij Monte Calisio en Lago di Santa Colomba vind je hier.

Meer over