Zomer vakantie Europa ja of nee - RonReizen

NederlandDeze zomer op vakantie?

RonReizen-blogger Michel Leijen houdt als reiziger, maar zeker ook als reisorganisator van het Frankrijkhuis.nl de toeristische ontwikkelingen scherp in de gaten. Wat weten over de zomervakantie tot nu toe? Lees verder.

Mijn – bijna – naamgenoot Ursula von der Leyen gaf vorige maand aan dat er maar geen plannen voor de zomervakantie gemaakt moeten worden. Als reisbranche hoor je dat natuurlijk niet graag… Als reisbranche zou je ook graag een goed advies geven over waar we deze zomer naartoe kunnen en of dat ook kan. Maar het COVID-19 virus maakt een goed advies nu best lastig. Wat weten we op dit moment over de vakantielanden om ons heen? Met dank aan o.a. de Volkskrant van 30 april 2020.

Villefranche sur Mer Frankrijk zomer - RonReizen
  • Kunnen we dit jaar nog naar Villefranche sur Mer?

Frankrijk

Afgelopen maandag werd aangekondigd dat de maatregelen enigszins versoepeld worden. Maar of we deze zomer richting Frankrijk kunnen gaan, wordt eind mei waarschijnlijk duidelijk. Van alle Franse regio’s zijn Île-de-France, Auvergne, Grand Est en Haut de France het zwaarst getroffen en volgen regio’s als Dordogne. Normandië en Bretagne. Verwachting is dat de vraag naar de wat ‘rustigere’ gebieden als de Alpen straks gaat stijgen. Uit de gesprekken die we voeren met onze leveranciers in Frankrijk blijkt dat nog veel onduidelijk is. Gaat de regio open? Als ze open gaan, mag dan het zwembad ook open? De restaurants ook? Of gaan ze open maar moeten de gasten in en rond het vakantiehuis blijven. Als dat huis een zwembad heeft is dat zo slecht nog niet...

York Engeland - RonReizen
  • York blijft onveranderd mooi...

Groot-Brittannië

Het land zit stevig op slot en nog strengere maatregelen zijn in voorbereiding om een eventuele tweede golf te voorkomen. De Engelsen zelf denken dat ze deze zomer in eigen land op pad gaan en de grenscontroles – zo is de verwachting – zullen streng zijn.

Baai lagos Algarve Portugal - RonReizen
  • Een fraaie baai bij Lagos in de Algarve, Portugal.

Portugal

Portugal is minder getroffen door het virus en hoopt daarmee straks weer gasten uit het buitenland te mogen ontvangen. Veel is echter onduidelijk en het is afwachten. Wel gaan daar allerlei openbare activiteiten weer van start, zoals de golfbanen, toch een belangrijk onderdeel van de economie, gaan weer open. 

Flamenco voeten Spanje - RonReizen
  • We willen misschien wel naar Spanje, naar wil Spanje dat ook?

Spanje

Spanje is zwaar getroffen en het lijkt erop dat men in Spanje niet op heel veel toeristen uit het buitenland zit te wachten. De exit-strategie van de lockdown is een gefaseerde openstelling tweewekelijks van hotels terrassen, restaurants, etc. gedurende twee maanden. Maar alleen voor Spanjaarden...

Venetië Italië - RonReizen
  • Een van de zwaarst getroffen landen, Italië, maar Venetië smacht weer naar toeristen...

Italië

Zeer zwaar getroffen door het virus en al heel lang in quarantaine. De vraag hier is of de Europeaan deze zomer wel naar Italië wil afreizen en of Italië hierop zit te wachten. De hotelclub in Italië adviseert haar leden deze zomer maar helemaal dicht te blijven om extra kosten en nog meer schulden te voorkomen. De verwachting is dat Italië deze zomer gemeden wordt.

Reichstag Berlijn Duitsland - RonReizen
  • De Reichstag in Berlijn. Maar de Duitsers zitten nog niet te wachten op toeristen...

Duitsland

In Duitsland zelf is een reiswaarschuwing uitgegaan die tot half juni geldig is. Volgende week wordt er in Duitsland verder gepraat over dit onderwerp. Aan de Duitsers zelf is ook gevraagd of ze al op toeristen zitten te wachten, maar bijna 50% wil dat de grenzen nog even dicht blijven voor vakantiegangers.

Griekenland leeg terras... - RonReizen
  • Voor de Grieken te hopen dat dit niet het zomerbeeld zal zijn...

Griekenland

In tegenstelling tot veel anderen Europese landen, kijkt Griekenland reikhalzend uit naar toeristen. Niet alleen is het zeer afhankelijk van toerisme, ook vallen de coronabesmettingen en -doden relatief mee omdat Griekenland als een van de eerste Europese landen de boel hermetisch op slot deed. Maar alles zal per juli afhangen of er weer gevlogen mag worden...

Zillertal Oostenrijk bergen zomer - RonReizen
  • Oostenrijkse bergen in de zomer (Zillertal): zo verschrikkelijk mooi...

Oostenrijk

Het zal inmiddels bekend zijn: als een van de eersten is Oosterijk met een versoepeling van de maatregelen begonnen. Ook dit land heeft het toerisme nodig. Zeker nu de winter voor een groot deel in de soep is gelopen. Toch is het afwachten hoe de maatregelen zullen uitpakken...

Meer over