De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al is reizen op dit moment niet mogelijk, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op voor de toekomst!
Handbagage inpaktips

Sluwe inpaktips voor reizen met alleen handbagage

Reizen met alleen handbagage scheelt tijd en geld. Tijd, omdat je niet op je bestemming en bij terugkomst op je ingecheckte koffer hoeft te wachten. Geld omdat aan een ingecheckte koffer tegenwoordig een pittig prijskaartje hangt. Reizen met alleen handbagage doe je zo!

Kies een rolkoffertje

Van de handbagerolkoffer heb je het minst last tijdens het reizen. Je hoeft er niet mee te slepen en kunt je spullen overzichtelijk terugvinden. Dan heb je alleen nog het probleem ‘formaat’. Elke luchtvaartmaatschappij heeft eigen regels over de afmetingen en het gewicht van de handbagage. Is je koffer te groot of te zwaar, dan moet je alsnog je portemonnee trekken en je koffer inchecken. Een gangbaar formaat is 55x40x25, maar als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kies dan voor een koffer van 55x35x20. Of ga toch voor de weekendtas, die is flexibel en kun je daardoor misschien nog een beetje kleiner ‘kneden’.

Formaat handbagage
 • Check bij de luchtvaartmaatschappij hoe groot en zwaar je handbagage mag zijn.

Extra accessoire

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen mag je naast je handbagage ook nog een extra accessoire meenemen. Zoals een schoudertasje waar je je portemonnee, telefoon en paspoort in kunt doen. Maar let op: bij veel maatschappijen mag het niet, dus zorg ervoor dat je koffertje niet propvol zit. Als ze over je extra tas beginnen, stop je die in je koffer. En in het vliegtuig haal je die er gewoon weer uit.

Vloeistoffen

In je handbagage mag je 10 x 100 milliliter meenemen. In totaal dus een liter. Koop bij de drogist een setje hervulbare reisflesjes en vul ze met je eigen shampoo, douchegel en haargel. Het neemt niet minder plaats in beslag dan de reisexemplaren van de grote merken, maar goedkoper is het wel. En beter voor het milieu!

  Inpaktips

  Rol je kleding op. Zo neemt het minder plaats in beslag én is de kans dat het kreukt ook minder. Gebruik packing cubes om ruimte én overzicht te bewaren. Combineren kun je leren: bedenk van tevoren welke kledingstukken je met elkaar kunt dragen. Een broek kun je heus wel twee of drie dagen aan, dus kies daar drie tops en een vestje bij en je bent voor drie dagen zoet. Kies voor een paar kleine toilettasjes in plaats van één grote zodat je er gaten in je koffer mee kunt opvullen. Neem je schoenen mee? Gebruik die loze ruimte en stop daar ook spulletjes in.

   Ruimte besparen

   Delen scheelt ook ruimte. Ga je met z’n tweeën op reis? Dan hebben jullie samen aan één tube tandpasta genoeg. Hebben jullie dezelfde telefoon, dan is één oplader ook voldoende. Wil je twee boeken meenemen? Jullie kunnen ook ruilen zodra jullie ‘m uit hebben. Verder heb je van veel items speciale reisvarianten, zoals een opvouwbare rugzak of drinkfles. Doe je laptop, tablet en of zakje met vloeistoffen als laatste in je koffer om ze er bij de douane makkelijk uit te kunnen halen. En tot slot: bespaar ruimte en trek dikke kleren aan, bind ze om je middel of hou ze vast. En denk aan de terugweg: heb je nog wel ruimte over voor souvenirs?