De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Engeland fietsen door steden RonReizen

Engeland6 Britse steden op 2 wielen

Reizen op de fiets is een leuke, snelle en milieuvriendelijke manier om de grote steden van Groot-Brittannië te ontdekken, van het verkennen van iconische monumenten tot culturele juweeltjes. Of toekomstige bezoekers nu dromen van een fietstocht door Royal London, op een tandem door de dokken van Bristol rijden of door de sfeervolle straten van Edinburgh rollen, er liggen kilometers avonturen in het verschiet.

Op de fiets ontdek je een stad pas echt

Vandaag (3 juni) is het Wereldfietsdag! En de fiets is natuurlijk bij uitstek dé manier om steden te verkennen. Denk alleen al aan het wereldwijde succes van het Nederlandse Baja Bikes, dat overal in grote wereldsteden gegidste fietstochten organiseert. Hier geven we je enkele tochten, routes en tips compleet met alle linkjes om de steden van Groot-Brittannië op twee wielen te verkennen.

Engeland fietsen door steden RonReizen Londen
 • Engeland bekijken vanaf de fiets, hoe leuk is dat!

Londen: de fietsplace to be...

We  beginnen natuurlijk in Londen. Als het om begeleide fietstochten door deze wereldstad gaat, hebben bezoekers keuze te over. Naast het al eerder genoemde Baja Bikes, biedt Red Bike Tours naast een Discover London Tour met klassieke Raleigh fietsen, ook een privé tour optie, compleet met een persoonlijke gids voor de hele reis. Fat Tire Tours biedt gespecialiseerde routes rond Royal London, terwijl bezoekers die een andere kant van de hoofdstad willen ontdekken een Alternative London Fietstour door het bruisende East End kunnen nemen.

Voor een onafhankelijk avontuur op twee wielen kunnen bezoekers uitkijken naar een van de 11.500 Santander fietsen die op meer dan 750 locaties in heel Londen gestationeerd zijn. Een van de spannendste routes om te verkennen is het Theems Pad, waaronder het zes mijl lange traject van Battersea Park naar Tower Bridge. Dit grotendeels verkeersvrije pad stelt fietsers in staat belangrijke bezienswaardigheden als de Tower of London, de Houses of Parliament en St. Paul's Cathedral in je op te nemen.

Engeland fietsen door steden RonReizen Londen
 • In Londen worden de faciliteiten voor fietsers steeds meer uitgebreid.
Engeland fietsen door steden RonReizen Londen
 • De Santander-fietsen vind je door heel Londen.

Brighton: fietsen langs de kust

Rijd 55 mijl zuidwaarts naar het kustplaatsje Brighton, waar bezoekers overdag de bezienswaardigheden kunnen bekijken op een Brighton Grand Bike Tour van de Jolly Explorer, of kunnen genieten van een sfeervolle schemerervaring. Wie een spontaner avontuur wil, kan een cruiser-fiets in Californische stijl huren bij Brighton Beach Bikes, of van plan zijn de straten te verkennen op een BTN Bike, het fietsdeelsysteem van de stad.

Een tocht om naar uit te kijken is een stuk van 10 mijl van het National Cycle Network, dat het nabijgelegen dorp Rottingdean met Shoreham Port verbindt. Deze route, die de kustlijn omarmt, biedt een prachtig uitzicht op de klippen en passeert de levendige jachthaven van Brighton, de iconische West Pier en tal van traditionele strandhutjes. Voor een ervaring op gemiddeld niveau kunnen fietsers dromen van de 28 mijl lange lus van Preston Park naar Devil's Dyke, die een dosis van Sussex' beroemde glooiende heuvels oplevert.

Engeland fietsen door steden RonReizen Brighton
 • Ook Brighton kent een fijn fietsnetwerk.
Engeland fietsen door steden RonReizen Brighton
 • In de kustplaats kun je heerlijk langs het strand fietsen.

Fietsen door havens en van Bristol naar Bath

Fietsend naar het zuidwesten van Engeland is er in Bristol een hele reeks bezienswaardigheden op het zadel te zien. Hiertoe behoort Cycle the City, die zowel foodie avonturen als klassieke sightseeing aanbiedt, zodra de beperkingen dat toelaten.

