Canada Desolation Sound Harmke Kraak RonReizen.nl

CanadaDesolation Sound: op de rand van de wildernis

Op een paar uur rijden van Vancouver, West-Canada, ligt de wildernis van Desolation Sound. Harmke overnachtte in een houten chalet in een bos met zwarte beren en maakte een kajaktocht op het water van de Okeover Arm.

Met een vriend uit Vancouver ga ik een paar dagen naar Desolation Sound, een gebied met ongerepte wildernis in British Columbia. We gaan met de auto en nemen in Horseshoe Bay de ferry naar Langdale aan de Lower Sunshine Coast. Gelukkig hebben we een ticket gereserveerd. Dus kunnen we fluitend de file voorbijrijden en zijn we verzekerd van een plekje aan boord. De overtocht duurt zo’n 40 minuten. Een tweede ferry brengt ons van Earl’s Cove naar Saltery Bay aan de Upper Sunshine Coast. Vanaf het dek van de ferry spotten we orka’s!

Canada Desolation Sound Harmke Kraak RonReizen.nl ferry

  Highway 101

  Er volgt een mooie rit door de naaldbossen. Highway 101 is de autoweg die we nemen. Het water van de Strait of Georgia scheidt ons nu van Vancouver Island. We pauzeren bij Lang Creek Native Plant Garden, een tuin met inheemse planten zoals de naam al zegt. Ernaast is een zalmkwekerij. Aangekomen in de plaats Powell River slaan we proviand in, want Desolation Sound ligt afgelegen in het gebied van de First Nations. Het dichtstbijzijnde plaatsje Lund is niet meer dan een gehucht. Het is de plek waar Highway 101 eindigt en de wildernis begint. 

  Canada Desolation Sound Harmke Kraak RonReizen.nl highway 101

   Houten chalets

   Vroeg in de middag komen we aan op de plaats van bestemming: Desolation Sound Resort. Het resort bestaat uit een stuk of tien charmante houten chalets verspreid over een bosrijk terrein. De receptie is dicht, maar er hangt heel attent een briefje op de deur met instructies waar ons huisje ligt en waar we de sleutel kunnen vinden. De beheerders zelf zullen eind van de middag weer terug zijn. Het zijn sprookjesachtige houten huizen, eentje heeft zelfs een torentje. De auto parkeren we niet ver van ons chalet en we genieten al meteen van de serene rust.

   Canada Desolation Sound Harmke Kraak RonReizen.nl bord
    Canada Desolation Sound Harmke Kraak RonReizen.nl huis

     Spiegelend water

     Ons chalet heeft twee slaapkamers, een ervan is ook geschikt als ‘kinderkamer’ met een tweede bed in de hoogte. Het huisje heeft een prachtige ligging aan het water. Vanaf ons terras met twee Bear Chairs kijken we erop uit. Dat water is de Okeover Arm, een soort inham voor de kust van British Columbia. Het water is nu spiegelglad en de zon schijnt volop. De Upper Sunshine Coast doet zijn naam eer aan vandaag! De beheerders van Desolation Sound zijn Vincent en Julie. Julie steekt later op de dag haar hoofd om de hoek om te vragen of alles naar wens is.

     Canada Desolation Sound Harmke Kraak RonReizen.nl veranda
      Canada Desolation Sound Harmke Kraak RonReizen.nl oakover arm

       Pittoresk plaatsje

       Julie geeft ons wat tips voor het diner vanavond. Een van de opties is om naar het gehucht Lund te rijden. In dit pittoreske vissersplaatsje zit restaurant Boardwalk waar je op een houten deck direct boven het water zit. Het eten is hier niet per se om over naar huis te schrijven – al is de tempura erg lekker – maar het uitzicht is wel prachtig. We kijken op de zeilbootjes in de haven en het water van de Strait van Georgia erachter. Nu de zon ondergaat, kleuren de wolken prachtig oranje. ‘Kiss the Sky’ zag ik in krijt op een speelveldje. De lucht is om te zoenen zo mooi.

       Canada Desolation Sound Harmke Kraak RonReizen.nl boardwalk restaurant uitzicht
        Canada Desolation Sound Harmke Kraak RonReizen.nl tempura

         Kajaktour

         Vanuit Lund kun je met een watertaxi naar het zandeiland Savory Island, maar wij hebben andere plannen: we gaan kajakken op de Okeover Arm! De tocht met Footprint Kayak – van twee Nederlandse eigenaren – vertrekt vanaf Desolation Sound Resort. Onze gids is de jonge Sonje, die hier als seizoenkracht werkt. We krijgen elk een eenpersoonskajak. Die van mijn reisgenoot Marck is knalgeel en die van mij knalgroen. Twee andere deelnemers delen een tandemkajak. De kajaks zijn zo ontworpen dat ze niet omslaan, best een geruststellende gedachte. 

