Ijsberen spotten

Hier kun je ijsberen spotten

De ijsbeer is ‘hot’. Volgens wetenschappers is de King of the Arctic één van de dieren die nu al te maken hebben met het veranderende klimaat. In negatieve zin, want als het ijs smelt, wat gebeurt er dan met de ijsbeer? Dat maakt het imposante dier tegenwoordig het meest populair om te zien in het wild. Maar waar doe je dat?

Churchill, Canada

Churchill, een klein dorp in het noorden van Canada en het leefgebied van de Inuit, is onbetwist de bekendste en beste plek ter wereld om ijsberen te spotten. Het wordt niet voor niets de Polar Bear Capital of the World genoemd. Churchill ligt namelijk aan de Hudson Baai, waar in het najaar tientallen ijsberen samenkomen om te wachten tot het water dichtvriest en ze weer kunnen jagen op hun favoriete maal: zeehond.

Tot die tijd hebben ze weinig gegeten en zijn de dieren vaak opvallend mager. Ze laten zich eenvoudig spotten via speciale excursies in zogeheten toendra buggy’s, grote trucks op hoge wielen zodat de ijsberen nergens bij kunnen. Tijdens de migratie (oktober en november) worden in de nabije omgeving van Churchill soms wel honderden dieren bij elkaar gezien.

Ijsbeer in Churchill
  • In het najaar wachten ijsberen bij de Hudson Baai op hun maal: zeehond

Gevangenis

De ‘polar bear jail’ van Churchill is beroemd. Beren die overlast veroorzaken terwijl ze wachten op het dichtvriezen van het Hudson Baai, worden gevangen en in deze gevangenis gezet. Gebouw D-20, zoals het officieel heet, ligt op een voormalige militaire basis. Je kunt deze bezoeken, al zul je weinig zien, want de deuren blijven gesloten. Wel kun je je oor tegen de wand houden en ze horen. In Churchill en omgeving heb je wel altijd kans dat je ziet hoe een ijsbeer wordt gevangen en naar de gevangenis wordt gebracht.

Opmerkelijk is dat Churchill op dezelfde hoogtegraad als bijvoorbeeld Schotland ligt. Maar het water van de Hudson Baai wordt door de invloed van de Noordpool nooit warmer dan zo’n 3 graden, waardoor de baai als een immens koelmiddel werkt en hier voor een subarctisch klimaat zorgt. Ideaal voor de ijsbeer.

Gevangenis voor ijsberen
  • Beren die overlast veroorzaken, worden in de gevangenis gezet.

Spitsbergen

Ook Spitsbergen, de door Willem Barentsz in 1596 ontdekte eilandengroep in de Noordelijke IJszee en een van de laatste echte wildernissen in Europa, is een uitstekende locatie om ijsberen in hun natuurlijke leefomgeving te zien. Naar schatting leven er nog zo'n 3.000 exemplaren van het grootste landroofdier ter wereld. ‘Nog’, want volgens experts zal de ijsbeer nog deze eeuw uitsterven.


Ecotoerisme

Svalbard, oftewel Spitsbergen op z’n Noors, geldt voor veel wetenschappers als de graadmeter van de aarde, wanneer het gaat om het in kaart brengen van de uiteenlopende gevolgen van de klimaatverandering. Hier geen massa- maar wel ecotoerisme dat de hoognodige bewustwording creëert. Spitsbergen geldt dan ook als een unieke reisbestemming, die mede vanwege de ijsbeer een onvergetelijke indruk achterlaat.