Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl

DuitslandDe Main Radweg is fietsen èn genieten! (2)

Wie kent in Duitsland de fietsroute langs de Rijn niet? Ook de Mosel Radweg is geliefd, maar de Rijn kent nog een zijrivier: de Main. Langs deze rivier met de scherpe bochten loopt de Main Radweg. Hoe prachtig deze route is, blijkt wel uit de vijf sterren waarmee de Duitse fietsersbond ADFC de Main Radweg heeft bekroond. Reden genoeg voor RonReizens eigen fietsgoeroe Bert Sitters om deze route voor ons te fietsen en in twee delen te beschrijven!

Het oostelijk deel van de Main is duidelijk anders dan het westen. Wijn is hier minder dominant aanwezig. Bier wordt steeds belangrijker. De rivier versmalt nu zichtbaar. Voorbij Bamberg is geen scheepvaart meer mogelijk. Door het ontbreken van de scheepvaart worden de plaatsen minder en kleiner. Bamberg, Kulmbach en Bayreuth zijn echter steden met een rijke geschiedenis. Nog voor Kulmbach houden ineens de kloosters op de hellingen op. Bayreuth, de stad van Richard Wagner, zorgt voor een denderend slotakkoord.

Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl
 • De rivier versmalt zich...

Veel historie onderweg

Schweinfurt is in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen. Toch zijn een paar oude monumenten in ere hersteld. Op de Markt pronkt het historische raadhuis tussen alle nieuwbouw. Langs de Main ligt nog een stukje van het jaagpad voor de paarden die de schepen voorttrokken. Ook een oude havenkraan herinnert aan een glorierijke episode uit de geschiedenis van de scheepvaart. 
Bij Schweinfurt is het landschap vrij vlak, maar dat verandert weer snel. Het Steigerwald verheft zich boven de rivier.

Lees ook: 

Fietsen en genieten op de Main Radweg deel 1

Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl landschap
 • Het vlakke landschap rond Schweinfurt.

Bamberg, alias klein Venetië

De barokstad Bamberg ligt niet aan de Main zelf, maar aan een zijrivier de Regnitz. Parallel aan deze rivier loop het Main-Donaukanaal als belangrijke verbinding voor de scheepvaart. 
De kade langs de Regnitz in Bamberg noemt men ook wel klein Venetië.

Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl kade
 • De kade bij Bamberg.

Veel reuring...

Het is heerlijk dwalen door de Altstadt. Door de universiteit zijn in de avonduren veel studenten op de been, vooral in de Sandstrasse met een ware rits aan Kneipen. Het beroemde lokaal van Schenkerla Rauchbier zit stampvol. Alles is gereserveerd: ook op onze tafel staan keurig onze namen. Voor de studenten is dit geen probleem, want zij genieten staand op straat van de inhoud de bierpullen, die zij bij een uitgifteloket bestellen.

Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl studenten
 • Gezelligheid in Bamberg door de vele studenten.

Historische gebouwen in Bamberg

Een van de hoogtepunten is het oude stadhuis op de brug over de rivier. Het water stroomt driftig onder en langs al het moois door. 
Een andere parel is de Dom omgeven door andere gebouwen op de Domplatz. Je moet er voor omhoog, maar dan krijg je ook een compositie van romantiek, gotiek, renaissance barok en rococo. 
Nog hoger ligt het klooster op de Michaelsberg.

Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl stadhuis
 • Het oude stadhuis op de brug.

De Main wordt steeds smaller

Voorbij Bamberg wordt de Main aanzienlijk smaller. Scheepvaart is niet meer mogelijk. Wel is de rivier omgeven door plassen. Ontstaan door overstromingen. De Main kronkelt zich nu door de Obermain Jura. Majestueus pronken de torens van het klooster Banz boven het dal. Nog een keer krijgen een blik op de overdadigheid van het Rijke Roomsche Leven langs de rivier.

Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl rivier
 • Er blijft bijna niets meer over van de Main.
Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl klooster
 • Het klooster hoog op de heuvel.
Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl beeld
 • Nog een vleugje van het rijke roomse leven...

Fietsen langs de Main

 • Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl kaart

  De Main kent twee bronnen: de bron van de Weissen Main is bij Bischofsgrün en de Roten Main ontspringt bij Creussen. Beide takken vloeien bij Kulmbach al snel samen. Bij Mainz mondt de Main uit in de Rijn. 


  De Main is belangrijk voor de scheepvaart. Het Donau-Mainkanaal bij Bamberg zorgt voor een verbinding tussen de Rijn en de Donau. 
Wij fietsten tegen de stroom naar Bischofsgrün en daarna door het Fichtelgebergte naar Bayreuth aan de Roten Main. 

