De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Verborgen schatten Deense kust: amber, het Deense goud

DenemarkenVerborgen schatten aan de Deense Noordzeekust

De Deense Noordzeekust heeft niet alleen fijne witte zandstranden en een prachtig ruig duinlandschap. Wie omhoog en omlaag kijkt, ontdekt dat de kust van Blåvand tot aan Hvide Sande en het Ringkøbing Fjord bezaaid ligt met allerlei schatten.

Amber, het Deense goud

Je hebt de meeste kans om het Deense goud na onstuimig weer te vinden, wanneer de zeebodem is omgewoeld en de kans op het aanspoelen van amber het grootst is. Zonder dat je het door hebt, struin je kilometers kust af. Tussen het zeewier, de schelpen en steentjes door verschijnt daar dan opeens die glinstering. Je kunt zelfs een speciale ambersafari boeken om je kans op het vinden van dit Deense goud te vergroten.

Verborgen schatten Deense kust: het Tirpitz museum
  • Het Tirpitz museum

Tirpitz museum

Ze staan verspreid langs de Deense Noordzeekust als tijdscapsules uit de Tweede Wereldoorlog. De ruwe, grijze bunkers zijn inmiddels het decor geworden voor spelende kinderen en zeedieren die er hun thuis van hebben gemaakt. Meer dan 50 bunkers liggen verspreid over Houvig Strand. Wil je meer te weten komen over hun geschiedenis, ga dan naar het Tirpitz museum. Deze verlaten bunker, verscholen in de duinen van Blåvand, is omgebouwd tot een plek waar verhalen over de Tweede Wereldoorlog en het omliggende landschap tot leven komen.

Verborgen schatten Deense kust: Lyngvig Fyr
  • De vuurtoren: Lyngvig Fyr

Lyngvig Fyr

Je kunt het niet missen, de vuurtoren Lynvig Fyr - het is natuurlijk ook de bedoeling dat deze zichtbaar is - maar ga je dit bouwwerk beklimmen, dan heb je een geweldig uitzicht over de Deense Noordzeekust. De spiraalvormige trap naar boven leidt je naar een uitkijkpunt met panoramisch zicht op land en zee.

Verborgen schatten Deense kust: Deens duinlandschap
  • Het Deense duinlandschap

Specialiteiten

De Deense Noordzee en het Ringkøbing Fjord zijn belangrijke leveranciers van lokale specialiteiten. Wie van lekker eten houdt kan in de rokerij Havnen’s Røgeri in de haven van Hvide Sande dagelijks vers gerookte vis halen. Stauning Whisky aan de oostkant van de fjord is een ander soort Deens goud. Voor echte zoetekauwen zijn de van Vaffelboden nabij het vissersstadje Ringkøbing een must om te halen. Hier maken ze de horentjes nog helemaal zelf en bouw je je eigen ijsje op tot meerdere bouwlagen van softijs tot aan gøf en jam.

Verborgen schatten Deense kust: het Filsø meer
  • het Filsø meer

Filsø meer

Een natuurpareltje net voorbij het duinlandschap ten zuiden van Henne Strand is het Filsø meer. Dit is het op één na grootste meer van Denemarken en staat bekend om de meer dan 50 unieke dier- en plantsoorten. Voor de majestueuze Witstaart zeearend is het zijn thuis, net als voor de zeldzame lachstern en kuifduiker. Rondom het meer vind je een ellipsvormige steiger, een observatietoren en een informatiecentrum om deze schatten in hun natuurlijke omgeving te ontdekken.

Meer over