Over films en food...

NederlandOver films en food...

Nu op reis gaan voorlopig geen optie meer is en we door het coronavirus aan huis gekluisterd zijn, zoeken we naar allerlei mogelijkheden om ons thuis te vermaken. Hier geven we je tips over films waar populaire bestemmingen in voorkomen en de bijbehorende recepten! Want ook je smaakpapillen en ruikorgaan kunnen je in luttele seconden duurzaam verplaatsen naar een vakantiebestemming of exotisch oord.

Wie niet van de drukte van Ibiza houdt, zal zich op het eiland Formentera thuisvoelen. Het kleine eiland met de azuurblauwe zee en witte stranden is een oase van rust in vergelijking met het drukke Ibiza. Wil je even wegzwijmelen met deze idyllische bestemming, kijk dan naar de Spaanse film ‘Lucía y el sexo’ uit 2001 van regisseur Julio Médem of naar ‘Formentera Lady’ van Pau Durà uit 2018. Een zeer karakteristiek gerecht van het eiland is de boerensalade ‘Ensalada Payesa’. Voor recepten en meer klik hier.

Formentera - RonReizen
 • Helder blauw water en witte dunbevolkte strandjes, dat is Formentera.

Corona-vrij naar Düsseldorf

Met een enorm aanbod aan musea, galerieën, winkels, architectuur, fietspaden, parken en een levendige uitgaanswijken is Düsseldorf zeker een aantrekkelijke dichtbij-stedentrip. De spannende Netflix-serie ‘Paranoid’ uit 2016 speelt zich grotendeels af in Düsseldorf en de stad figureert ook in de film ‘Cloud Atlas’ van regisseur Tom Tykwer uit 2012 met Halle Berry en Tom Hanks. Veel detectives van de Düsseldorfse schrijver Horst Eckert spelen in zijn stad. Een typisch lokaal gerecht proeven? Zet dan je tanden in een ‘Rheinischer Sauerbraten’, een stoofpotgerecht van rundvlees. Klik hier hoe het gerecht te bereiden.

Tom Hanks - RonReizen
 • Tom Hanks speelde in Cloud Atlas dat zich in Düsseldorf afspeelde.

Slovenië als filmdecor...

In de actiefilm ‘Death Train’ – ook bekend onder de naam Detonator – uit 1993 speelt Pierce Brosnan in de hoofdrol en de rolprent is geregisseerd door David Jackson. Gefilmd werd er in Slovenië en Kroatië. De ‘Kronieken van Narnia: Prins Caspian’ is een film uit 2008 onder regie van Andrew Adamson. Deze Disney-film is deels geschoten in de Soca-vallei waar de Soca-rivier met prachtig helder water doorheen stroomt. Zoetekauwen likken hun vingers af bij ‘potica’; het populairste gebakje in Slovenië met onder meer walnoten. Klik hier voor een recept.

Soca rivier - RonReizen
 • De mooie Soca-rivier meandert zich door de gelijknamige vallei in Slovenië.
Potica - RonReizen
 • Bij potica likken de Slovenen hun vingers af...

Prachtig Finland

Een mooie natuurfilm is ‘Aïlo het dappere rendier’ van regiseur Guillaume Maidatchevsky waar een baby-rendier door het landschap van Lapland gevolgd wordt. De winter- en landschap-scenes van David Lean’s klassieker ‘Doctor Zhivago’ zijn geschoten in Joensuu in Finland en Helsinki werd onder meer als filmset gebruikt in Warren Beatty’s Reds en Michael Apteds thriller ‘Gorky Park’ uit 1983. Klik hier voor meer info over Finse gerechten.

  Centraal-Amerika in het spotlicht

  Ook veel grote filmproducties en internationale series zijn opgenomen in Centaal-Amerikaanse landen. Omdat ook de meeste landen vanwege het coronavirus daar op slot zijn, moeten we het doen met de volgende producties. De Spaanse Netflix-serie 'La Casa de Papel' is deels opgenomen in Panama en wel op de mooie San Blas-eilandenarchipel, ook bekend onder de naam Guna Yala.

  Een klassieker van Steven Spielberg – de dinorsaurus film 'Jurassic Park'  (1993) speelt gedeeltelijk op een fictief eiland dat in het boek van Michael Crichton Isla Nubar genoemd wordt. In werkelijkheid vonden deze opnamen plaats op het onbewoonde eiland Isla del Coco ten west van Costa Rica. De Amerikaanse sciencefiction film ‘After Earth’ van James Lassiter met in de hoofdrol Will Smith is deels opgenomen in het dorpje La Fortuna en de Arenal-vulkaan, gelegen in de jungle van Costa Rica.

  Wie heeft het niet gezien? De trilogie van ‘The Godfather’ van Francis Ford Coppola. Deel twee is gedeeltelijk in de Dominicaanse Republiek opgenomen. Omdat het origineel zich in Cuba afspeelt, maar dat voor een Amerikaans productieteam niet toegankelijk was werd uitgeweken naar Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek en in 1990 in de UNESCO Werelderfgoedlijst opgenomen. Het eiland was ook de filmlocatie voor ‘Fast & Furious 4’.

  Guatemala schittert in films als ‘The New Adventures of Tarzan’ (1935 – Edward Kull) en de provincie Izabal fungeert als filmset voor ‘Terminator: Dark Fate’ (2019 – Tim Miller).

  De tropische eilandengroep Roatán voor de kust van Honduras zijn net een ansichtkaart en dat is wellicht de reden geweest voor de regisseur Juan Carlos Franconi van ‘Un lugar en el Caribe’ om dit stukje paradijs op aarde te benutten om scenes op te nemen.

  Guna Yala - RonReizen
  • Op Guna Yala werd een deel van Casa de Papell opgenomen...
  Vulkaan - RonReizen
  • Zicht op de Arenal-vulkaan in Costa Rica.
  Guatemala - RonReizen
  • Guatemala is een groot filmdecor...
  Honduras - RonReizen
  • Mooie strandjes in Honduras...
  Meer over