De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Texas chili con carne culinair RonReizen

Verenigde StatenCulinaire ontdekkingsreis door Texas

Texanen eten alleen maar vlees? Niet waar. Insecten als ontbijt, een middagbarbecue met Japanse twist en frieten in een openlucht-saloon staan hier ook op het dagmenu. Wij nemen je in deze coronatijd, waarbij we de Lone Star State voorlopig niet kunnen bezoeken, mee op een culinaire ontdekkingsreis.

Niet alleen het eten staat centraal, maar zodra de stevige basis is gelegd  zal Texas zich ook nog eens in al zijn pracht tonen als producent van wijn en bier. Een culinaire reis die begint met populaire tradities en eindigt met wonderlijke rariteiten voor het gehemelte.

Texas cowboy landschap stoffig - RonReizen
  • Dit is het beeld zoals we Texas zeker ook kennen...

Van Mex naar Tex

Net zoals iedereen zich graag laat inspireren door oma’s cooking skills, heeft Texas een paar keukentrucjes geleerd van de Mexicanen - toen de Lone Star State nog deel uitmaakte van het land waarmee het tegenwoordig nog steeds een grens deelt. Wat ooit slechts een bijnaam was voor de Texas-Mexicaanse spoorlijn, ligt nu - letterlijk - op ieders lippen. De meest bekende producten van de Tex-Mex-keuken zijn maïs en tarwetortilla's, waarmee enchilada's, burrito's en fajita's worden gemaakt, maar het allerbekendste gerecht is toch wel de chili con carne.

Texas culinair burrito tex-mex - RonReizen
  • In de Tex-Mex-keuken mag de burrito niet ontbreken...

Chili, chili en nog eens...

Hoewel de plaats van oorsprong omstreden is, wordt één stad opvallend vaak geassocieerd met het spicy gerecht… San Antonio. Ooit slechts een plaats voor passanten die hun honger en dorst lesten met een snelle, goedkope maaltijd bij één van de food-stalletjes. Sommige veroorzaakten nogal eens wat opschudding met hun kleurrijke lantaarns en Chili Queens - meestal Mexicaanse verkoopsters - en natuurlijk hadden ze het nu zo populaire Chili con Carne op het menu staan. Ieder jaar komt het gerecht weer tot leven op het jaarlijkse Return of the Chili Queens-festival in San Antonio. Sinds 1977 is het ook de officiële State Dish van de staat Texas. Talrijke kookwedstrijden, de zogenaamde Chili Cookoffs, waarbij de beste chili wordt bekroond met een prijs, geven het gerecht extra glans.

Texas Chili con Carne Cook Off wedstrijd RonReizen
  • De Chili Cook Offs zijn populair...

Fusion, krekels en steak...

Goed eten verbindt - in de meest ware zin van het woord. Sinds januari 2017 schittert de fusionkeuken in de hoofdstad Austin. De eigenaren en koks van het restaurant Kemuri Tatsu-ya combineren Japanse specialiteiten met traditionele barbecue en hebben in de inrichting Texaanse elementen toegevoegd aan die van een rustieke Aziatische kroeg.

Ondertussen schittert en gloeit het in de zilvermijnspookstad Terlingua in het Texaans-Mexicaanse grensgebied. Met ongeveer 100 inwoners is het Starlight Theatre, gevestigd in een voormalig openluchtgebouw met uitzicht op de sterrenhemel, een echte insidertip voor hongerige romantici. Het menu verleidt met typische Tex-Mex gerechten en diverse hamburgercreaties.

Het Xochi Restaurant in Houston voort haar bezoekers via romantische sferen zo rechtstreeks de jungle in. Hier worden typisch Mexicaanse gerechten zoals Queso del Rancho niet met tortillachips geserveerd, maar met sprinkhanen, krekels en wormen.

En als dat niet eiwitrijk genoeg voor je is, kun je in Amarillo naar de Big Texan Steak Ranch: als je de biefstuk, die net geen twee kilo weegt inclusief bijgerechten, in een uur eet, hoef je niets te betalen. Bon appetit en vooral grote eetlust!

Texas culinair gerecht Cheese Takoyaki.
  • Een Cheese Takoyaki van het fusionrestaurant Kemuri Tatsu-ya.
Texas culinair Big Texan Steak Ranch
  • Wil je een echte steak proeven dan ga je naar de Big Texan Steak Ranch!

Duits bier in Texas

Als je goed eet, moet je ook goed drinken. In Texas zijn tal van brouwerijen gevestigd met tientallen tapbieren, meesterbrouwers, bierroutes en innovatieve en creatieve recepten. Maar bier zou geen bier zijn als een Duitser het niet in handen had gekregen - en in Texas zijn er zelfs extreem veel brouwmeesters van Duitse afkomst. Zo werd de Lone Star Brewery in San Antonio al in 1883 opgericht door de Duits-Amerikaanse ondernemer Adolphus Busch en werd het beschouwd als de eerste grote mechanische brouwerij in Texas. Na het einde van de drooglegging (het verbod op verkoop van alcohol dat van 1920 tot 1933 van kracht was) nam de Münchense meesterbrouwer Peter Kreil de scepter in handen met een speciaal ontwikkelde formule en creëerde in 1933 het Texaanse nationale bier.

Texas culinair bier brouwerij Fredericksburg - RonReizen
  • Donker bier van de Fredericksburg Brewery...

De wijnen van de Lone Star State

Het druivensap is in Texas niet minder dan het gerstenat. De staat blinkt uit als het oudste wijngebied en de vijfde grootste wijnproducent van de Verenigde Staten met een teeltoppervlakte van meer dan 1.700 hectare, verdeeld over acht gebieden met een gecontroleerde oorsprongsbenaming. De jaarlijkse Texas Wine Month Trail markeert het begin van het Texaanse wijnseizoen. Tussen 1 en 31 oktober hebben wijnliefhebbers de mogelijkheid om verschillende wijnhuizen langs de bewegwijzerde wijnroute te bezoeken. Tijdens wijnproeverijen en seminars kunnen ze de nieuwste wijncreaties proeven of leren over het reilen en zeilen in de wijnhuizen en wijngaarden. Fredericksburg, de Duitse emigrantenstad, staat ook bekend om zijn wijnbouw.

Welkom in Texas

Het Wilde Westen, Cowboys & Pioniers… Iedereen kent de mythe van Texas. Behalve de zandstranden aan de Golf van Mexico, de machtige canyons van de Rio Grande, de woestijnen en moerassen, de eindeloze prairies en trendy metropolen heeft Texas veel meer te bieden. Authentiek én modern – welkom in de ‘Lone Star State’! Dagelijks rechtstreekse vluchten met KLM en United Airlines van Amsterdam naar Houston en met American Airlines van Amsterdam naar Dallas/Fort Worth. Meer informatie over Texas op www.traveltexas.com

Texas Rio Grande landschap - RonReizen
  • De Rio Grande...
Meer over