Bakoe, Azerbeidzjan

AzerbeidzjanDe 5 tofste toeristische trekpleisters van Azerbeidzjan

Het Formule 1-circus is in het weekend van 26 tot en met 28 april in Azerbeidzjan. De coureurs racen door de straten van Bakoe, de hoofdstad van de voormalige Sovjetstaat. Maar dat is niet de énige reden om plankgas die kant op te gaan.

Neem voor of na de finish vooral even de tijd voor deze 5 bezienswaardigheden.

TIP 1: De binnenstad van Bakoe

Icheri Sheker, de ommuurde historische binnenstad van Bakoe, veroverde een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De grootste attractie is de dertig meter hoge Maagdentoren. Volgens de middeleeuwse legende sprong hier lang geleden een prinses in zee, omdat ze van haar vader niet mocht trouwen met de arme jongen waarop ze tot over haar oren verliefd was. Vanaf de toren, op steenworp afstand van de Kaspische Zee, heb je een mooi uitzicht over de binnenstad en de haven.

Maagdentoren, Bakoe
  • De grootste attractie van Bakoe is de dertig meter hoge Maagdentoren.

TIP 2: Yanar Dağ

Ontdekkingsreiziger Marco Polo berichtte al over brandende aardgasbronnen in Azerbeidzjan. Yanar dağ, ‘brandende berg’, is zo’n wonderbaarlijk natuurverschijnsel. De bron – langs een kalksteenheuvel op het schiereiland Apsjeron – brandt al sinds de oudheid. Het vuur is zo’n tien meter breed en de vlammen kunnen tot drie meter hoog worden. Een bezoek brengen kan de hele dag door, maar na het vallen van de avond is het vuur het best zichtbaar en het spectaculairst.

Yanar Dağ, Azerbeidzjan
  • De bron, Yanar dağ, brandt al sinds de oudheid.

TIP 3: Rotstekeningen

In cultuurlandschap en Nationaal Park Gobustan komt de geschiedenis tot leven. Je vindt er ruim 6.000 rotstekeningen van tot maar liefst 12.000 jaar oud. Jagers-verzamelaars brachten ze waarschijnlijk aan. Destijds in hun grotten in een groene omgeving, maar tegenwoordig stuit je op een vulkanisch woestijnlandschap. Nieuwsgierig? Het museum op het terrein vertelt het hele verhaal.

Nationaal Park Gobustan, Azerbeidzjan
  • Het Nationaal Park Gobustan is een vulkanisch woestijnlandshap.

TIP 4: Moddervulkanen

Gobustan herbergt nog een must see: in de omgeving barst het van de moddervulkanen, die borrelen en soms spuiten met modder. Mud volcanoes komen op meer plekken in de wereld voor, maar met pak ‘m beet vierhonderd exemplaren heeft Azerbeidzjan ongeveer de helft in huis. Neem op je ontdekkingstocht een gids mee die bekend is in dit gebied en verwonder je met een gerust hart over dit buitengewone fenomeen.

Moddervulkaan in Gobustan
  • In de omgeving van Gobustan barst het van de moddervulkanen.

TIP 5: Sheki

Een van de oudste steden van Azerbeidzjan, Sheki, ligt vlak bij de grens met Georgië. Bezoek het Sheki Museum en het fort en laat ook het achttiende-eeuwse zomerpaleis van de Khan niet links liggen. De fresco’s en glas-in-loodramen zijn prachtig.

De Khan, Sheki
  • Bezoek het achttiende eeuwse zomerpaleis van 'de Khan' in Sheki.
Meer over