Glimlach

Zuid-AfrikaZuid-Afrika: langs Kaapstad, wijnlanden en Tuinroute

Zuid-Afrika is niet alleen een geweldig fascinerend en veelzijdig vakantieland, het is bovendien groot. Om een indruk te geven: de afstand van Kaapstad naar Johannesburg is vergelijkbaar met die van Amsterdam naar Rome. En dan ligt het Krugerpark nog weer 500 kilometer verder dan Johannesburg. Een vakantie naar Zuid-Afrika plannen betekent dus: keuzes maken!

Zuid-Afrika is bij uitstek een land voor individuele rondreizen. De infrastructuur is prima, er is veel te doen en zien onderweg, er is een keur aan prima accommodaties in alle soorten en maten. Medebepalend voor de keuze die je maakt bij het samenstellen van de reis is uiteraard de duur van de vakantie (heb je twee of drie weken de tijd), budget en eigen voorkeuren: ga je primair voor wildlife (Big Five) of ga je voor een stad als Kaapstad, de wijnlanden en de Tuinroute.

Ron(d)reis vol hoogtepunten

Wie drie weken gaat kan ‘alles’ doen – en kan daarna nog vele vakanties terugkeren om andere, minder bekende gebieden te ontdekken. In drie weken tijd is het prima mogelijk om een reis met hoogtepunten samen te stellen. Maar pas op. Daarna ben je vermoedelijk zo verliefd op het land dat je terug wilt. En nog een keer. Er zijn weinig landen met zoveel terugkerende toeristen als Zuid-Afrika.

Glimlach
 • De glimlach van Zuid-Afrika!

Wat zit er in zo’n hoogtepuntenreis? Om het wat makkelijker te maken knippen we de reis in twee stukken. Eerst behandelen we hier een zuidelijke tour. Die prima te combineren is met het noorden, waarover je hier alles kunt lezen.

Kaapstad


Kaapstad is een prima en logisch begin van de reis. Het is een heerlijke stad om rond te lopen. Het is zowel Afrikaans als mediterraan, de bars en restaurants aan Kloof Street en Long Street zijn gezellig, V&A Waterfront is het toeristische hart, met veel terrassen (wel wat duurder). Natuurlijk gaan veel mensen naar Robben Island (druk) waar Nelson Mandela gevangen werd gehouden en naar badplaats Camps Bay, 7 kilometer verderop. Daar  geniet je van mooie zonsondergangen, met een cocktail of glas wijn in de hand. Of maak een tour met de Hop On Hop Off: toeristisch, maar de beste manier om een goede eerste indruk te krijgen van de stad.

Tips!

 • Tip 1: ben je op zaterdag in Kaapstad, ga dan naar de Old Biscuit Mill Food market. Een kleurrijk, multicultureel geheel met muziek en vooral prachtig tentoongesteld eten.

 • Pinguins

  Tip 2: zorg ervoor dat je één dag de tijd hebt om een tocht te maken naar Kaap de Goede Hoop, met onderweg Simons Town (pinguïns), de mooie kustweg Chapmans Peak en leuke badplaatsen als Noordhoek en Houtbaai.

Ronnies Sex Shop is niet wat je denkt...

De wijnlanden


De beroemde wijngaarden van Stellenbosch en Franschhoek liggen slechts 50 kilometer van Kaapstad. Je kunt hier dus naartoe als dagtocht, maar dat is zonde. De echte sfeer proef je als je in een lodge op een wijnboerderij verblijft. Ga lekker wijn proeven op beroemde wijngaarden als Simonsig (heerlijk lunchen), Tokara (mooi uitzicht) en Boschendal (prachtig en typisch Zuid-Afrikaans landgoed). In Franschhoek kun je een dagtocht maken met de Wine Tram. In Stellenbosch is er een soortgelijke mogelijkheid met een Hop On Hop Off-busje.

Rons tipRons tip

Inderdaad, wat een heerlijk land is Zuid-Afrika toch. En zeker de wijnroutes zijn geweldig om te rijden en al die mooie wijnhuizen te bezoeken. Ga eens ‘picknick lunchen’ bij Vergelegen. In de ‘mand’ zit onder meer ambachtelijk brood met boerenboter met truffel, huisgemaakte eendenlever paté met port, chili tomatenchutney, zalm met geroosterde bietjes en nog heel wat meer. En Vergelegen wijn natuurlijk. Of ga lunchen op het terras met het mooiste uitzicht van de streek:  Delaire Graff. Zeer smakelijk en reserveren sterk aanbevolen (het is ook wat duurder).

