Fietsen

Tien tips voor toeristen met een duurzaam geweten

We scheiden ons afval, zetten de cv een graadje lager en eten met liefde wat minder vlees. We doen ons best de CO-2 uitstoot te verkleinen, maar vervolgens boeken we een goedkoop vliegticket naar Thailand. Ai, dat is wel heel slecht voor het klimaat. Wat te doen? Zijn er tips voor toeristen met een duurzaam geweten? Hier volgt een lijstje samengesteld door de RonReizen-vrienden van het Nivon (Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk).

1 Lekker duurzaam: pak de fiets

De meest voor de hand liggende keuze in dit geval is natuurlijk om NIET  naar Thailand te vliegen. Ga in Europa op vakantie, pak de fiets naar Terschelling of neem de trein naar Spanje. Vliegen is de meest vervuilende optie van alle vervoersmiddelen. Op een drieweekse vakantie naar Zuid-Afrika stoot je zoveel CO2 uit dat je jarenlang de cv uit zou moeten zetten om dat te compenseren.

Fietsen
  • Pak de fiets en leef je uit op een van de Waddeneilanden.

2 Goed voor de lijn

Wil je echt proberen om totaal CO2-loos op vakantie te gaan? Overnacht in de duurzame vakantiehuizen van Nivon Natuurvrienden en wandel je een weg, dwars door Nederland, helemaal klimaatneutraal. Het is goed voor de geest, de lijn en in een moeite door voor het klimaat.

3 Zoek het dichterbij

Wie toch graag naar een bijzondere bestemming wil vliegen, kan ook besluiten wat minder ver weg te vliegen. Ga niet naar Zuid-Afrika maar zoek het dichterbij: vlieg naar Marokko. Dat scheelt al bijna de helft van de CO2-uitstoot die via de uitlaatpijp van de Boeing ons blauwe luchtruim in komt stromen.

Dolomieten
  • Waarom zo ver weg? De Italiaanse Dolomieten zijn ook prachtig.

4 Toeristen: pak de trein!

Laat de ticketknallers naar Londen, Berlijn of Barcelona vooral links liggen. Neem liever de trein of de bus. Als je de wachttijd op Schiphol meerekent, ben je niet eens zoveel meer tijd kwijt en je ziet onderweg de Europese landschappen aan je voorbij trekken. Trouwens, treinen zijn weer groener dan bussen.

Trein
  • De trein is echt een veel beter en duurzamer initiatief voor reizen in Europa.

5 Compenseer je geweten

Wil je toch vliegen? Compenseer je CO2-uitstoot dan. Betaal een paar tientjes extra bovenop de ticketprijs of verzekering. Met dat geld investeren organisaties als HIVOS of GreenSeats in duurzame projecten. Ze bouwen een biosgasinstallatie in Kenia of een windmolenpark in India. Je CO2-uitstoot is daarmee natuurlijk niet weg, maar je zorgt er wel voor dat die ton CO2 in elk geval niet in India wordt uitgestoten.

Op je bestemming kun je óok groene keuzes maken...

6 Tip: investeer in bomen

Een reiziger kan ook zijn CO2-uitstoot compenseren door te investeren in de aanleg van bossen. Bomen halen CO2 uit de lucht en ademen het als zuurstof weer uit. Organisatie Trees For All ruilt vlieguren in voor nieuwe bomen, voor een klein bedrag per gevlogen kilometer. In die bossen kun je later zelf gaan wandelen, dus dat is win-win.

Bomen
  • Geef terug aan de natuur: investeer in bomen.

7 Duurzaam: zonnepanelen

Een vliegticket kun je natuurlijk ook op eigen houtje compenseren. Spaar niet alleen voor je vliegvakantie, maar ook voor zonnepanelen op je eigen dak. Die investering verdien je ook nog eens terug op je energierekening! Wil je geen panelen op je dak, ga dan voor groene stroom bij de keuze voor een nieuw energiecontract. Dat scheelt ook al aanzienlijk. Klik hier voor meer informatie.

Rons tipRons tip

We hebben het hier natuurlijk de hele tijd over je reis en de bestemming. Maar wil je nou echt een verschil maken terwijl je op pad bent, denk dan ook eens aan thuis. Haal die stekkers uit het stopcontact! Elk apparaat waar een lampje op brandt, opladers die nergens aan vast zitten, apparaten die een klokje hebben... Ze gebruiken allemaal stuk voor stuk stroom. Niet veel, maar bij elkaar opgeteld wel. Stekker eruit voor de periode dat je weg bent; dan maak je echt een verschil!

8 Wie vliegt het schoonst? 

Overigens roemen veel luchtvaartmaatschappijen hun duurzame of groene imago. Ze stoppen met wegwerpbestek in het vliegtuig, recyclen hun plastic of gebruiken materialen met een milieukenmerk bij de bouw van een nieuw vliegtuig. Op het internet doen ranglijsten de ronde waarin dit gedrag geïnventariseerd is, maar let er wel op of ze nog een beetje actueel zijn.

Vliegen
  • Check welke maatschappij het duurzaamst vliegt.

9 Winst voor je geweten

Ter plekke valt overigens ook nog winst te behalen. Wie vliegt naar een verre bestemming kan, eenmaal op de bestemming aangekomen, ook groene keuzes maken. Logeer bij lokale families of bij kleine hotels met een energiekeurmerk. Koop geen plastic flessen maar neem een waterfles met een filter mee. Koop lokale producten en laat de blikjes Cola liggen. Reis door het land met de trein en vermijd binnenlandse vluchten.

Homestay
  • Verblijf eens bij een local in plaats van een duur en zeker niet duurzaam hotel...

10 Bewuste keuzes voor toeristen

Tot besluit, het gaat er vooral om dat je bewust keuzes maakt, of het nu over afvalscheiding gaat of over het maken van die droomreis. Denk goed na, vlieg minder en compenseer met een kleine bijdrage in een fonds of in je eigen duurzame dak. En bedenkt wat je allemaal bespaart als je eens een vakantie gaat wandelen of fietsen. Daar valt echt niet tegenop te compenseren.