Uit de regio Boleslawiecka komt het typerende gestippelde aardewerk.

PolenKrakau: op stap met een local

Krakau, of Kraków zoals de Polen het schrijven, is al vier jaar op rij verkozen tot ‘stedentrip van het jaar’. De Poolse stad is voor veel bezoekers dan ook een bijzondere plaats waar alles wat je als stedentripper zoekt bij elkaar komt: historie, architectuur, trendy shops en uitgaansgelegenheden in hippe wijken en gastvrije inwoners. Local Dennis de Vries verklapt ons menig onbekend pareltje.

Krakau is voor Dennis de Vries (1976) en zijn vriendin Romy Doornhouwer alweer vier jaar zijn 'thuis'.Hij is tech-journalist, schrijft voor verschillende media en dat is nou precies iets wat je vanaf elke plek op aarde (als er maar wifi is) kunt doen. Voor de twee Noord-Hollanders werd het Krakau, de stad waar ze beiden hun hart aan hebben verpand. Inmiddels kennen ze de stad op hun duimpje. Ze schreven de gids 100% Krakau, beheren de site bezoekkrakau.nl en leiden hun leven in ‘de leukste stad van Europa’. Vinden Dennis en Romy dan hè… Maar, na mijn bezoek kan ik niet anders dan dát volmondig beamen.


De ideale gids: locals Dennis en Romy uit Nederland in Krakau
  • Dennis en Romy hebben hun hart verpand aan Krakau.

Local hotspot in Krakau

Waarom Krakau? Ik spreek Dennis over hun keuze in de binnentuin van koffietentje Magia, een van zijn local hotspots. “We hadden altijd al het idee om voor het avontuur een keertje in het buitenland te willen wonen. Na elke buitenlandse trip die we samen maakten, stelden we ons altijd weer de vraag: is dit het? Willen we hier wonen?” Het stel dat toen nog in Amsterdam huisde en werkte kwam opvallend vaak op ‘nee’ uit. Behalve bij twee plekken: New York en Krakau. De eerste bleek te veel voeten in de aarde te hebben. “Dus hebben we ons autootje volgeladen en zijn letterlijk op de bonnefooi hier naartoe getuft. We kenden niemand, zijn gewoon gegaan. Week in een hotel gezeten, al snel een appartement gevonden en daar zitten we nu nog. Als je achteraf terugdenkt hoe we dit hebben gedaan is het best wel raar.”

Krakau, de leukste stad van Europa

Contact met de locals in Krakau

Onderdeel worden van het dagelijks leven in Krakau en de cultuur leren kennen, dat was wat ze wilden. “Dus zijn we bijvoorbeeld danslessen gaan volgen en gaan sporten om zo snel mogelijk in contact te komen met locals”, vertelt Dennis. Maar toch, emigreren naar Polen, naar Krakau? Hij lacht: “Ja, we hadden ook best wel wat uit te leggen toen we vertrokken. Maar het is hier écht fijn. Het is heel groen, zowel in als buiten de stad. Prachtige gebouwen. De sfeer is net wat relaxter dan in Nederland, gemoedelijker. Je hebt hier eigenlijk constant een vakantiegevoel, terwijl je er woont." We besluiten de stad in te gaan. Ik wil dat relaxte sfeertje ook weleens meemaken. Want dat is wat Dennis telkens weer benadrukt. Tot slot: “Een vriend van me die hier eens op bezoek kwam verwoordde het zo: het is de sfeer die je in Parijs hoopt te vinden, maar daar niet is. Hier wel, heerlijk dat bohémienne.”

Szal heeft een prima terras met uitzicht op de grote markt.
  • Uitzicht op de grote markt vanaf het terras van het ietwat verborgen Szal.

Hotspots in Krakau van local Dennis

Szał is een op zich niet heel opmerkelijk cafeetje voor koffie en cake. Ze beschikken echter over met afstand het beste (en best verstopte) terras van het grote marktplein, bovenop de Lakenhallen, met uitzicht op het altijd drukke plein en de mooie Mariakerk.


Tip: serviezen

Mila Shop en Dekor Art zijn twee kleine winkeltjes aan de zogenaamde koninklijke route, de Ulica Slawkowska, die van de hoofdpoort naar het paleis loopt, die typisch Pools keramiek verkopen. Vrolijk gekleurde serviezen uit Boleslawiecka. Handbeschilderd met de kenmerkende stippenpatronen.

