Cruise

Steeds meer gezinnen gaan op een cruise

Vorig jaar groeide het aantal Nederlandse gezinnen dat een cruisevakantie ondernam aanzienlijk. In 2018 steeg het aantal kinderen onder de 12 jaar aan boord met 21 procent en het aantal tieners met 13 procent. Vanwaar deze stijging?

Met de kinderen op cruisevakantie gaan, was in ons land lange tijd ongebruikelijk. Toch zijn veel moderne cruiseschepen er op gebouwd om jong en oud te vermaken. Nog nooit was het aanbod van gezinsvriendelijke cruises zo groot. Op de scheepswerven staan nog tientallen schepen op stapel die het familieaanbod de komende jaren verder vergroten.

  Waterparken

  Voor kinderen is een zwembad vaak het allerbelangrijkste. Op grote schepen zijn er meerdere zwembaden, vaak met indrukwekkende glijbanen. Voor de allerkleinsten is er dikwijls een aquapark met leuke fonteinen en kleurrijke waterspeeltjes.

  Waterpark

   Meer vertier

   Aan boord van een modern familieschip zijn de mogelijkheden misschien wel groter dan bij een resort aan land: van klimmuren, lasergames, surf- of Formule-1-simulators, allerlei sportfaciliteiten tot aan knutselateliers. Helemaal bijzonder zijn een ijsschaatspiste, een fietsmonorail en een rollercoaster, een kartingbaan en een zipline.

   Wat kost dat?

   Rederijen zijn op zoek gegaan naar middelen om cruises betaalbaar te maken voor gezinnen. Grotere schepen zijn daar een antwoord op. Cruiseschepen worden ook steeds zuiniger, waardoor de besparing op de brandstofkosten ook van invloed is op de prijs van een cruise. Bij familierederijen als Costa en MSC kunnen kinderen die een hut delen met de ouders vaak zo goed als gratis mee, zij betalen vaak alleen havengelden. Als kinderen groter worden, is een eigen hut vaak fijner. Hutten met een verbindingsdeur zijn een oplossing, maar om de prijs te drukken is het vaak mogelijk een nabijgelegen binnenhut (zonder raam/zeezicht) te kiezen.

   Buffet

    Volpension

    Goed te weten is dat cruises altijd volpension zijn. Aan boord van elk schip is altijd minstens één hoofdrestaurant en één buffetrestaurant dat inbegrepen is. Van hamburgers met frietjes tot pizza en zelf opgeschepte ijsjes en uiteraard ook meer verantwoorde opties. Bij Disney Cruise Line zijn er themarestaurants, denk aan Rapunzel’s Royal Table of Pinocchio’s Pizza. Om niet voor dure verrassingen te staan, zijn er all-inclusive drankenpakketten, geheel naar wens samen te stellen. Rederijen als AIDA en Norwegian Cruise Line (NCL) hebben speciale familierestaurants, waar zelfs de buffetten op kinderhoogte zijn gemaakt. Als ouders samen a la carte willen eten, is er vaak opvang voor de kinderen. Sommige schepen hebben zelfs crèches voor baby’s van minimum zes maanden oud. Tieners hebben hun eigen chill-out lounges en discotheken met de heerlijkste alcoholvrije cocktails en… ouders niet toegelaten.

    Ontdekkingsreis

    Kinderen vinden het geweldig om in het grote theater naar acrobaten, illusionisten of zang en dansacts te kijken. Aan land kosten die shows veel geld; aan boord zijn ze bijna altijd inbegrepen. Hoe groter het schip, hoe groter de showproducties. Op sommige schepen van MSC is er zelfs een speciaal ‘Cirque du Soleil’ theater. Toch hoeft het niet altijd zo spectaculair te zijn. Animatoren zorgen voor leuke spelletjes, zoals schattenjacht of piratenfeestjes. Een reis met een schip is op zich al een groot avontuur. Elke nieuwe haven, elk nieuw land is een nieuwe ontdekkingsreis.

    Cruiseschip

     Veilig

     Een cruiseschip is een veilige omgeving. Daardoor kunnen kinderen hun eigen ding doen, zonder dat de ouders er steeds bij moeten zijn. Zo kunnen groot en klein elk op hun manier de dag invullen, hun eigen vriendjes vinden en komt het gezin ’s avonds weer samen. Misschien is het daarom dat multigeneratie cruises zo succesvol zijn. Grootouders, hun kinderen en kleinkinderen kunnen samen een reis maken, terwijl er toch genoeg tijd is voor individuele vrijheid.

     Lees ook:

     Cruise met nieuw schip: fijne luxe op de Nieuw Statendam

     Echt ontspannen

     Dat op elk schip de hotelkamer bij wijze van spreken meereist, zorgt er voor dat de ouder(s) ook werkelijk kunnen ontspannen. Geen gedoe met het in- en uitpakken van koffers, het opmaken van bedden of het rijden naar een volgende bestemming. Een cruise is één groot feest voor het hele gezin en een reis om nooit te vergeten.