De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Toeristen

Toerisme stijgt harder dan wereldwijde economie

Wereldwijd werden vorig jaar 1,5 miljard internationale aankomsten van toeristen geregistreerd. Dat is een toename van 4% ten opzichte van 2018, een groei die ook voor 2020 wordt voorspeld. Dit laat zien dat toerisme een toonaangevende en veerkrachtige sector is, vooral met het oog op de huidige (economische) onzekerheden. En het laat vooral zien dat we met zijn allen toch dolgraag op vakantie blijven gaan. Proost!

Volgens het UNWTO, de Wereld Toerisme Organisatie, is er met de nieuwste cijfers sprake van het tiende opeenvolgende jaar van groei. Ondanks de onzekerheid over de Brexit, de ineenstorting van Thomas Cook, geopolitieke en sociale spanningen en de wereldwijde economische vertraging, zagen alle werelddelen een toename van het aantal internationale aankomsten in 2019.

Nieuwe groei

Zoals gezegd wordt voor 2020 een groei voorspeld van opnieuw ongeveer 4%. De nieuwste UNWTO Confidence Index toont een voorzichtig optimisme: 47% van de deelnemers gelooft dat toerisme beter zal presteren en 43% verwacht hetzelfde niveau als 2019. Grote sportevenementen, waaronder het EK Voetbal en de Olympische Spelen, maar ook culturele evenementen zoals Expo 2020 Dubai, hebben waarschijnlijk een positief effect op de sector. 

Toerisme groei
  • In 2017 en 2018 groeide het aantal toeristen met respectievelijk zeven en zes procent.

Het Midden-Oosten leidt

Het Midden-Oosten was in 2019 de snelstgroeiende regio voor internationale toeristen en groeit met bijna het dubbele van het wereldwijde gemiddelde (+8%). De groei in Azië en de Stille Oceaan vertoonde ook een bovengemiddelde groei, met internationale aankomsten van 5%. Europa blijft toonaangevend met het verwelkomen van 743 miljoen internationale toeristen (51% van de wereldmarkt). Noord- en Zuid-Amerika toonden vanwege herstel van orkanen op eilandbestemmingen een gemengd beeld, met een groei van 2%.

Toerisme-uitgaven nog steeds sterk

Tegen de achtergrond van de wereldwijde economische teruggang bleven de uitgaven voor toerisme groeien. Frankrijk en de Verenigde Staten waren in grote mate verantwoordelijk voor de groei van de toerisme-uitgaven. Sommige opkomende markten als Brazilië en Saoedi-Arabië rapporteerden weer een daling van uitgaven voor toerisme. Dit geldt ook voor China, hoewel het aantal uitgaande reizen daar met 14% toenam in de eerste helft van 2019. Dit jaar viert UNWTO het jaar van toerisme en plattelandsontwikkeling, in de hoop dat 2020 leidt tot verdere groei van toerisme waardoor het de economische groei weer stimuleert.