Oostenrijk Culinaire Jacobsweg RonReizen Harmke Kraak

OostenrijkWandelen en smullen op de Culinaire Jacobsweg

We kunnen weer op reis! Harmke ging naar Oostenrijk voor de Culinaire Jacobsweg. Bij dit jaarlijkse evenement in de bergen rondom het dal Paznaun-Ischgl in Tirol gaan wandelen en lekker eten hand in hand.

Yes! Mijn eerste persreis na de lockdown is een feit! Ik mag mee naar Oostenrijk voor de aftrap van de Culinaire Jacobsweg, oftewel Kulinarischer Jakobsweg. Samen met een aantal collega-reisbloggers sta ik ’s morgens - met mondkapje - op Schiphol. De rijen zijn verrassend lang, goed nieuws dus voor de reisbranche. We vliegen met Swiss Air naar Zürich. Vanaf daar is het 3 uur rijden over goede wegen naar Ischgl. Op Innsbruck vliegen kan ook. Met de auto is het eveneens prima te doen: in 10 uur ben je op je bestemming.

Oostenrijk Culinaire Jacobsweg RonReizen Harmke Kraak mondkapje
 • Mondkapje verplicht!

De mondkapjes wennen

De stewards en stewardessen van Swiss Air dragen, net als wij passagiers, netjes een mondkapje maar rijden vrolijk hun trolleys door het gangpad. Taxibusjes halen ons op in Zürich. Eenmaal in de taxi moet het mondkapje opnieuw op, maar het went snel. We gaan op weg naar eindbestemming Ischgl, een chic Oostenrijks dorp. Alpenhotel Ischglerhof heet ons hier welkom. Dit sfeervolle moderne viersterrenhotel hangt vol met foto’s van beroemde gasten die Ischgl aandeden: Tina Turner, Elton John, Jon Bon Jovi...

Oostenrijk Culinaire Jacobsweg RonReizen Harmke Kraak Ischgl
 • Ischgl, ook in de zomer een sfeervol Oostenrijks dorp.
Oostenrijk Culinaire Jacobsweg RonReizen Harmke Kraak Alpenhotel Ischglerhof
 • Alpenhotel Ischglerhof, een fijne plek om te logeren.

Kruidige gentiaan

We brengen al meteen na aankomst een bezoekje aan Galtür, een dorp in de buurt van Ischgl. De taxibus houdt halt op een groene Teletubbieshelling met een perk met gentiaan. Dit geelbloeiende kruid is het bitterste kruid ter wereld en vindt zijn toepassing in de keuken, vertelt gentiaankweker Hermann Lorenz. “We maken er ook schnaps van”, lacht hij. We krijgen een glaasje van het spul aangereikt. Het ruikt verrassend kruidig, al wordt de geur overstemd door de mestlucht die vandaag op deze liefelijke bergweide hangt.

Oostenrijk Culinaire Jacobsweg RonReizen Harmke Kraak Gentiaan
 • Gentiaan, het bitterste kruid ter wereld.
Oostenrijk Culinaire Jacobsweg RonReizen Harmke Kraak kweker
 • Kweker Hermann Lorenz tussen zijn gele goud...

Kaasmaken als hobby

We ‘huppelen’ over de weide naar Hotel Almhof. Erachter zit een kaasmakerij, hobby van de familie Huber die het hotel runt. Hermann Huber heet de opperkaasmaker. Terwijl noodweer losbarst, spoeden we ons naar binnen, gewapend met mondkapje, haarnetje en plastic overschoenen. Hermann produceert tal van kazen: schimmelkaas, bergkaas, witte edelweisskaas, vernoemd naar het zeldzame witte bloempje, enzovoort. Hij vertelt er met veel passie over! En we mogen proeven. Jummie, jummie! Het zijn werkelijk topkazen!

