Frankrijk Jura lenteuitje RonReizen.nl

FrankrijkTips voor het Jura-gebergte in de lente

Op circa 800 kilometer van hartje Nederland ligt het Juragebergte, het beste 'buitengebied' van Oost-Frankrijk met een enorm aanbod aan outdooractiviteiten. Het voorjaar is een top seizoen om hiervan te profiteren, vanwege de prettige temperaturen en de kleurrijke lentebloemen die je omringen. Hieronder geven we een paar tips voor wie niet kan wachten om erop uit te gaan.

We beginnen met een merenroute. Een roadtrip langs de Route des Lacs. Blauw is dé kleur van de Route des Lacs. Het parcours gaat door het glooiende landschap tussen Marigny en Thoirette en telt bijna twintig meren. Dat betekent 150 kilometer lang genieten van alle kleuren blauw die er zijn, van donker- tot azuurblauw. Alle meren in de Jura zijn verschillend. Zo zijn er kunstmatige meren als Vouglans, ongerepte natuurparadijzen als Bonlieu, terwijl je voor recreatiefaciliteiten bij het meer van Clairvaux moet zijn.

Frankrijk Jura lenteuitje RonReizen.nl meer
  • Lac de Bonlieu.

Veel vertier onderweg 

De Route des Lacs is ideaal om te doen met de auto of een camper(busje). Onderweg kun je stoppen bij musea, expositieruimtes of zogenaamde fruitières à comté (coöperaties waar de kaas comté wordt gemaakt). En niet te vergeten: de prettige terrassen overal! Maar je ontdekt het gebied pas écht goed door bijvoorbeeld een paar wandelingen in te plannen of te gaan paardrijden: rond een meer of in een van de reculées, de typische kalkvalleien van de Jura met hun platte bodems en steile wanden. Meer tips (ook culinaire) voor de leukste routes in dit bijzondere landschap vind je hier.

Lees ook: 

Rons verhaal die tal van activiteiten beleefde in de Jura

Frankrijk Jura lenteuitje RonReizen.nl meer
  • Lac de Clairvaux.

Volop ruimte voor gravelbikers

Goed nieuws voor gravelliefhebbers: vanaf dit voorjaar telt de Jura maar liefst 380 kilometer aan geschikte paden om de beroemde Grande Traversée du Jura van Mandeure (Doubs) naar Culoz (Ain) per gravelbike te maken. Het is geen gewone fiets en ook geen echte MTB: de gravelbike zit er precies tussenin. Hierdoor is deze fiets geschikt zowel voor gewone wegen als onverharde routes. Wil je zo'n gravelbike huren? Ga dan naar de nieuwe BC Shop in Lajoux waar een professioneel team klaarstaat met de beste adviezen, waar je e-bikes kan opladen en waar ze de lekkerste kop koffie van de hele buurt maken.

Frankrijk Jura lenteuitje RonReizen.nl gravelbik
Frankrijk Jura lenteuitje RonReizen.nl landschap

Prachtige watervallen in de Jura

In de Jura kun je terecht voor prachtige, klaterende watervallen. In het voorjaar zijn ze op hun mooist, wanneer de sneeuw smelt en het heldere water overvloedig stroomt door de ontluikende natuur. Misschien ken je de Hérisson-watervallen al, maar er zijn er nog veel meer die een omweg waard zijn! 

De Flumen-watervallen zijn het spannendst. Ze zijn officieel bestempeld tot Natuurlijk Erfgoed van Nationaal Belang en liggen in een donker en ongerept keteldal in Saint-Claude. Er heerst hier een Indiana Jones-achtige sfeer. De watervallen zijn te voet bereikbaar, de ene route is wat sportiever dan de andere. 

Frankrijk Jura lenteuitje RonReizen.nl waterval
  • Hérisson waterval.

Nog drie klaterende pareltjes

De meest sprookjesachtige is waarschijnlijk de Glandieu-waterval. Je waant je in de tropen, en dat op een uur en een kwartier van Lyon. De weelderige vegetatie is schitterend, en zeker in het voorjaar. Deze waterval van 60 meter hoog is gemakkelijk te bereiken vanaf een parkeerplaats vlakbij. 

De waterval van La Charabotte staat op de lijst van natuurmonumenten met een kunstzinnig karakter. Met een hoogte van maar liefst 110 meter is hij niet te missen. Deze natuurlijke parel is bereikbaar vanuit de vallei in Chaley en vanaf het Plateau d’Hauteville.

Tot slot vind je midden in het keteldal Cirque de Consolation de geheimzinnige Lançot-waterval. Deze wordt omgeven door ongerepte natuur en is op z'n mooist na flinke regenbuien. Je kunt er wandelend naartoe en je verwonderen aan dit prachtige natuurverschijnsel. 

Lees ook: 

in de Jura kun je uitstekend wandelen!

Frankrijk Jura lenteuitje RonReizen.nl waterval
  • Cascade la Charabotte.

Info

Meer over