Botanische tuin

5 x botanische tuinen tijdens een citytrip

Een botanische tuin is een bron van kennis voor onderzoek naar de wonderbaarlijke veelzijdigheid van planten verspreid over de hele wereld. Ons gaat het meer om de recreatieve functie van de tuinen. Want tijdens een citytrip is een botanische tuin een welkome afwisseling om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

De Royal Botanic Gardens in Kew, Londen

Weinig mensen bezoeken de Royal Botanic Gardens in Kew tijdens hun citytrip naar Londen. Maar als je het in je schema kunt krijgen, doen! Het is namelijk met zo’n 50.000 verschillende plantensoorten een van de belangrijkste botanische tuinen ter wereld. Ja, de Engelse landschapsstijl speelt een hoofdrol, maar er zijn ook veel andere tuinen aangelegd, zoals een alpentuin en een Japanse tuin. staat zelfs een palmenkas en een pagode (een toren die je in Azië veel in tempels ziet) van tien verdiepingen. Bezoek vooral ook de Princess of Wales Conservatory met tien verschillende klimaatzones, van woestijn tot tropisch. Ook leuk: de Xstrata Treetop Walkway, achttien meter boven de grond. De botanische tuin is in 1759 aangelegd op verzoek van prinses Augusta, de moeder van koning George III. In 2003 zette Unesco de tuin op de Werelderfgoedlijst vanwege de historische waarde. De tuin telt 132 hectare. Voor wie zijn wandelschoenen is vergeten: je kunt ook in de Kew Explorer stappen. De trolley rijdt rondjes door de tuinen.

Royal Botanic Garden, Londen
  • Royal Botanic Gardens is een van de belangrijkste botanische tuinen ter wereld.

Botanischer Garten Berlin, Berlijn

Met ‘slechts’ 22.000 plantensoorten verbleekt Botanischer Garten Berlin naast de Royal Botanic Gardens in Londen. Maar toch is dit de grootste botanische tuin op het vasteland van Europa. De tuin met grote broeikassen werd aangelegd tussen 1879 en 1910 om de planten uit Duitse kolonies te onderzoeken. Bijzonder: er is een grote tuin van 3.000 m2 waar mensen in een rolstoel en visueel gehandicapten vooral kunnen ruiken en voelen. De tropische kas uit 1907 is de grootste ter wereld. Er groeien zo’n 1.300 plantensoorten, waaronder de reuzenbamboe. Je kunt deelnemen aan een rondleiding en ook in de winter is de tuin interessant. Maak er een dagje van en bezoek ook het aangrenzende museum.

Lees ook:

Toine van Peperstraten: 'Ga alsjeblieft naar Berlijn'

Botanischer Garten Berlin, Berlijn
  • Botanischer Garten Berlin is de grootste botanische tuin van Europa.

Brooklyn Botanic Garden, New York

Heb je de behoefte om even te ontsnappen aan het hectische leven in Manhattan? Pak de metro naar Brooklyn en geniet van de rust in Brooklyn Botanic Garden. Neem de tijd, want je kunt je met gemak uren vermaken. De tuin stamt uit 1910 en werd aangelegd om het gebrek aan groen in de stad te compenseren. Heb je weinig tijd? Dan hier een paar must sees. De Shakespeare Garden is een typisch Engelse tuin, Lily Pool Terrace is een tropische tuin met honderd verschillende waterlelies en lotussen en de Japanse Hill-and-Pond tuin is met de vijver, bruggetjes, lantaarns en een poort een plaatje. Je kunt een rondleiding met maaltijd doen als je een mooi overzicht van de tuinen wilt hebben.

Lees ook:

Tip: Manhattanhenge, uniek moment tijdens citytrip New York

Brooklyn Botanic Garden, New York
  • Geniet van de rust in Brooklyn Botanic Garden.

Singapore Botanic Gardens, Singapore

Wat. Een. Rust. In hartje Singepore is Singapore Botanic Gardens een groene oase waar je de stad helemaal vergeet. De tuin is elke dag van 5 uur ’s ochtends tot middernacht open en bereikbaar met de metro. Bij binnenkomst heeft het meer weg van een stadspark dan van een botanische tuin. Daarom deze tip: neem een kleedje en wat lekkers mee en ga een middagje relaxen in het gras. In de zomer zijn er vaak optredens bij het Swan Lake.  Absoluut hoogtepunt is de National Orchid Garden. De orchidee is het nationale symbool van Singapore, dus aan orchideeën geen gebrek. Maar je kunt ook een wandeling door een heus regenwoud (midden in de stad?!) maken.

Singapore Botanic Gardens, Singapore
  • In Singapore Botanic Gardens vergeet je de stad helemaal!

Hortus Botanicus, Amsterdam

De Hortus in Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. De tuin werd in 1638 opgericht om artsen en apothekers op te leiden. In hartje Amsterdam kunnen we niet spreken over honderden hectare, maar de tuin en kassen bieden wel onderdag aan meer dan 4.000 plantensoorten uit zeven verschillende klimaten. De vlinderkas en de bijzondere Victoria waterlelie zijn aanraders. Alhoewel je voor de Victoria waterlelie goed moet plannen; de bloem gaat open tijdens de schemering en bloeit slechts twee nachten… En als je dan toch aan het plannen bent: in de zomer is er elke zondag live muziek. Sluit je bezoek af met een kop koffie of thee in het Hortuscafé in de monumentale Oranjerie!

Hortus Botanicus, Amsterdam
  • De Hortus in Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld.