De Doelen.

NederlandFraneker: ster van de elf steden

Cultuur? Check! Musea? Aanwezig. Sfeer? Ab-so-luut. Culinaire klasse? Ja, kwartet! Non-stop zon is geen garantie, maar verder heeft Franeker alles wat je hartje begeert.

Die mêlee aan elementen komt het beste tot zijn recht in hartje binnenstad, op de Breedeplaats om precies te zijn. Daar ziet men 1. de Martinikerk (neem gerust een gratis kijkje), 2. de fonkelnieuwe Elfstedenfontein, 3. Grand Café De Doelen (tip voor lunch en/of diner!) en 4. het Planetarium Museum - toegegeven, dit is net om de hoek van het knusse plein. Over het laatste topic later meer.

De Doelen.
  • Een van de gezellige hotspots van Franeker, Grand Cafe de Doelen.
De Elfstedenfontein van Franeker
  • De top van de Martinikerk en een actieve Elfstedenfontein.

Franeker: universiteitsstad

Begin je wandeltocht door deze oude universiteitsstad echter op een andere locatie: 't Sjûkelân. Op dit machtige grasveld stond zo'n driehonderd jaar geleden nog het Sjaerdemaslot. Nu wordt er elk jaar in augustus de PC gekaatst.

In Franeker vind je de oudste studentenkroeg van Nederland


In 2003 werden er twee torens gebouwd ter ere van het 150-jarige bestaan van het kaatstoernooi. Aan de rand van het veld huist de Bogt fen Guné: de oudste studentenkroeg van Nederland en tevens een mini-museum vol oude kaatsspullen.

De oude plaats van het Sjaerdemaslot
  • Op 't Sjûkelân wordt de PC gekaatst.

Musea in Franeker

Niet genoeg gekregen van het kaatsgeweld? Meld je een paar meter dieper stadsinwaarts bij het Kaatsmuseum. Kan het spel met de want en witte bal je wel weer gestolen worden, dan is doorlopen richting Museum Martena een advies van jewelste.

Het stadsmuseum herbergt de historische collectie van Franeker. Je vindt hier bijvoorbeeld veel stukken rondom de persoon Anna Maria van Schurman. Uitrusten doe je in de Martena Tuin, een weelderige binnentuin met uitzicht op het museum.

Het Martena Museum in Franeker.
  • Uitzicht vanuit de Martena Tuin.

Culinair in de ster van de elf steden

Het Martena Museum bevindt zich aan de Voorstraat, samen met de Dijksstraat dé plek waar de shopfreak aan zijn of haar trekken komt. Terugkomend op punt 4 uit de inleiding: tussen deze twee straten vind je het fameuze stadhuis (hier wordt nog regelmatig getrouwd) en het beroemde Planetarium Museum.

In deze oude woning van wolkammer Eise Eisinga hangt het oudste werkende planetarium ter wereld, gebouwd tussen 1774 en 1781. Sinds 2011 staat het op de voorlopige lijst van toekomstige aanvragen voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Kortom: een niet te missen attractie als je in Franeker neerstrijkt.

Op een zeker moment moet een mens toch lunchen en daarvoor hoef je geen moeite te doen. Naast het museum vind je Brasserie De Stadstuin waar je de lekkerste koffie, meest verse appeltaart en beste tosti's van de stad bestelt. Extra bonus: de rust in de terrastuin én het wonderschone interieur.

Selfie op het bruggetje...

En dan nog dit: zeg Franeker geen gedag voordat je een rondje over het Bolwerk hebt gelopen. Verlaat Eises museum en duik rechtsom de steeg in, maak een selfie op het Elfstedenbruggetje en loop dan langs het water omhoog. Aan de rechterzijde zie je tientallen meters uit elkaar oude theehuisjes staan.

Naarmate het pad meer omlaag bolt en restaurant De Stadsherberg (dinertip!) in zicht komt, kom je eerst nog oog in oog te staan met Het Geuzengat: een oude stadstunnel die recent gerestaureerd is. De man des huizes geeft je met alle liefde een kleine rondleiding.

Het Geuzengat dateert uit de Tachtigjarige oorlog


De schacht heeft een aftakking naar de waterkant en dateert uit de Tachtigjarige oorlog. Het is wellicht (Dan Brown, lees mee!) een onderdeel van een groots ondergronds gangenstelsel onder de stad. Ja, ook nog een onontdekt mysterie in Franeker. Wat houdt je nog tegen?

Tekst: Oane Born

Meer over