         Canada Desolation Sound Harmke Kraak RonReizen.nl kayak
          Canada Desolation Sound Harmke Kraak RonReizen.nl kayak

           Oesterfarm

           Het is opnieuw stralend weer. De hemel is intens blauw en het water vrijwel rimpelloos. Wat is het heerlijk op het water. We peddelen in rustig tempo om een zeehond die op een rots zit niet te storen. Hij neemt een duik in het water en klimt dan weer terug op zijn rots. We komen langs een oesterfarm, die zo goed schijnt te zijn dat zelfs sterrenrestaurants uit New York er hun oesters afnemen. Okeover Organic Oysters heet de farm. Ook varen we langs een rotswand vol met zeesterren. Voordat we terugpeddelen, meren we nog aan bij een kiezeleilandje.

           Canada Desolation Sound Harmke Kraak RonReizen.nl gids

            Sunshine Coast Trail

            Na de kajaktocht gaan we op weg naar Powell River om te lunchen bij Coastal Cookery, een tip van Sonje. Zodra we de weg opdraaien zien we een zwarte beer met jongen! Op het menu butternut soup, buttermilk chicken… alles klinkt even lekker. Ook de pasta met wilde paddenstoelen is goed. Om de calorieën er weer af te krijgen, maken we een hike over de Sunshine Coast Trail, een bosrijk pad langs de kust. We zien Arbutus Trees, bomen met rode stam en extreem hard hout die langs de hele westkust groeien, van Californië tot hier in West-Canada. 


            Canada Desolation Sound Harmke Kraak RonReizen.nl wandelen

             Gibson’s Beach

             Ook vandaag zoeken we weer een mooie plek om de zonsondergang te zien. Het wordt Gibson’s Beach op de route terug van Powell River naar Desolation Sound Resort. Een serenere plek hadden we niet kunnen kiezen. De enige andere personen die we hier tegenkomen is een ouder stel dat net terug is van een kajaktocht. Gibson’s Beach is een ongerept zandstrand met grote keien waar we opklimmen. Opnieuw zijn we getuige van een prachtige sunset. De lucht kleurt nu roze. Terug bij het chalet trekken we een heerlijke fles rode wijn open.

             Canada Desolation Sound Harmke Kraak RonReizen.nl Gibsons beach

              Zwarte beren

              De volgende morgen is het tijd om terug te gaan naar de bewoonde wereld. We mikken de sleutel in het daarvoor bestemde busje en aanvaarden de terugreis. Ook nu zien we – letterlijk – weer beren op de weg! Drie zwarte beren steken vlak voor onze auto de weg over. Verderop stoppen we nog even bij de Tla’amin Conveniance Store, een winkel van de First Nations, om zalm te kopen. Ook passeren we Wildwood Pub, gerund door First Nations. De houtovenpizza’s schijnen hier fantastisch te zijn. Dat onthouden we voor een volgende keer! 

              Canada Desolation Sound Harmke Kraak RonReizen.nl beer
               Canada Desolation Sound Harmke Kraak RonReizen.nl totempaal
                Canada Desolation Sound Harmke Kraak RonReizen.nl first nations

                 Hoe kom je er?

                 • Canada Desolation Sound Harmke Kraak RonReizen.nl watervliegtuig

                  Vliegen op Vancouver

                  Van Amsterdam naar Vancouver vlieg je voordelig met Icelandair. In 3 uur ben je in Reijkjavik en vervolgens is het zo’n 7,5 uur vliegen naar Vancouver. Icelandair biedt de aantrekkelijke mogelijkheid op de heen- en/of terugreis een stop-over in IJsland te maken tot wel zeven dagen zonder bijbetaling voor je vliegticket. 

                  icelandair.com

                 Info

                 • Desolation Sound

                  Vanaf Downtown Vancouver is het zo’n 5 uur rijden naar Desolation Sound, inclusief twee ferry-overtochten. Vooraf tickets reserveren bij BC Ferries is aan te raden om verzekerd te zijn van een plek aan boord. Of pak het watervliegtuigje vanuit Vancouver. Dat brengt je in zo’n drie kwartier naar Desolation Sound. Hoteltip in Vancouver zelf: het klassieke en comfortabele Sutton Place

                  Meer informatie en boekingen: gocanada.nl

                 Meer over