Tsjechië fietsen en wandelen RonReizen.nl

Tsjechië10.000 kilometer aan wandel- en fietspaden in Tsjechië

Tsjechië is door het uitgebreide wandel- en fietsnetwerk een fantastische bestemming voor een actieve vakantie. En dat merken ze daar, want steeds meer fiets- en wandelliefhebbers komen naar het land. De routes van Via Czechia (Stezka Českem) vertegenwoordigen een netwerk van zes lange afstandsroutes. De paden verbinden de uiterste punten van Tsjechië en leiden door bergen, steden en langs (historische) grenzen.

Net als in Duitsland kent het wandeltoerisme een lange geschiedenis in Tsjechië. Al sinds 1888 werden de eerste wandelpaden gecreeërd. Tegenwoordig is er ruim 40.000 km aan gemarkeerde wandelpaden. Fietsers kunnen tevens hun hart ophalen in het Centraal-Europese land. De huidige lengte aan fietspaden bedraagt ​​circa 44 duizend kilometer.

Tsjechië fietsen en wandelen RonReizen.nl

Zes routes à 10.000 kilometer

De Via Czechia-routes maken gebruik van deze aangegeven paden en zijn grondig in kaart gebracht. Er zijn in totaal 6 routes ontwikkeld voor wandelen, fietsen en zelfs langlaufen. Het netwerk omvat momenteel meer dan 10.000 kilometer aan routes. 

Tsjechië fietsen en wandelen RonReizen.nl

De zes routes van Via Czechia

 •Northern Trail (Severní stezka)

 •South Trail (Jižní stezka)

 •Central Trail (Centrální stezka)

 •Path through the Mediterranean (Stezka středozemím)

 •Silesian Trail (Stezka Slezskem)

 •Bohemian-Moravian Trail ( Českomoravská stezka) 

Tsjechië fietsen en wandelen RonReizen.nl

De langste...

De noordelijke route is niet alleen de langste route van de Via Tsjechië, maar ook de langste langeafstandsroute van heel Tsjechië. Het verbindt de meest westelijke en oostelijke punten van het land en loopt voornamelijk door de noordelijke grensbergen. De Northern Trail voert door 18 bergketens, waaronder het IJzergebergte, Reuzengebergte, Adelaarsgebergte en de bergen van Jeseník. De wandeletappe meet ruim 1000 km. Op de fiets kun je de route ook volgen, deze is 1140 km.

Tsjechië fietsen en wandelen RonReizen.nl

Door nationale parken

Deze etappe van de Via Czechia volgt de zuidelijke grens van Tsjechië. Zowel te voet als met de fiets bedraagt de afstand ongeveer 1000 km. Tijdens de tocht kom je door twee nationale parken: Boheemse Woud en Podyjí. De fietsroute volgt grotendeels de IJzeren Gordijnroute, die aangegeven wordt als Eurovelo 13.

Tsjechië fietsen en wandelen RonReizen.nl

Door het midden

Zoals de naam aangeeft gaat de Central Trail door het midden van Tsjechië. De route loopt door verschillende centrale punten van het land. Het begint vlakbij het kuuroord Františkovy Lázně en eindigt in de buurt van het drielandenpunt van Tsjechië, Polen en Slowakije. Voor wandelaars en fietsers zijn er aparte routes ontwikkeld. Beiden routes zijn ruim 1000 km. De etappes komen niet door Praag en Brno, de twee grootste steden van het land, maar beiden steden zijn met een kleine omweg goed te bereiken.  

Tsjechië fietsen en wandelen RonReizen.nl

Ook via het water

Tsjechië bestaat uit de regio's Bohemen, Moravië en Silezië. Deze route verbindt de noordelijkste en zuidelijkste punten van Bohemen. Het brengt je langs veel pittoreske steden zoals Praag, Mělník, Tábor en Český Krumlov. Het pad is ongeveer 550 km. Een interessant alternatief is om gedeeltes met de boot te doen. Tussen Tábor en Týn nad Vltava kun je over de Lužnice varen en ook is het mogelijk gedeeltes van de Moldau, zoals van Vyšší Brod naar České Budějovice, per kano af te leggen.

Tsjechië fietsen en wandelen RonReizen.nl

Door Silezië

De Silesian Trail verbindt de uiterste punten van de regio Silezië met elkaar en voert langs de Tsjechisch-Poolse grens. Net als alle andere routes van de Via Czechia kan deze ook met de fiets worden afgelegd, deze meet 388 km.

Tsjechië fietsen en wandelen RonReizen.nl

De kortste route

De Boheems-Moravische route loopt langs de historische grens van Bohemen en Moravië, die voor het eerst werd aangelegd in de 12e eeuw. De route volgt de landgrens zoals vastgelegd in het midden van de 19e eeuw en van kracht was voor ongeveer 100 jaar tot 31 december 1948. De route verbindt twee driegrenspunten – in het noorden is het de driegrens van Bohemen, Moravië en Polen. In het zuiden is het de drievoudige grens van Bohemen, Moravië en Oostenrijk nabij Slavonice. De Bohemian-Moravian Trail is de kortste route van de Via Czechia en meet zo’n 350 km.

Tsjechië fietsen en wandelen RonReizen.nl

Info

  • Voor alle routes kun je uitgebreide kaarten vinden op deze website

    Nog veel meer over Tsjechië en je vakantie daar vind je op de officiële website van het toeristenbureau. 

Meer over