  
De route is goed bewegwijzerd. Je fietst vrij rustig en het wegdek is goed. In het oostelijk deel moet wat meer geklommen worden. Het gaat om relatief korte stukken. Behalve de klim van 9 kilometer naar Bischofsgrün. Een e-bike is voor velen een prima oplossing.


  Zie de route op: www.mainradweg.com 

Het wordt steeds rustiger onderweg

Het is hier aanzienlijk rustiger op het fietspad. De intieme Markt van Burgkunstadt lijkt al eeuwen nauwelijks veranderd. Toch komen er geen hordes toeristen op af. De Marktkneipe is nog maar drie avonden in de week open. Op het jaarlijkse Volksfest is het plein echter vol mensen.

Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl kneipe
 • Een typische Kneipe...

Gaan we links of gaan we rechts? 

Pal voor Kulmbach staat we bij een waterkruispunt voor een dilemma. Vanaf links komt het water van de Weissen Main en rechts is het de Roten Main. Beide stromen vormen hier samen de Main, maar welke kiezen we? Er komt een compromis. We volgen de Witte Main naar de bron bij Bischofsgrün en gaan vandaar naar Bayreuth waar de Rode Main stroomt.

Ooit het sterkste bier ter wereld.

Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl koeien
 • Mooie plaatjes onderweg.

Alles over bier in Kulmbach 

We snuiven de geur van bier op. Ook Kulmbach is een brouwstad door de beroemde Kulmbacher brouwerij met onder andere EKU 28 bier. De 28 slaat op het stamwortgehalte en niet op het percentage alcohol. Lang was dit het sterkste bier ter wereld. Er zijn echter nu veel sterkere bieren op de markt, maar de Kulmbacher brouwerij stelt dat deze niet voldoen aan de criteria van de Duitse Rheinheitsgebot. Er is zelf een 'bier' van meer dan 50% alcohol op de markt, maar kenners vinden dat 'geen bier maar gedestilleerd'. 
Ook Kulmbach heeft een heerlijke Altstadt. In het biermuseum komen we alles te weten over Kulmbacher bier.

Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl Kulmbach
 • In Kulmbach staat alles in het teken van bier.
Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl altstad Kulmbach
 • De Altstadt van Kulmbach mag er ook zijn.

De uitbundigheid voorbij

Voorbij Kulmbach resteert van de Weissen Main niet meer dan een smal stroompje. Alle uitbundigheid met wijnproeverijen, terrassen en muziek zijn verdwijnen. Weg zijn ook de kolossale barokkerken, de kloosters op de hellingen en de heiligbeelden op de bruggen. Sinds de reformatie is het noordoosten van het voor de rest zo dominant katholieke Beieren protestants. Ook de ingetogenheid heeft haar charmes.

Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl dorp
 • Toch fraaie dorpen onderweg...

Eten en drinken

 • Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl Bamberg

  Voor de inwendige mens wordt onderweg goed gezorgd. 
Langs de route is ruime keuze: van een eenvoudige kiosk met wat tafeltjes en stoeltjes tot de allure van een chique restaurant met terras. In Duitsland zijn de porties ruimer, de glazen groter, maar de prijzen lager. 

  Bij Schweinfurt hoort natuurlijk varkensvlees. Een specialiteit is de Schweinfurter Schlachtschüssel: 
Gekookt varkensvlees met stukjes brood, zuurkool en een saus met room. 
https://tourismus.schweinfurt.de/einfach-geniessen/schlachtschuessel/7441.Gebrauchsanleitung.html

  Bier 


  Het oostelijk deel van de Main staat bekend om de bieren. Iedere plaats van betekenis heeft wel een eigen brouwerij. Paradepaardje is Bamberg, met maar liefst 10 traditionele brouwerijen. 


  Bert’s top drie:


  Bamberger Rauchbier
 Door de mout langdurig te branden smaakt dit edele vocht naar gerookt spek. 
Bij Schenkerla proef je het traditionele recept. 

  

Maisel Weissbier in Bayreuth


  Al vier generaties brouwt de familie Maisel tarwebier: bieren van kristalhelder tot donker en van alcoholvrij tot zwaar. Hun paradepaardje is Bajuwarus: een Weizenbock met 7,5% alcohol. 
In en rond de oude brouwerij is nu Maisel Erlebnis Welt: een museum met groot proeflokaal en een riant terras. 


Klimmend door het woud

De uiteindelijke klim brengt ons in het Fichtelgebergte. Langs het smalle beekje dat nog altijd Weissen Main heet is het 9 kilometer. Het fietspad voert over een voormalige spoorbaan en gaat dus geleidelijk omhoog. Het wildstromende water door het uitgestrekte woud zorgt een denderend slotakkoord van ruim 500 kilometer langs de Main. Ons pad eindigt bij het voormalige station van Bischofsgrün. De bron zelf is helaas niet per fiets bereikbaar.

Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl spoorbaanfietspad
 • Fietsen op de voormalige spoorbaan.
Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl Obermain
 • Door het woud bij de Obermain.
Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl stationsgebouw
 • Het voormalige stationnetje.

Overnachten onderweg

 • Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl

  Er is een ruime keuze om onderweg te overnachten: in hotels, pensions, jeugdherbergen, natuurvriendenhuizen en campings. Vaak staan deze aangegeven langs de route. De fietsroute loopt zelfs over diverse campings. 


  Handig is de website Bett&Bike van de Duitse fietsersbond ADFC met fietsvriendelijke overnachtingmogelijkheden. Jouw fiets staat daar veilig en je kunt jouw accu opladen. 

  Wij sliepen in de volgende hotels:  Bamberg, Hotel Tandem.
 Mooi en kleinschalig hotel aan de Regnitz aan de rand van de oude stad. Alles is op loopafstand. Prettig dat de fiets midden in de stad veilig achter de deur op slot kan worden gestald. 


  Burgkunstadt, Hotel Drei Kronen. 
Keurig hotel net buiten het oude stadje. Bij mooi weer kun je buiten eten in de Biergarten. Zijn de weergoden minder gunstig gestemd, dan lonkt de romantische wintertuin.

  Bischofgrün, Hotel Puchtlers Deutscher Adler. 
Charmant hotel in een klassiek gebouw in het centrum van deze wintersportplaats. De kamers zijn echter modern en stijlvol ingericht. Na het fietsen kun je jouw spieren verwennen in een spa. 


  Bayreuth, Hotel Lohmühle. 
Dit hotel is in prachtige historische gebouwen midden in de stad en pal naast de Rode Main. Van binnen is echter alles aangepast aan de eisen van de huidige tijd. De ontvangst is vriendelijk. Ook hier is voor fietsen een veilige plek binnen. 


Het Bayreuth van Wagner! 

We krijgen echter nog een geweldige toegift. Voor een deel over een voormalige spoorbaan gaan we door het Fichtelgebergte naar Bayreuth. Fietswegwijzers wijzen ons weg. Bayreuth is de stad van de beroemde Festspiele, ooit opgezet door Richard Wagner. De componist kwam in 1871 naar Bayreuth, maar was niet tevreden over de mogelijkheden van het Markgräfliches Opernhaus met een overigens schitterende zaal in rococostijl vol tierelantijntjes.

Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl opernhaus Bayreuth
 • De prachtige zaal van het Opernhaus.

De Festspiele

Wagner besloot zelf een Festspielhaus te laten bouwen buiten de stad in het groen. Sindsdien vinden daar ieder zomer de Festspiele plaats. De bezoekers dragen steevast galakleding. Het evenement kende zwarte bladzijden tijdens de nazitijd, maar waar was dat niet in Duitsland.

Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl festspielhaus
 • Wagners Festspielhaus.

Waardig einde fietstocht

Andere markante gebouwen zijn het oude slot en het nieuwe slot. Bij het verkeersbureau halen we een speciale Wagner-wandeling en ontdekken we het aangename verblijfsklimaat. Midden in de stad komen we het gootje met de Roten Main tegen. Een waardig einde van onze fietstocht.

Nog meer lezen van Bert Sitters? 

Vind al zijn verhalen hier! 

Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl oude slot bayreuth
 • Het oude slot in Bayreuth.
Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl bayreuth
 • Bayreuth.

Info

 • Duitsland fietsen Main Radweg Bert Sitters RonReizen.nl fiets mee

  De fiets kan gemakkelijk mee in de trein naar Schweinfurt en terug vanaf Bayreuth. 
Je kunt de Nederlandse pagina’s van de treinplanner van de Deutsche Bahn gebruiken voor het zoeken van een reisroute met fiets. Vink aan: “fiets meenemen mogelijk” https://int.bahn.de/nl

  Voor de IC en de ICE moet je wel reserveren voor de fiets. Dit kan op grote stations in Duitsland en in Nederland bij: www.fiets-mee.nl, telefonisch bij NS-International of bij de buitenlandbalie op Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal, Arnhem Centraal of Schiphol.
 

  Op de perrons van Duitse stations staat aangegeven waar je met de fiets kunt instappen. 
Zorg dat je tijdig aanwezig bent. Neem ruim de tijd om over te stappen. 
In regionale treinen kan de fiets zonder reserveren mee. Vaak is er veel ruimte. Ook terug van Bayreuth naar Schweinfurt of Aschaffenburg kan de fiets probleemloos mee in regionale treinen. Dit geldt eveneens voor de talrijke stations langs de Main. Je kunt ook de auto in de buurt van Aschaffenburg of Schweinfurt parkeren en vanaf je eindpunt terug gaan met de trein richting auto. 


  Meer over Franken. www.frankentourismus.com

Meer over