Constantia
 • Een lekker wijntje proeven? Dat kan o.a. bij Constantia.

Hermanus
, Zuid-Afrika

Je kunt het een beetje laten afhangen van het seizoen (alleen in het najaar zijn er walvissen), maar in veel gevallen moet dit stadje deel uitmaken van je rondreis. Zeker als er walvissen zijn, maar ook anders is het een gezellig en mooi gelegen kustplaats, met bovendien aangrenzend een (te) onbekend wijngebied. 
Tip: is het walvisseizoen? Boek je ‘walvis cruise’ van tevoren. Je komt nooit meer dichterbij.

Zeedieren
 • Zeedieren spotten tijdens je Tuinroute.

Ronnie's Sexshop

Het is een stukje rijden naar Oudtshoorn(dus je kunt nog een overnachting inlassen), maar evengoed prima te doen op één dag. Missen moet je Oudtshoorn, een struisvogelstadje, in elk geval niet. Niet vanwege het plaatsje zelf, dat is niet zo heel bijzonder. Maar wel vanwege de prachtige route er naar toe, door de Kleine Karoo. De oude hoofdweg, R62, is nu een rustige, slingerende route door een landschap met ruige vlaktes, grauwe bergen op de achtergrond, van links naar rechts en van hoog naar laag. Stop bij Ronnie’s Sexshop (niet wat je denkt!) en drink verderop een glaasje port in het porthoofdstadje Calitzdorp. Geniet hier vooral van de reis, die belangrijker is dan de bestemming.

Tips!

 • Tip 1: ga in Oudtshoorn een keer lunchen of dineren in Jemina’s. Lokaal, leuk, lekker.

 • Tip 2: blijf je hier een dag, maak dan een tocht over de Swartbergpas naar het leuke plaatsje Prince Albert, aan de andere kant van Swartbergen.

Rijd de Tuinroute


Dan is het tijd voor de Tuinroute, die begint bij Mossel Bay en doorloopt tot voorbij Tsitsikamma. Er zijn hier veel plaatsen waar het leuk is om te verblijven: Knysna, aan de lagune, is een topper, Plettenberg Bay een meer mondaine badplaats. Een geheimtip is ‘slowtown’ Segdefield en Wildernis ligt tussen ruige stranden en een mooie natuurgebied. De Tuinroute is ook hét domein voor de golfers. Maar uiteraard ook voor de natuurliefhebbers, die in Tsitsikamma National Park hun hart kunnen ophalen.

Tips!

 • Tip 1: ga met (grotere) kinderen kanoën of raften in Tsitsikamma.

 • Tip 2: boek een bezoek aan het township in Knysna. Mét maaltijd. Leerzaam. Bijzonder.

Wildparken
 Zuid-Afrika

Deze route wordt veelal afgesloten met een bezoek aan Addo Elephant Park. Je rijdt eerst een stuk langs de kust en langs Port Elizabeth naar Addo. Hier leven zo’n 800 olifanten, ooit bijna uitgeroeid, nu een lust voor het oog. Je komt in Addo gemakkelijk hele kuddes olifanten tegen, vooral bij de drinkplaatsen, waar ze ook naar hartelust spelen en spuiten. In Addo leven ook de andere ‘leden’ van de Big Five, maar bijvoorbeeld het luipaard laat zich hier minder goed spotten.

Tips!

 • Tip 1: je kunt met de eigen auto door het park rijden of een game drive boeken van het park zelf (volle bus, niet doen). Beter is een privé game drive te boeken bij je accommodatie, veelal net buiten het park. In veel gevallen hebben die eigen rangers en safariwagens. Veel leerzamer.

 • Tip 2: het is veel minder bekend, maar in en om Port Elizabeth maar ook op andere plekken aan de Tuinroute zijn private game reserves waar de Big Five in het wild leeft. Ze zijn aantrekkelijk qua landschap, accommodaties en game drives. Denk aan Botlierskop (bij Mosselbaai) of Sanbona (slechts 2,5 uur van Kaapstad), maar er zijn er nog flink wat meer. Sibuya, vlakbij Port Elizabeth, is vooral erg leuk met ook jongere kinderen.

Kijk hier voor een overzicht van wildparken die vooral leuk zijn om met kinderen te bezoeken.


Door naar het noorden? Kijk dan hier.

Meer over