Midden-Zweden: Västanåfallet

ZwedenDe verborgen schatten van midden-Zweden

Mijn goede vriend Oane woont in Zweden. In Kvissleby, nabij de stad Sundsvall aan de Botnische Golf. Precies in het midden van Zweden (Zuid-Norrland). Hij liet mij de schoonheid, natuur en cultuur van de streek zien, met zijn huis als ideale uitvalsbasis. Ik vertel je zijn geheimen!

We bezochten tijdens onze rondreis door hartje Zweden onder andere het water, onbewoonde eilandjes, oude vissersdorpjes en het midzomernachtfeest in Galtström. Ik was in het bijzonder verrast dat er op korte afstand van elkaar zoveel mooie plekken te bewonderen waren. Ik dacht: dit soort bezienswaardigheden zouden in Nederland hordes toeristen trekken. Maar hier in Zweden was het bij elke plek bijzonder rustig. Hoe is het mogelijk dat we de enige twee bezoekers waren bij een spectaculaire waterval? Misschien omdat het toeristisch seizoen in Zweden in juni nog op gang moet komen? Hoe dan ook: ik genoot met volle teugen van de rust.


Een paar hoogtepunten op een rij.


Klampenborg

Het graf van de oude bewoners van dit eilandje in de vorm van een stapel stenen op hoogte. Vanaf zee is het goed te zien om zeelieden (kooplieden) te laten weten dat hier mensen woonden. Maar ook zeerovers te waarschuwen.

Klampenborg
 • De gestapelde stenen zijn een waarschuwing voor zeerovers.

Lorudden

Dit oude vissersdorpje lijkt wel een openluchtmuseum. Het hele Zweedse dorp is opgetrokken uit roodbruin hout en elk huis heeft groene deuren en grijze daken. Aan de kust ligt een labyrint van stenen om boze (zee)geesten in de war te maken zodat ze de vissers met rust zouden laten.

Onbewoond eilandje Sandslan

Het eilandje Sandslan ligt in de rivier (älv, zoals ze het hier noemen) Ljungan, ter hoogte van Essvik (schiereiland) en Svartvik (vaste land). Het eiland heeft een strandje, bossen en een open, bemoste plek. Het ziet er prachtig uit, maar je kunt er alleen met de boot komen. Mazzel dat Oane een boot heeft!

Midden-zweden: Sandslan
 • De open, bemoste plek op het onbewoonde eiland Sandslan.
Rons tipRons tip
Naar Zweden in de zomer? Doe dan wat de Zweden doen: huur een zomerhuisje op het platteland. Er zijn er meer dan 600.000! De meeste zijn in het bezit van gezinnen die er hun vakanties of weekendjes vieren met vrienden en familie. Maar er worden er ook heel veel verhuurd. Je zit op de mooiste plekjes midden in de prachtige natuur. 

Strandje bij Juniskär.

Juniskär is nog een oud vissersdorpje dichtbij Sundsvall. Maar inmiddels niet meer in bedrijf. ’s Ochtends lieten we daar de hond uit. Na de lunch reden we wat verder om andere mooie plaatsen te bezoeken.


FriluftsByns Toppstuga bijvoorbeeld. Via de brug Högakustenbron reden we die kant op. Je kunt er met de skikabelbaan naar de top waar je wordt getrakteerd op adembenemende uitzichten. We volgen het bordje ‘uitkijkpunt, 450 meter’. Makkelijk te doen, dachten we. Maar vergis je niet! Het is geen geplaveid weggetje. Je moet van rotsblok naar rotsblok springen, klimmen op een vaste ladder en weer naar beneden met een touwladder. Om vervolgens weer ‘gewoon’ van rotsblok naar rotsblok te klauteren. Over die 450 meter hebben we zo’n drie kwartier gedaan. Gelukkig werden we bij het uitzichtpunt flink beloond. Zeerovers gebruikten deze plek als bewakingspunt.

