Nederland Amsterdamse Waterleiding Duinen Sophie RonReizen Vos

NederlandWild spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Op safari in eigen land, kan dat? Ja, heel goed zelfs! Tussen Zandvoort en Noordwijk ligt een prachtig natuurgebied, de Amsterdamse Waterleidingduinen. De kans dat je hier reeën en damherten tegenkomt is 100%. En met een beetje geluk zie je ook vossen, boommarters, ijsvogels en vele soorten libellen en vlinders.

In de Amsterdamse Waterleidingduinen wordt twee derde van het drinkwater van Amsterdam voorgezuiverd. Dat gebeurt als sinds 1853 en daarmee is dit het oudste waterwingebied van ons land. Tegenwoordig zuivert Waternet jaarlijks maar liefst 70 miljoen m3 water. Daarnaast beheren zij het gebied en zorgen ervoor dat waterwinning, natuur en recreatie op een goede manier samenvalt. En met succes!

Nederland Amsterdamse Waterleiding Duinen Sophie RonReizen landschap
 • Het duinlandschap is enorm gevarieerd.

Populair uitje

Het natuurgebied is een van de best bezochte attracties van Nederland. Jaarlijks trekt het rond een miljoen bezoekers. Gek genoeg merk je daar niet veel van als je er bent. Ja, de parkeerplaats staat vol, maar als je een kilometer loopt heb je de natuur voor jezelf. Misschien komt dat doordat dit gebied een van de grootste aaneengesloten wandelgebieden is van ons land. Het is maar liefst 3.400 hectare groot, dat is ongeveer 5 km breed en 10 km lang. Een walhalla voor rustzoekers, wandelaars en natuurliefhebbers. 

Nederland Amsterdamse Waterleiding Duinen Sophie RonReizen landschap
 • De Amsterdamse Waterleiding Duinen is een van de grootste wandelgebieden van ons land.

Lekker verdwalen

Je kunt het gebied via een aantal ingangen naar binnen. De bekendste zijn Panneland, De Oase, De Duinrand en De Zilk. Vanaf deze punten starten verschillende korte en lange wandelroutes. Het gebied is uitgestrekt en heel divers met bos, duinen en veel water in de vorm van irrigatiekanalen. Houd jij niet zo van de gebaande paden? Goed nieuws, want in de Amsterdamse Waterleidingduinen mag je vrij struinen. Echt doen! Ga je neus achterna, verdwaal een beetje, spot heel veel dieren en verwonder je over de schoonheid van het gebied.

Nederland Amsterdamse Waterleiding Duinen Sophie RonReizen herten
 • Ga je neus achterna en spot heel veel dieren...
Rons tipRons tip

Vergeet niet je verrekijker mee te nemen. Dan kun je net wat beter wild spotten en die mooie ijsvogel van dichtbij bekijken.

Raak jij ook verslingerd aan dit gebied? Koop dan een jaarkaart van slechts € 10,-. Dan mag je elke dag van jaar wandelen tussen de damherten.

2500 damherten

In de Amsterdamse Waterleidingduinen leven zo’n 2.500 damherten (maart 2020). Dat je er eentje tegenkomt is dus vrij zeker. De mannetjes met hun imposante geweien en hun 1.70 meter hoogte zijn behoorlijk indrukwekkend. In het najaar proberen ze indruk te maken op de vrouwtjes door luidruchtig te burlen. De dieren zijn redelijk gewend aan mensen waardoor je ze goed kunt fotograferen. Ze eten weliswaar niet uit je hand, maar met een goede camera en lens kun je ze vrij goed van dichtbij fotograferen. De reeën zijn iets schuwer, maar laten zich ook zeker portretteren. 

Sluwe vos

Een vos in het wild zien, is natuurlijk een geweldige ervaring. Helaas laten deze schuwe beestjes zich niet zo gemakkelijk spotten. Het is vooral een kwestie van goed kijken, je tijd nemen en geluk hebben. In principe kun je ze in de Amsterdamse Waterleidingduinen overal tegenkomen. Je moet wel goed opletten, want ze zijn ook zo weer verdwenen. Sommige mensen voeren de vossen om zo een perfect plaatje te schieten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en ook best gevaarlijk. Vossen hebben scherpe tanden! 

Nederland Amsterdamse Waterleiding Duinen Sophie RonReizen vos
 • Ook vossen kruisen je pad...
Nederland Amsterdamse Waterleiding Duinen Sophie RonReizen vos
 • Er zijn mensen die de vosjes voeren. Foei!

Meer groot en klein wild

Behalve deze publiekstrekkers valt er nog heel veel ander groot en klein wild te spotten zoals ijsvogels, vleermuizen, hagedissen, heel veel soorten libellen, vlinders en vogeltjes, maar ook boommarters en roofvogels. Misschien geen big five, maar genoeg wild voor een safari-gevoel! Kortom: de Amsterdamse Waterleiding Duinen is een fantastisch uitje en heerlijk wandelavontuur zo maar 'om de hoek' in ons eigen land. 

Goed om te weten!

 • Nederland Amsterdamse Waterleiding Duinen Sophie RonReizen landschap

  Een toegangskaartje kost € 1,50. Koop je kaartje online op awd.waternet.nl of bij een van de kaartautomaten op de parkeerplaats. Het gebied is dagelijks open van zonsopkomst tot zonsondergang. 

  
Ingangen
: De Duinrand (Zandvoort), Oase (Vogelenzang) en Panneland (Vogelenzang) en De Zilk. Bij de eerste drie is horeca aanwezig. 

  
Parkeren kost € 2,00 voor een hele dag. 

  Honden zijn niet toegestaan

  Wandelwagens, rolstoelen: 
Vanaf de hoofdingangen start een aantal wandelroutes over verharde paden. Fietsen is niet toegestaan.

  Meer informatie
: awd.waternet.nl

Meer over