Bezoekers die hun eigen route willen samenstellen kunnen naar Bristol Cycle Shack, vlakbij het treinstation Bristol Temple Meads, gaan voor probleemloze fietsverhuur, inclusief de mogelijkheid om een tandem te huren! Wie ervan droomt een van de meest geliefde gebieden van de stad te verkennen kan de Bristol Docks Cycle Loop volgen, met een iconisch uitzicht op de Clifton Suspension Bridge en de kathedraal van Bristol, en ook verschillende eetgelegenheden aan de haven. Fervente fietsers kunnen het 13 mijl lange Bristol & Bath Railway Path overwegen, een verkeersvrije route die de twee steden met elkaar verbindt. Als alternatief kunnen ze naar de kust gaan langs de 11 mijl lange route van Bristol naar Portishead, waarbij ze de grootsheid van Queen Square passeren en onder de beroemde hangbrug langs de Avon Gorge door reizen.

Engeland fietsen door steden RonReizen Bristol
 • Het Bristol Bathn Railway Path verbindt de twee steden geheel autovrij.

Comfortabel in Cardiff

Op korte afstand van Bristol ligt de Welshe hoofdstad Cardiff en Cardiff Bay, een gerevitaliseerde havenplaats met een levendige waterkant. Hier kunnen bezoekers genieten van een vier mijl lange rondwandeling naar de badplaats Penarth. Deze ontspannen route gaat over de Pont y Werin (De Volksbrug) en is verkeersvrij, maar adrenalinejunkies moeten letten op het wildwater raften dat onderweg mogelijk is in het Cardiff International White Water centrum!

Met Cardiff's stadsfietsplan, Nextbike, kunnen fietsers gemakkelijk trap- en elektrische fietsen huren via een app, terwijl toegankelijke fietsverhuur beschikbaar is in de Pedal Power centra in Bute Park of Cardiff Bay.

Engeland fietsen door steden RonReizen Cardiff
 • De Barrage in Cardiff Bay is populair bij fietsers en lopers.

Autovrij fietsen in Manchester

Op weg naar het noorden heeft Manchester plannen die fietsfans over de hele wereld zullen opwinden. Met een streefdatum voor de voltooiing in de winter van 2021, is Manchester bezig met de aanleg van het Bee Network, 55 mijl aan beschermde fiets- en wandelroutes door de stad. Fietsverhuur in Manchester is ook beschikbaar voor wie de stad op twee wielen wil doorkruisen.

Een van Manchester's meer gevestigde fietsroutes is de Ashton Canal Cycleway, die zes mijl verkeersvrij fietsen biedt tussen het stadscentrum en Ashton-under-Lyne. Dit pad langs het kanaal, dat begint bij Piccadilly Gardens, loopt langs het National Cycling Centre velodrome, het Etihad Stadium van Manchester City en het levende geschiedenis museum van Clayton Hall.

Engeland fietsen door steden RonReizen Manchester
 • De cycleways in Manchester zijn talrijk.
Engeland fietsen door steden RonReizen Manchester
 • Een van de attracties in Manchester: het National Cycle Centre.

Op de fiets onder een vulkaan!

Edinburgh Bike Tours heeft een reeks mogelijkheden voor wie ervan droomt de Schotse hoofdstad te verkennen. Dit omvat een ruim 30 km lang avontuur met historische gebouwen en verborgen paden, en een kortere tocht rond Holyrood Park, de Royal Mile en het Schotse Parlement.

Toekomstige bezoekers kunnen mountainbikes, racefietsen of elektrische fietsen huren bij het centrale Cycle Scotland, of op een Just Eat Cycle stappen, Edinburgh's fietsdeelsysteem. Eén droom-waardige fietsroute door de Schotse hoofdstad maakt deel uit van Route 1 van het National Cycle Network. De vier mijl lange route, die in de buurt van het treinstation Haymarket wordt opgepikt, voert door het iconische winkelgebied George Street en delen van Old Town, langs de Universiteit van Edinburgh en de vredige George Square Gardens. Daarna sluit de route aan op de tunnel van het Innocent Railway Path, die onder de uitgedoofde vulkaan, Arthur's Seat, doorgaat. Van daaruit kunnen fietsers verder naar Duddingston Loch, het enige natuurlijke zoetwater loch in Edinburgh, dat aan de zuidkant van Holyrood Park ligt.

Engeland fietsen door steden RonReizen Edinburgh
 • Natuurlijk bezoek je per fiets het nationaal monument in Edinburgh.

Info

 • Engeland fietsen door steden RonReizen Edinburgh

  Voor veel meer ideeën voor een heerlijke vakantie in Engeland ga dan naar de website van Visit Britain

Meer over