Eet een zapiekanka, snel klaar en niet duur

Joods eten in Krakau

Dawno Temu na Kazimierzu ligt in de Joodse buurt Kazimierz. In deze buurt kun je traditioneel Joods eten in oude restaurantjes. Geen van deze restaurantjes zijn overigens echt traditioneel of Joods, maar voor de sfeer maakt dat niet uit. Dawno Temu na Kazimierzu (vrij vertaald: Er was eens in Kazimierz…) is de meest gezellige. Het is ingericht als vier verschillende winkeltjes van Joodse ambachtslieden die vroeger in de buurt woonden. Aan de buitenkant op de gevel komt dat ook terug. Er is regelmatig live klezmer-muziek.

De nep-gevel van cafe/restaurant Dawno Temu na Kazimierzu.
  • Dawno Temu na Kazimierzu: net Joodse winkeltjes uit vervlogen tijden.

Natuur voor de locals

Voor natuur kun je alleen al in hartje Krakau terecht in vele mooie parken. Planty kun je niet missen, dat is de vier kilometer lange groene ring rond de oude stad op de plek waar ooit de verdedigingswallen stonden. Bernardskiego park in de wijk Podgórze is ook mooi met zijn hoogteverschillen en vele eekhoorns.

Local tip: zapiekanka

Een zapiekanka is een langwerpig broodje, soms wel dertig centimeter, met als belangrijkste ingrediënt, naast ui en champignons, gesmolten kaas. Het is typisch Pools streetfood en dat eet je het beste op Plac Nowy, het plein in Kazimierz waar in het midden een voormalig Joods slachthuis nu plek biedt aan vele kleine snackcounters. Het komt in een aantal variaties, is snel klaar en kost niet veel.”

Op Plac Nowy zit een voormalig Joods slachthuis dat nu plek biedt aan vele snackcounters.
  • Drukte op Plac Nowy voor een zapiekanka of een ijsje.

Fietsen in en rond Krakau

Een populaire fietstocht loopt langs de rivier de Wisła naar het 1000 jaar oude Tyniec klooster. Tyniec was ooit een dorp, maar werd in 1973 ingelijfd bij Krakau. Het staat het meest bekend om het Benedictijnse klooster, bovenop een heuvel met uitzicht op de Wisla. Het klooster zelf is niet te bezichtigen; de kerk en het museum wel. In het onvermijdelijke winkeltje verkopen ze allerlei kloosterproducten.

Lunchen met de locals

In Chimaera komen de locals voor hun lunch. Er is een kleine overdekte binnentuin, waar je gerechten uit een vitrine kiest die het personeel dan direct voor je opschept. Het is snel, lekker, gezond, vers en voordelig. Ideaal als je tijdens een werkdag een knappe warme lunch wil hebben, maar ook erg leuk voor toeristen.

Lunchen doen de locals bij Chimaera.
  • Chimaera: een leuk sfeervol lunchtentje waar de locals graag komen.
Wodka drinken in een bezemkast

Krakau shoptip: leuke markt

Stary Kleparz is een markt en een gelijknamige wijk, ooit ontstaan in de middeleeuwen. Handelslieden die wat nu de oude stad is niet in mochten of te laat waren en voor de gesloten stadspoort stonden, verhandelden daar hun waren. Het duurde niet lang of ze bleven er permanent en zo ontstond de gelijknamige wijk. Het is nu een overdekte markt waar de locals hun verse groenten, fruit, vleeswaren, kleding en wat nog meer kopen en verkopen. Hier is je Poolse złoty bijna een euro waard…

Gek op ijs in Krakau

Of het nu min 20 is of plus 30… in Krakau zijn ze knettergek op ijs. Vooral in de zomer staan er rijen door de hele straat voor de talloze ijssalons. Good Lood is daarbij veruit de populairste.

Local cafés in Krakau

Magia is een knus lunchcafeetje weggestopt achter een klein museum. De museum-kat is hier de baas en komt regelmatig even op zijn favoriete plek (de bank) in het café liggen.

In Wódka, de naam zegt het al, drink je wodka. Een piepklein bezemkastje (met 20 man is het vol) die zegt 100 verschillende soorten wodka te serveren. Leuk om een proeverij te nemen: zes kleine glaasjes met wijd uiteenlopende smaken.

De bekendste kroegjes in de Joodse wijk Klazimierz zijn Singer en Alchemia. Donker en sfeervol. Mleczarnia heeft in de zomer een mooie tuin om te zitten. Eszeweria is wat meer weggestopt, maar heeft dezelfde donkere sfeer en ook een mooie tuin.

Meer over