Västanåfallet

Vanaf Kvissleby zit je ongeveer 45 minuten in de auto om hier te komen: een van de mooiste watervallen van Zweden. Via rotsblokken en trappen kun je aan de rechterkant naar boven klimmen. Bovenaan steek je de waterval over en dan kun je aan de andere kant weer afdalen. In één woord: schitterend.

Eilandjes ontdekken in de Botnische Golf

We zijn er diverse keren op uit gegaan met de boot. Op de bonnefooi. Lekker s’ avonds ergens aanleggen om van de zon te genieten die niet ondergaat. Laat in de avond nog barbecueën en op de boot slapen. Dan ’s ochtends de hengel uitwerpen. In de monding van de zee heb je geen viskaart nodig in Zweden. In de rivier is een viskaart wel verplicht. Neem geen risico, want de boetes voor illegaal vissen zijn torenhoog. Bovendien wordt al je visgerei in beslag genomen.

Spikarna

Dit monumentale visserdorpje heeft een prachtige baai. Toen we bij een viswinkel een rij klanten tot ver buiten de toegangsdeur zagen staan, dachten we: hier kopen we onze vis voor het Midsommer feest!

Midsommer in Galtström

Op de vrijdag na 21 juni wordt hier de nationale feestdag Midsommer uitbundig gevierd. Complete families komen vanuit de hele streek komen met koelboxen, kleden en picknickmanden naar Galström om met elkaar de zomer te vieren. De meiboom wordt opgezet, meisjes dragen bloemenkransen in het haar en iedereen danst en zingt onder begeleiding van locals in klederdracht rond de meibomen.


Het is niet zo gek dat Midsommer in Zweden zo uitbundig wordt gevierd. De gure winter duurt in deze streek erg lang, dus de Zweden zijn uitzinnig blij dat de zomer in aantocht is. Dat is ’s avonds goed te merken; de gemiddelde ingetogen Zweed wordt behoorlijk vrolijk als je er wat alcohol in gooit.


Döda fallet

De waterval des doods. In 1796 regelde de koopman Magnus Huss, ook wel Vildhussen (Wilde Huss) genoemd, een houten dam om een 38 meter hoge waterval. Toen de dam brak verlegde de rivier zich verderop met als gevolg een dode vallei. Daar staan we nu. Het lijkt wel alsof een reus stapels rotsblokken in de vallei heeft gegooid, alsof het knikkers waren.

Sundsvall

Een stenen stad. Met een reden. Eind negentiende eeuw is de oude houten stad volledig afgebrand. In de buitenwijk staat een oude vervallen trein, onbewaakt en bedekt met graffiti. Wat het doel van het stadsbestuur met deze vervallen trein is, weten we niet. Maar voor ons is het wel leuk, want de deuren zijn open en wij voelen ons weer even kind in een levensgrote speelgoedtrein.

Sundsvall trein
 • Als een kind in een levensgrote speelgoedtrein.

Tips

 • We hebben zeer afwisselende excursies gedaan. Als je deze streek bezoekt neem dan goede schoenen mee. Je klimt en klautert wat af, ik was blij met mijn Meindl bergschoenen.

  Huur een motorboot(je). Het was erg leuk om plekken te bezoeken waar je zonder boot niet kunt komen.

Eten en drinken

 • Alcoholhoudende dranken zijn duur in Zweden, maar niet overdreven veel duurder dan in Nederland. Je moet alleen wel naar de staatswinkels, want in de supermarkt is geen alcohol te krijgen.


  De kust van Zuid-Norrland kent een specialiteit die veel Zweden als de ultieme delicatesse beschouwen: surstromming. Gegiste haring in blik. Ik heb mij er maar niet aan gewaagd… Wie durft wel?


  Je kunt in Zweden vrij goedkoop lekker Thais eten bij verschillende Thaise cafetaria. Als je eten afhaalt en het buiten op een bankje opeet, wat wij verschillende keren hebben gedaan, is het nóg goedkoper.

Meer over