Culinair in de bergen

Elke zomer van juli tot ver in september serveren vijf berghutten een gerecht van vijf internationale Michelinsterrenchefs. Tijdens deze twaalfde editie zijn er wegens de uitzonderlijke omstandigheden geen internationale chefs opgetrommeld, maar zwaaien lokale chefs de scepter. Wandelaars, mountainbikers en andere liefhebbers kunnen tot eind zomer de gerechten proeven. Wij zullen ons naar de Friedrichshafener-Hütte begeven, waar chef-kok Benjamin Parth van Hotel Yscla voor de gelegenheid aan het roer staat.

Oostenrijk Culinaire Jacobsweg RonReizen Harmke Kraak Friedrichshafener-Hütte
 • De Friedrichshafener-Hütte hoog in de bergen.
Oostenrijk Culinaire Jacobsweg RonReizen Harmke Kraak alle chefs verzamelen...
 • De chefs verzamelen zich...

Stevige kost als aftrap

Het noodweer houdt aan, dus gaan we in plaats van lopend, meanderend in de taxibus de berg op. Friedrichshafener-Hütte ligt op ca. 2150 meter hoogte. We worden ontvangen door Benjamin Parth himself. Ook de andere vier chefs zijn present voor de aftrap van de Culinaire Jacobsweg, onder wie onze kaasmaker Hermann. Terwijl mannen in lederhosen muziek maken, zingen en jodelen proeven wij het eten: paddenstoelen met spek, gnocchi, kaasdumplings en andere stevige kost. Tja, normaal heb je al een flinke klim in de benen.

Oostenrijk Culinaire Jacobsweg RonReizen Harmke Kraak twee chefs
 • Benjamin Parth (l) en Martin SIeberer zijn er klaar voor!
Oostenrijk Culinaire Jacobsweg RonReizen Harmke Kraak gerecht
 • Bij de Culinaire Jacobsweg word je in de Alpenhutten op culinaire hoogstandjes getrakteerd.
Rons tipRons tip
In mijn 'vorige leven', als reis-redactiechef bij de Telegraaf, heb ik de allereerste Culinaire Jakobsweg mogen meemaken. Ik vond het een feestje en het liet me mijn liefde voor de bergen in de zomer herontdekken. Want wat is dat toch schitterend. Ik was overdonderd en ben ook al diverse keren teruggeweest. De winterbergen kunnen me inmiddels gestolen worden (oke, vloeken in de kerk, ik weet het); maar het is werkelijk betoverend in de zomer. En met dit jaarlijks terugkerende fenomeen van de Culinaire Jakobsweg kun je dan in eenvoudige berghutten de heerlijkste gerechten proeven op je wandeling. Een aanrader. 

Lopend terug

Het klaart op en dus kunnen we terug wèl met de benenwagen. We volgen eerst de brede paden, maar leuker is natuurlijk om de smalle wandelpaadjes te pakken, die stenig zijn en steil. Onderweg zien we alpenroosjes en genieten we van mistige vergezichten. Het is al met al een fikse tocht, al gaat het dan bergafwaarts. Mijn waterdichte snowboots zijn niet berekend op de steentjes en ik voel ze bij elke stap. Eigen schuld, dikke bult. Had ik maar bergschoenen moeten dragen. We zijn zo’n drie uur onderweg voor we terug zijn in Ischgl.

Oostenrijk Culinaire Jacobsweg RonReizen Harmke Kraak wandelen
 • De heerlijke bergwandeling terug is goed voor de spijsvertering...
Oostenrijk Culinaire Jacobsweg RonReizen Harmke Kraak uitzicht op dal
 • Fraaie uitzichten onderweg...

Acht gangen tot besluit

Ik strompel het hotel binnen en heb spijt dat ik geen massage heb gereserveerd bij de spa! Van de sauna en bubbelbaden genieten kan nog wel. Hotel Ischglerhof heeft werkelijk een fantastische spa, zo fantastisch dat ik de tijd vergeet en te laat aanschuif bij het officiële persdiner dat zich afspeelt in vijfsterrenhotel Trofana Royal pal aan de overkant. Topchef Martin Sieberer staat in de keuken. Hij schotelt ons een uitgelezen achtgangendiner voor, inclusief een betoverend dessert van frambozen en mini-meringues. Chapeau!

Info

Meer over